Haargroei stimuleren: dit moet je erover weten


In dit artikel

  Heb jij dromen over lange glanzende haren die dansen in de wind – en word je vervolgens teleurgesteld wakker omdat je haar niet op wonderbaarlijke manier is gegroeid terwijl je sliep? No worries. We vertellen je hieronder alles wat je moet weten over haargroei stimuleren. Lees snel verder!

  Allereerst: hoe snel je haar groeit, verschilt per persoon. Dun haar is bijvoorbeeld vaak gevoelig voor beschadiging. Dik haar daarentegen is meestal beter bestand tegen schade van buitenaf, maar droogt weer sneller uit. Alles heeft dus voor- en nadelen.

  Het is daarom belangrijk dat je weet wat jouw haar naar nodig heeft. Omdat ieder haar anders is, heeft ook ieder haar iets anders nodig om goed te groeien en gezond te blijven. Soms moet je dus verschillende dingen proberen om er uiteindelijk achter te komen wat je haar nodig heeft.

  Hoe groeit je haar sneller?

  Laten we voorop stellen dat er géén magisch middeltje bestaat om je haar binnen de kortste keren centimeters te laten groeien. Zelfs de beste shampoos en conditioners kunnen hier niet voor zorgen. Dus met alles heb je vooral veel geduld en tijd nodig.

  Bij haargroei bevorderen, is vooral een gezonde levensstijl belangrijk. Je algemene gezondheid heeft effect op de gezondheid van je haar. Het is essentieel om gevarieerd te eten, voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en stress te voorkomen

  Daarnaast is het belangrijk om goed voor je haar te zorgen. Vermijd veel hitte en gebruik je krul- of stijltang niet dagelijks. Ga voorzichtig met je haar om en gebruik geen gekke producten.

  Je haar sneller laten groeien doe je door er voorzichtig mee om te gaan. Haar kan heel gevoelig zijn, zeker als het nat is. Ga er dus niet te hardhandig mee aan de haal en droog je haar voorzichtig af om beschadiging te voorkomen.

  Met welke verzorgingsmiddelen kan ik mijn haar sneller laten groeien?

  Haargroei stimuleren doen we graag met middeltjes die ook nog eens lekker ruiken en makkelijk zijn toe te voegen zijn aan onze dagelijkse routine. We onderscheiden shampoos, haarserums, haarmaskers en huismiddeltjes.

  Shampoos

  Wil jij je haar sneller laten groeien? Dan is het allereerst goed om shampoos met beschadigende sulfaten te vermijden. Deze halen namelijke de essentiële oliën uit je haar, waardoor je haar vaak minder goed wordt gevoed. Je haar wordt daarmee minder gezond en groeit vervolgens niet zo snel als je zou willen. 

  Andere stoffen om te vermijden, zijn parabenen en siliconen. Hoewel deze niet per se beschadigend zijn voor je haar, kunnen ze effecten hebben die snelle haargroei tegengaan.

  Shampoo voor vrouwen

  Wil je haargroei stimuleren als vrouw? Let dan op de aanwezigheid van collageen. In veel shampoos voor vrouwen is collageen te vinden. Er is niet echt bewezen dat deze shampoos snellere haargroei bevorderen, maar collageen is een proteïne die gezond haar in ieder geval stimuleert. Het herstelt haar van beschadiging en maakt het gezonder.

  Shampoo voor mannen

  Ben je op zoek naar haargroeishampoo voor mannen, bijvoorbeeld omdat je kalend bent of veel haar verliest? Ga dan een op zoek naar shampoo met cafeïne. Breng deze shampoo goed aan op de hoofdhuid, want dan bevordert het de stimulatie van haarzakjes. Dit kan er vervolgens weer voor zorgen dat haargroei gestimuleerd wordt. 

  Haarserums

  Je haar sneller laten groeien, lukt niet met haarserum. Wat het wel doet, is je haar beschermen tegen verschillende vormen van beschadiging, waardoor het indirect de haargroei ten goede komt. Het beschermt je haar tegen beschadiging door teveel zon, overmatig gebruik van producten, je haar verven of beschadiging door hitte van een krul- of stijltang. 

  Haarmaskers

  Zoek je naar een andere manier om je haar te herstellen, zodat je haar sneller groeit? Dan is een haarmasker gebruiken ook goede optie. Haarmaskers zijn namelijk zeer voedend voor je haar. Ze herstellen beschadiging, zorgen voor glanzend en gevoed haar en maken je haar vaak heerlijk zacht. Let wel: ook dit is geen wondermiddel. Het vereist bovenal wat geduld

  Het wordt aangeraden om een haarmasker minimaal één en niet meer dan twee keer per week te gebruiken. Door overmatig gebruik van haarmaskers word je haar vet. 

