Toont alle 8 resultaten
De anticonceptiepil, vaak gewoon de pil genoemd, is veruit het meest populaire voorbehoedsmiddel in Nederland. Het gemak van een pil die je dagelijks neemt om zwangerschap te voorkomen én een regelmatige menstruatie te krijgen, is voor veel vrouwen ongeëvenaard.
42 procent van de Nederlandse vrouwen tussen de 16 en 49 jaar gebruikt de pil. Een kwart van de vrouwen gebruikt andere methodes, zoals condooms, het spiraaltje, de anticonceptiering of sterilisatie. Het ligt aan je eigen voorkeur wat je het liefst gebruikt, maar de pil is een voor de hand liggende keuze.
Hoe gebruik je de pil?
Anticonceptiepillen zitten meestal in een strip met 21 pillen, allemaal voorzien van de dag van de week, zodat je kunt checken of je de pil niet bent vergeten. Je kunt op iedere dag van de week beginnen met de pil, maar neem wel de pil met MA als je bijvoorbeeld op maandag begint. Je hoeft niet te wachten tot je menstruatie.
Je neemt de pil elke dag – 21 dagen achter elkaar. Je stopt daarna voor een week. Deze stopweek duurt precies zeven dagen. Je wordt hierin ongesteld en kunt dan niet zwanger worden.
Wat is ‘de pil doorslikken’?
Je hebt misschien weleens gehoord dat vrouwen de pil doorslikken. Dit betekent simpelweg dat ze hun ongesteldheid één maand willen overslaan. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld op vakantie gaat of als je er gewoon even geen zin in hebt.
De pil doorslikken houdt dus precies dat in: na de 21 dagen heb je geen stopweek, maar start je gelijk met een nieuwe strip. Je wordt dan niet ongesteld. Het is geen probleem om dit af en toe te doen.
Is de pil betrouwbaar?
De anticonceptiepil is zeer betrouwbaar, mits hij goed word ingenomen. Je kunt zwanger worden wanneer je de pil één dag vergeet. Zorg dus dat je de pil elke dag neemt.
Wat is een combinatiepil?
We onderscheiden in principe twee soorten anticonceptiepillen. De combinatiepil en de pil zonder oestrogeen, oftewel de lichte anticonceptiepil.
De combinatiepil bevat twee soorten hormonen: oestrogeen en progestageen. Oestrogeen zorgt voor een regelmatige menstruatie, terwijl progestageen ervoor zorgt dat je niet zwanger raakt. Je mag deze pil niet gebruiken als je borstvoeding geeft.
Wat is de lichte anticonceptiepil?
De lichte anticonceptiepil is de andere soort, de pil zonder oestrogeen. Deze pil bevat minder hormonen, waardoor hij ook ook wel de lichte pil, lichte anticonceptiepil of de minipil wordt genoemd. De pil bevat alleen progestageen en beschermt dus net zo goed tegen zwangerschap.
De minipil is ideaal voor vrouwen die niet teveel hormonen willen of mogen nemen. Het is ook geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven. Zij mogen de combinatiepil namelijk niet nemen.
Wanneer maak ik een afspraak met mijn huisarts?
Wil je met de anticonceptiepil beginnen – of wil je van anticonceptiemiddel veranderen? Maak dan een afspraak met de huisarts. Je arts kan je advies geven over welke mogelijkheden het beste voor jou werken.
De dokter geeft je dan een recept voor de pil. Je kunt, als je eenmaal een recept hebt, de anticonceptiepil kopen bij de apotheek.
Wat is prijs van de anticonceptiepil?
De prijs van de pil kost, afhankelijk van het type en merk, tussen de €10 en €40 per jaar.