Toont alle 2 resultaten

Active Filters: Clear Filters

We hoeven het bijna niet meer te zeggen, maar doen het toch nog maar een keer: roken is slecht voor je. Genoeg wetenschappelijke bewijzen voor het feit dat roken tot dodelijke aandoeningen leidt. Ben je een roker en wil je stoppen? Heb je er weleens aan gedacht om te stoppen met roken met pillen? Lees dan verder!

Stoppen met roken kan op diverse manieren en met verschillende middeltjes. Stoppen-met-roken-pillen, pleisters en kauwgom, bijvoorbeeld. Deze stoppen-met-roken-middelen zijn verkrijgbaar omdat veel rokers weliswaar willen stoppen, maar het met alleen eigen wilskracht niet redden. Dit komt omdat ze geestelijk verslaafd zijn aan de gewoonte én lichamelijk verslaafd zijn aan de nicotine in tabak.

Welke hulpmiddelen om te stoppen met roken zijn er?

Je kunt veel hulpmiddelen om te stoppen met roken bij de apotheek kopen, zonder recept van de huisarts. Wil je serieus stoppen met roken? Vraag dan gerust advies aan de apotheker. Die heeft kennis van alle hulpmiddelen om te stoppen met roken en kan je helpen iets te vinden dat voor jou werkt.

Deze middelen zijn nicotinevervangende middelen. Ze werken door je een dosis nicotine te geven wanneer je behoefte hebt aan een sigaret. We onderscheiden onder meer de volgende voorbeelden.

Nicotinepleisters

Nicotinepleisters plak je op je huid. Ze geven dan gedurende de dag een lage dosis nicotine af aan je lichaam. Dit vermindert je behoefte aan roken.

Nicotinezuigtabletten

Deze zuigtabletten werken niet de hele dag, maar alléén op het moment dat je behoefte hebt aan roken. Je neemt dan, in plaats van een sigaret, een zuigtablet, waardoor je dezelfde dosis nicotine binnenkrijgt zónder te roken. Dit kun je dan langzaam afbouwen totdat je geen nicotine meer nodig hebt.

Nicotinekauwgom

Nicotinekauwgom werkt hetzelfde als nicotinezuigtabletten. De kauwgom geeft dezelfde hoeveelheid nicotine als een sigaret, waardoor je behoefte afneemt en je steeds minder kauwgom hoeft te nemen.

Nicotineneusspray

Een neusspray met nicotine is bedoeld voor zware rokers. De neusspray inhaleer je niet, maar de vloeistof blijft in je neusgat zitten, zodat het snel in je bloed wordt opgenomen. Dit is alleen geschikt voor mensen met een sterke behoefte aan nicotine.

Zijn er medicijnen voor stoppen met roken?

Lukt stoppen met roken met hulpmiddelen van de apotheek niet? Maak dan een afspraak met de huisarts. De arts kan je helpen met medicijnen bij het stoppen met roken. Deze zijn alleen op recept verkrijgbaar, omdat ze sterke bijwerkingen kunnen hebben.

Stoppen-met-roken-pillen

We onderscheiden bijvoorbeeld een aantal pillen om te stoppen met roken. Deze medicijnen kunnen tijdens het stoppen met roken helpen en worden voorgeschreven door je huisarts.

Zyban

Deze stoppen-met-roken-pillen neem je nadat je bent gestopt met roken. Je hebt met deze pillen minder behoefte aan roken en je afkickverschijnselen worden er eveneens minder van. 

Let wel: je kunt met deze pillen beter géén alcohol drinken. Ze verminderen bovendien het reactievermogen, dus je kunt er ook niet mee rijden. 

Dit medicijn is tot slot niet geschikt voor zwangere vrouwen.

Nortrilen

Notrilen is eigenlijk ontwikkeld om mensen die depressief zijn te behandelen, maar ze kunnen ook als stoppen-met-roken-pillen worden gebruikt. Ook dit medicijn geeft je minder behoefte om te roken. Het is aan te raden geen alcohol met deze medicijnen te drinken. Ze kunnen ook je reactievermogen beïnvloeden. 

Champix

Deze stoppen-met-roken-pillen werken in je hersenen, waardoor ze minder gevoelig worden voor nicotine. Je behoefte aan roken neemt af en de smaak van je sigaretten is niet zo lekker meer. Champix is echter negatief in het nieuws geweest, omdat het schade aan je hart kan toebrengen. 

Welke manier van stoppen met roken is het beste?

Het is het beste om te stoppen met nicotinevervangers óf door dit helemaal zelf te doen – zonder hulpmiddelen. Stoppen-met-roken-pillen kunnen helpen, maar de bijverschijnselen zijn soms heftig. Bespreek het gebruik van deze pillen altijd met je arts.