Toont alle 3 resultaten
Chlamydia is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) in Nederland. Het wordt veroorzaakt door bacteriën. Het lastige bij chlamydia is dat het snel kan verspreiden, omdat er meestal geen symptomen zijn. Chlamydiabehandelingen starten hierdoor doorgaans te laat.
75 procent van alle vrouwen met chlamydia heeft geen symptomen. Dit is bij mannen ruwweg de helft. Het gevolg is dat mensen niet merken dat ze deze soa hebben opgelopen en anderen kunnen besmetten, zonder dat ze er erg in hebben. Een behandeling van chlamydia is dus erg lastig door de vele infecties die niet worden opgemerkt.
Je krijgt chlamydia door onbeschermde seks met iemand die het heeft. Het wordt verspreid via sperma en vaginaal vocht.
Wat zijn de symptomen van chlamydia?
Symptomen die wél zichtbaar zijn, verschijnen meestal tussen de één en drie weken na besmetting.
Symptomen bij vrouwen:
- Abnormale vaginale afscheiding die anders ruikt;
- Bloedingen buiten de menstruatie;
- Pijnlijke menstruatie;
- Pijn in de onderbuik gepaard met koorts;
- Pijn tijdens de seks;
- Een jeukend of brandend gevoel in en om je vagina;
- Pijn bij het plassen.
Symptomen bij mannen:
- Een kleine hoeveelheid afscheiding uit de penis – helder of troebel;
- Pijn bij het plassen;
- Jeuk en een branderig gevoel rond de opening van je penis;
- Pijn en zwelling rondom je testikels.
Chlamydiabehandeling: wat kun je eraan doen?
Goed nieuws: de dokter kan chlamydia genezen. Het is tenslotte een bacteriële infectie en deze kan worden behandeld met antibiotica.
Artsen kunnen uit twee soorten antibiotica kiezen: azithromycin en doxycycline. Deze worden allebei oraal ingenomen.
Vrouwen met een ernstige infectie moeten soms naar het ziekenhuis worden doorverwezen voor een chlamydiabehandeling. Ze krijgen hier antibiotica en pijnstillers via een infuus.
Hoe lang duurt een chlamydiakuur?
De behandeling van chlamydia met een antibioticakuur verbetert de infectie snel. Een kuur van één week is voldoende om je te genezen van je chlamydia. Maak een kuur wel altijd af, ook al voel je je beter, zodat je niet weer ziek wordt. Je krijgt de antibiotica in de vorm van tabletten die je met een glas water in kunt nemen.
Het is belangrijk om je, nadat je de kuur hebt afgemaakt, na drie maanden opnieuw te laten testen voor chlamydia, zodat je er zeker van bent dat je geneest. Dit geldt vooral als je niet zeker weet of je bedpartner(s) zijn behandeld. Het is sowieso het beste om eerst te testen en géén seks met diegene te hebben totdat je zeker weet dat jullie allebei zijn genezen.
Waar kun je chlamydiapillen kopen?
De antibiotica die worden gebruikt voor chlamydiabehandelingen zijn niet over de toonbank verkrijgbaar. Je huisarts moet ze voorschrijven: chlamydia-antibiotica kopen is niet mogelijk.
Bestaat er andere chlamydiamedicatie?
Chlamydia kan alleen worden behandeld met antibiotica die door je huisarts worden voorgeschreven. Sommige websites beweren dat er allerlei andere middelen zijn voor de behandeling van chlamydia, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat medicijnen en middelen anders dan antibiotica werken tegen chlamydia.
Moet ik naar de huisarts voor de behandeling van chlamydia?
Ga altijd naar de huisarts voor de behandeling van chlamydia – ook als je alleen denkt dat je het hebt. Onbehandelde chlamydia kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.
Vrouwen die chlamydia niet laten behandelen, kunnen later een ontsteking in de baarmoeder, eileider of eierstok krijgen. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid, chronische bekkenpijn en een hogere kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dat is zeer gevaarlijk voor moeder en baby.
Mannen zonder chlamydiabehandeling kunnen een ontsteking van de testikels krijgen. We kennen ook een vorm van artritis die gerelateerd is aan een gebrek aan behandeling van chlamydia.
Het is dus altijd belangrijk om naar de dokter te gaan voor een chlamydiabehandeling. Voor jezelf én anderen.