Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Astma is een van de meestvoorkomende longaandoeningen. Het is een chronische aandoening die met astmamedicatie gelukkig goed te behandelen is. Een behandeling bestaat vaak uit het managen van je astma met verschillende inhalers: ontstekingsremmers en luchtwegverwijders. 

Het RIVM stelt dat ruim 500.000 Nederlanders lijden aan astma. Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger, omdat veel mensen (nog) geen diagnose hebben gehad.

Astma is gelukkig goed zelf te managen wanneer de ziekte door middel van astma-inhalers onder controle is. We zien echter ook patiënten die astma niet goed reguleren. Zij lijden dan aan periodes met astma-aanvallen. Een hevige astma-aanval kan voor een ziekenhuisopname zorgen – en in het ergste geval leiden tot de dood.

Wat is astma?

Astma is een chronische ziekte waarbij je luchtwegen ontstoken raken en vernauwen. Dit maakt het lastig om te ademen. Je ademhaling kan daarbij een piepend geluid maken, omdat je niet genoeg lucht krijgt. Je krijgt het hierdoor benauwd. Dit kan je dagelijkse activiteiten en routines flink in de war gooien. 

De klachten kunnen plotseling hevig worden. Je hebt dan een longaanval – of een astma-aanval.

Hoe ontstaat astma?

Je kunt astma op elke leeftijd krijgen, maar omdat erfelijkheid een grote rol speelt, begint astma vaak al op jonge leeftijd. Astma zit dus vaak in de familie. Je hebt 25 procent kans op astma wanneer één van je ouders astma heeft.

Hoe zit een behandeling van astma eruit?

Astma kan helaas niet worden genezen: het is een chronische ziekte. De juiste medicatie helpt je gelukkig om astma onder controle te houden. Een behandeling van astma met ontstekingsremmers en luchtwegverwijders helpt je vrijwel zonder klachten en astma-aanvallen te leven.

Astmamedicatie wordt na diagnose door de huisarts voorgeschreven. Je medicijngebruik wordt regelmatig in de gaten gehouden, om er zeker van te zijn dat de medicijnen nog goed voor jou werken. De doseringen of de medicijnen zelf worden aangepast wanneer dit niet het geval is.

Ontstekingsremmers

De inhaler met ontstekingsremmers -zoals Seretide– neem je elke dag, meestal ’s ochtends en ’s avonds. Dit wordt ook wel het onderhoudsmedicijn genoemd, omdat het de chronische ontsteking van je luchtwegen zo minimaal mogelijk houdt. 

De inhalers bevatten, naast een ontstekingsremmer, ook langwerkende luchtwegverwijders. Je blijft daarmee zowel dag als nacht klachtenvrij.

Deze langwerkende luchtwegverwijders werken niet direct, maar het effect is wel langer dan bij kortwerkende luchtwegverwijders, zoals Ventolin.

Luchtwegverwijders

De inhaler met luchtwegverwijder is je noodmedicijn. Je gebruikt het wanneer je het benauwd krijgt. Luchtwegverwijders ontspannen je verkrampte longvaten, zodat je weer lucht krijgt. 

De werking is dan ook anders dan bij langwerkende luchtwegverwijders. Deze varianten werken namelijk binnen enkele seconden. Veelvuldig gebruik van deze inhaler is voor de huisarts een teken dat je astma niet goed onder controle is. Je hebt de inhaler namelijk bijna niet nodig wanneer dit wél het geval is.

Zijn er medicijnen tegen benauwdheid zonder recept?

Het is voor astmapatiënten normaal om benauwd te worden door slijm in de longen. Het kan moeilijk zijn om dit op te hoesten. Fluimucil kan dan helpen: dit breekt taai slijm af. Het is zonder recept bij de apotheek te koop.

Je kunt alle andere astmamedicijnen, zoals ontstekingsremmers en luchtwegverwijders, niet zonder recept krijgen.