Toont alle 4 resultaten
We spreken van overgewicht wanneer je teveel vet in je lichaam hebt. Ernstig overwicht wordt ook wel obesitas genoemd en moet zo snel mogelijk behandeld worden. Dit kan namelijk leiden tot volksziektes vijf en zes: coronaire hartziektes en hartfalen.
Het CBS stelt dat de helft van alle Nederlanders van twintig jaar of ouder overgewicht heeft. 37 procent had matig overgewicht, 14 procent had obesitas. We kunnen op dit gebied dus stellen dat we niet een héél gezond volk zijn…
Kinderen zijn hier vaak de dupe van, omdat de ouders ze geen gezond eten geven en ze qua (gebrek aan) lichaamsbeweging het slechte voorbeeld geven. 13,2 procent van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud was in 2020 te zwaar, terwijl dat 19,3 procent was voor de leeftijdsgroep 12 tot en met 16 jaar oud.
Hoe krijg je overgewicht?
Het is vrij simpel. Je lichaam krijgt voor een lange periode meer energie binnen – door eten en drinken – dan de energie die het verbrandt. Het resultaat is dat vet zich ophoopt in je lichaam. Het is te wijten aan een ongezonde leefstijl, waarin men ongezond en te veel eet, maar te weinig beweegt.
Hoe weet ik of ik overgewicht of obesitas heb?
Je kunt zelf makkelijk berekenen of je last hebt van overgewicht. Dit doe je door middel van het berekenen van jouw Body Mass Index (BMI). Dit is een index voor de verhouding tussen je lichaamslengte en gewicht. Het resultaat laat zien in welke categorie jouw gewicht valt.
Wil jij je BMI meten? Het kan snel en gemakkelijk met de online BMI-calculator van de Hartstichting.
De Body Mass Index wordt in verschillende gewichtscategorieën verdeeld:
- Ondergewicht – een BMI lager dan 18,5;
- Gezond gewicht – een BMI tussen de 18,5 en de 25;
- Overgewicht – een BMI tussen de 25 en de 30;
- Ernstig overgewicht – een BMI tussen de 30 en de 35;
- Extreme obesitas – een BMI hoger dan 35.
Obesitas leidt vaak tot de aandoeningen als hoge bloeddruk, hartziektes en hartfalen, diabetes, hoge cholesterol, gewrichtsproblemen, moeilijke ademhaling en galstenen. Voorkoming en behandeling van obesitas is dus belangrijk.
Is er een behandeling voor obesitas?
We onderscheiden verschillende chirurgische ingrepen voor de behandeling van obesitas, maar als de huisarts ernstig overgewicht heeft geconstateerd, probeert hij of zij eerst de schade ongedaan te maken met leefstijlveranderingen.
De arts kan je vragen te stoppen met roken, gezonder en minder te eten en meer te sporten. Het uiteindelijke doel is om minder calorieën binnen te krijgen dan je kunt verbranden, zodat je afvalt. Het is niet makkelijk maar je voelt je er beter door en ziet al snel resultaten.
Een chirurgische behandeling van obesitas wordt pas aanbevolen als afvallen echt niet lukt, ondanks diëten en sporten. De arts kan voor een operatie kiezen als je extreme obesitas, maar ook een van de gerelateerde ziektes hebt, zoals type 2-diabetes.
We kennen de volgende vier operaties voor de behandeling van obesitas:
Gastric bypass
Deze operatie verkleint de maag en leidt je spijsverteringskanaal om. Je kunt hierdoor minder eten en zit sneller vol. Een deel van je dunne darm wordt uitgeschakeld, maar je voedsel wordt nog steeds opgenomen.
Gastric sleeve
Deze chirurgische behandeling van obesitas verwijdert een groot deel van je maag – van boven naar beneden. De ingang en uitgang van je maag blijven hetzelfde. Je kunt daardoor minder eten en zit sneller vol.
Gastric band (maagband)
Dit is een kijkoperatie, waarbij de chirurg een klein sneetje maakt en een siliconenband rond de maag aanbrengt. Het splitst de maag in een kleine voormaag en een grote restmaag. Je zit dus sneller vol.
SADI
Dit staat voor Single Anastomosis Duodeno Ileal Bypass. Dit is een gecompliceerde operatie voor de behandeling van obesitas, waarbij de dunne darm wordt verkort. Het wordt losgesneden na de maagkringspier en dicht bij de dikke darm weer aangehecht. Deze operatie wordt vaak gecombineerd met een gastric sleeve.