  Huismiddeltjes

  Ben jij een echte DIY’er en ga je graag aan de slag met huismiddeltjes om haargroei te stimuleren en haaruitval tegen te gaan? Dan ben je niet de enige. Veel mensen grijpen om deze reden naar olie, boter of citroen. Toch wordt het door experts afgeraden om aan de slag te gaan met eigen middeltjes. Deze schaden je haar mogelijk nog veel meer. Ga eerder voor producten die specifiek zijn gemaakt voor het behandelen van je haar. 

  Welke vitamines helpen mij haargroei te bevorderen?

  Zoals eerder gezegd, is het daarvoor vooral belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Een goed uitgebalanceerd dieet is essentieel om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit betekent veel fruit, groenten, goede proteïne, volkoren granen en een afwisseling daarvan.

  Stagnerende haargroei of -uitval tegenkaan, kan echter ook door een tekort aan vitamines tegen te gaan. Een van de essentiële vitamines om haargroei te bevorderen, is vitamine D. 

  Veel mensen kampen met een vitamine D-tekort, zeker in koude maanden met weinig zon. Het is dan ook belangrijk om veel naar buiten te gaan en de zon op te zoeken. Dit gaat makkelijk in de zomer, maar ook wanneer het winter is, is het nog steeds belangrijk om daglicht op te zoeken. 

  Mocht dit niet genoeg zijn, dan is vitamine D ook in verschillende voeding te vinden. Vette vis, zoals haring, zalm en makreel bevat veel vitamine D. Daarnaast is het géénn slecht idee om vitamine D bij te slikken. Dit is, bij de gemiddelde drogisterij of apotheek, in veel soorten en smaken te vinden.

  Naast vitamine D zijn ook biotine, vitamine C en ijzer belangrijk om haar snel te laten groeien en haaruitval tegen te gaan. Deze stoffen en vitaminen bevorderen sterk haar.

  Welke medicijnen bevorderen haargroei?

  Wanneer je last hebt van flinke haaruitval of kalend bent, is het begrijpelijk dat je op zoek gaat naar een rigoureuzere manier om haargroei te bevorderen. In Nederland zijn er slechts twee geneesmiddelen die officieel geregistreerd staan om haar terug te laten groeien. 

  Minoxidil

  Allereerst het middel Minoxidil. Dit staat ook wel bekend onder de naam Rogaine en is een lotion. Het middel wordt voorgeschreven aan zowel mannen als vrouwen. Het is van origine een middeltje tegen een hoge bloeddruk, maar het is ook ontdekt dat haar van dit middel sneller groeit. Een goed alternatief is Nanoxidil.

  Finasteride

  Wil je haargroei stimuleren als man en heb je ook daadwerkelijk last van kalende plekken? Dan kun je de haaruitval behandelen met finasteride. Dit is verkrijgbaar in tabletvorm en wordt gebruikt in het vroege stadium van kaalheid bij mannen. Het is aangetoond dat finasteride bij jonge mannen met beginnende kaalheid helpt. Het vermindert haarverlies en verbetert haargroei. Het middel heeft echter alléén een goed effect als het langdurig wordt gebruikt.

  Zowel finasteride als minoxidil zijn verkrijgbaar op recept. Lees of informeer voor gebruik goed hoe en voor hoelang je het moet gebruiken voor het ultieme resultaat.

  Hoe stimuleer ik haargroei na chemotherapie?

  Heb jij chemotherapie ondergaan en ben je hierdoor je haar verloren? Haaruitval door chemotherapie is bijna altijd tijdelijk. In de meeste gevallen begint het haar binnen enkele weken tot maanden na afloop van de behandelingen weer te groeien – soms zelfs tijdens de chemotherapie.

  Vaak is je nieuwe hoofdhaar dan wel anders dan voorheen. De structuur of zelfs kleur is misschien anders. Dit is ook tijdelijk. In het begin is je nieuwe haar enigszins vergelijkbaar met babyhaar. Het kan minder snel groeien en dunner zijn. Vaak is het gevoelig en broos en voelt het alsof het zo weer kan uitvallen. Haargroei stimuleren is in dit stadium lastig: het is vooral fijn om je haar zo gezond mogelijk te houden. Maak in deze fase geen gebruik van te zware producten en kies voor middelen waarmee je haar reeds bekend is. Een lekker ruikende, voedende shampoo en een haarserum doen al wonderen. 

  in Haaruitval
  Heeft dit artikel jou geholpen?
  Add to cart