Toont alle 12 resultaten

Active Filters: Clear Filters

Astma is een veelvoorkomende chronische longaandoening die met astmamedicatie goed te behandelen is. 500.000 Nederlanders lijden aan astma, volgens het RIVM. Dit is naar aanleiding van diagnoses van huisartsen. De cijfers zijn hoger als we mensen meerekenen die zeggen dat ze astma hebben omdat ze last van benauwdheid hebben, maar geen officiële diagnose hebben gekregen.

Astma is over het algemeen goed zelf te managen als de ziekte door middel van astmamedicatie onder controle is. Het is bij sommige patiënten helaas niet goed gereguleerd, waardoor zij lijden aan periode met astma-aanvallen. Een hevige astma-aanval kan voor een ziekenhuisopname zorgen – en in het ergste geval leiden tot de dood.

Wat is astma?

Astma is een chronische ziekte waarbij de luchtwegen ontstoken raken en vernauwen. Dit maakt het lastiger om te ademen. Mensen met astma kunnen dus last hebben van een piepende ademhaling of benauwdheid. Dit kan je dagelijkse activiteiten en sport flink in de war gooien. 

Wat zijn de symptomen van astma?

Astma leidt tot ontstekingen en de opbouw van slijm in de bronchiën. Dit zijn de drie belangrijkste symptomen van astma:

Blokkade van luchtwegen

De spiertjes rondom je luchtwegen ontspannen normaal gesproken wanneer je in- en uitademt. Dit is anders bij astma, waarbij ze gespannen raken en niet goed genoeg kunnen ontspannen om de lucht er doorheen te laten.

Ontsteking

Astma geeft je rode en gezwollen bronchiën, de luchtvaatjes in je longen. Deze ontsteking kan je longen permanent beschadigen. Dit is het eerste wat behandeld moet worden als je astma goed onder controle wilt krijgen.

Irritatie van de luchtwegen

Astmapatiënten hebben overgevoelige luchtwegen die snel geïrriteerd raken. De luchtwegen reageren extreem op de lichtste triggers, zoals pollen, rook, huisstofmijt, maar ook kou – om maar een paar voorbeelden te noemen.

Bovenstaande symptomen geven mensen met astma een scala aan klachten, zoals:

  • Hoestbuien, vooral ’s nachts of ’s ochtends bij het wakker worden;
  • Benauwdheid, met een fluitende of piepende ademhaling;
  • Voortdurende kortademigheid;
  • Een drukkend gevoel op je borst, met soms ook pijn bij het ademhalen;
  • Niet goed kunnen slapen door benauwdheid en hoesten;
  • Lusteloosheid door een tekort aan zuurstof en energie.

Wat is de behandeling van astma?

Astma kan goed behandeld worden met astmamedicatie na diagnose door de huisarts. Astma-inhalers worden voor vrijwel elke patiënt gebruikt, met goede resultaten. De astma-inhalers zijn makkelijk te gebruiken, maar de dokter geeft je een korte uitleg geven van de correcte inhalatietechniek. Klachten kunnen soms namelijk verergeren door verkeerd te inhaleren.

Een behandeling van astma legt de focus op twee doelen: op de lange termijn moet de ontsteking geremd worden en op de korte termijn moeten de klachten opgelost worden. Astmamedicijnen zijn daar precies op gericht.

Ontstekingsremmers voor astma

Je krijgt vaak twee astmamedicijnen binnen één inhaler. Een van die inhalers bevat ontstekingsremmers voor astma. Dit is een inhaler die je dagelijks – vaak twee keer per dag – moet gebruiken. Deze inhaler remt de ontsteking en houdt het op hetzelfde niveau. Je astma is dan onder controle en je ervaart verder weinig klachten zolang je de ontstekingsremmers voor astma elke dag neemt. 

Veelgebruikte onstekingsremmers zijn Seretide, Fostair of Pulmicort.

Luchtwegverwijders voor astma

De andere inhaler is een luchtwegverwijder. Deze is kortwerkend, maar werkt binnen seconden. Het ontspant de spieren in je luchtwegen, zodat je weer vrij kan ademen. Dit medicijn werkt een paar uur lang, waarna het effect verdwijnt. Je neemt deze inhaler wanneer je het benauwd krijgt. Je astma is niet goed onder controle wanneer je deze astmamedicatie meerdere keren per dag nodig hebt. 

Bekende kortwerkende luchtwegverwijders zijn Ventolin, Salbutamol en Bricanyl.

Overige oplossingen

De dokter raadt je ook aan om te stoppen met roken (als je rookt), meer te sporten en af te vallen als je te zwaar bent. Het is met astma belangrijk om fit te blijven. Je kunt de ziekte niet genezen, maar wel goed managen met je juiste leefwijze en astmamedicatie.