Haaruitval bij mannen? Dit zijn tips om het tegen te gaan!


In dit artikel

    Een leven lang een volle bos haar: je kunt ervan dromen, maar helaas heeft niet iedereen dit geluk. Hoe jong of oud je ook bent: haarverlies en kaalheid zijn nooit leuk. Maar liefst 70 procent van de mannen wordt vroeg of laat getroffen door kaalheid. Wat is daarvan de oorzaak? En is er een oplossing? 

    Haar - Unsplash

    Er kunnen meerdere oorzaken zijn van haaruitval bij mannen. Raak dus niet gelijk in paniek als je meer haar dan normaal in je borstel of kam terugvindt. Het zou ook iets relatief onschuldigs kunnen zijn, zoals een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Wij vertellen je graag meer over de oorzaken van haaruitval bij mannen en wat je er tegen kunt doen. 

    Wat is haaruitval bij mannen?

    Gemiddeld verliezen mannen en vrouwen zo’n honderd haren per dag. Dat klinkt als veel, maar is heel normaal. Elke haar die verdwijnt, maakt plaats voor een nieuwe. 

    Soms verliezen we echter meer haar, bijvoorbeeld door hormonale redenen. De hoofdzakelijke oorzaak van kaalheid bij mannen ligt bij het mannelijk geslachtshormoon. Dit wordt, door een bepaald enzym, omgezet in een ander hormoon. Dat zorgt uiteindelijk voor kaalheid. 

    Dit hoeft tevens niet meteen om permanent haarverlies te gaan. 

    Vijf feitjes over haaruitval bij mannen

    • Haaruitval bij mannen komt vaak voor rond het dertigste levensjaar;
    • Haaruitval bij mannen kan al in de tienerjaren beginnen;
    • Mannen erven haaruitval niet alleen van hun vader, maar ook van hun moeder;
    • Je wordt niet kaal van hoeden;
    • Haaruitval bij mannen kan psychische klachten veroorzaken.

    Merk je dat je enkele weken achter elkaar meer haar verliest dan normaal en je de hoofdhuid begint te zien? Raadpleeg dan een dermatoloog.

    Wat zijn de oorzaken van haaruitval bij mannen?

    De meest voorkomende oorzaken voor overmatig haaruitval bij mannen zijn:

    • Erfelijke aanleg voor kaalheid;
    • Pleksgewijze kaalheid;
    • Haaruitval door een lichamelijke ziekte;
    • Kaalheid door verlittekening;
    • Haaruitval door medicatie;
    • Haaruitval door stress.

    Erfelijke aanleg voor kaalheid (Alopecia androgenetica)

    Kaalheid bij mannen wordt bijna altijd veroorzaakt door bepaalde genetische factoren. Als er een erfelijke aanleg is, raken haarzakjes beschadigd door het hormoon dihydrotestosteron. Dit proces wordt, naast erfelijkheid, beïnvloed door leeftijd en hormoonhuishouding. Erfelijke haaruitval komt tot uiting bij de inhammen en op de kruin.

    Pleksgewijze kaalheid (Alopecia Areata)

    Alopecia Areata is een type haaruitval dat hoogstwaarschijnlijk wordt veroorzaakt door een auto-immuunziekte en wordt ook wel ‘pleksgewijze kaalheid’ genoemd. Het begint met volledige kale plekjes op het hoofd die rond of ovaal van vorm zijn. Ook ontstaan deze plekken in verhouding vaak heel snel in korte tijd. 

    Een auto-immuunziekte komt voor bij mannen en vrouwen. Het kan zich manifesteren op verschillende manieren. Het komt vooral voor op de hoofdhuid. De oorzaak zit waarschijnlijk in het afweermechanisme van het lichaam. Het afweersysteem maakt een vergissing en richt zich tegen cellen van het eigen lichaam. Dit noemen we een auto-immuunziekte. Het richt zich tegen de eigen haarwortels en valt deze genadeloos aan. 

    Haaruitval door een lichamelijke ziekte, zoals schildklierproblemen of bloedarmoede

    In de schildklier worden hormonen aangemaakt. Deze hormonen regelen het energieverbruik van cellen in het lichaam en in de stofwisseling. Daarbij regelen zij ook haargroei en lichaamsfuncties. Er kan haarverlies optreden wanneer de schildklier te snel of te traag werkt. 

    Een andere oorzaak kan bloedarmoede door ijzertekort zijn. IJzer is essentieel voor de gezondheid van je haar. Daarom kan een ijzertekort haar uitdunnen en verzwakken. Een tekort aan ijzer kan zelfs leiden tot diffuus haarverlies.

    Kaalheid door verlittekening (Cicatriciële alopecie)

    Cicatriciële alopecie houdt in dat het verlies van haar komt door het ontstaan van littekens op de hoofdhuid. Hierbij worden de kale plekken veroorzaakt door kapotte of ontstoken haarzakjes. 

    Haaruitval door medicatie

    Zware medicijnen kunnen bij mannen kaalheid of dunner wordend haar veroorzaken. Gelukkig is deze bijwerking slechts tijdelijk en groeit bij de meeste mensen het haar weer terug na de behandeling.

    Haaruitval door stress

    Stress kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken of verergeren. Het kan ook leiden tot dunner wordend haar. Bij stress wordt er veel cortisol (het stresshormoon) door ons lichaam gestuurd, wat de groeicyclus van ons haar kan beïnvloeden en onze hoofdhuid kan doen jeuken en schilferen.

    Simpele tips die je zelf al kunt doen om haaruitval te voorkomen

    • Let op je voeding;
    • Drink voldoende water;
    • Slik aanvullende vitamines;
    • Ga zorgvuldig met je haar om en vermijd de strakke paardenstaarten en cornrows;
    • Verlaag je stressniveau;
    • Stop met roken en drinken;
    • Sport regelmatig;
    • Vermijd uitdrogende sulfaten in shampoos.

    Wat kun je doen tegen haaruitval bij mannen?

    Mannen die haaruitval willen tegengaan kunnen kiezen voor andere shampoos en medicatie. Helaas werkt niet elke methode optimaal, maar het is het ontdekken waard of jij er wel baat bij hebt.

    Er zijn verschillende manieren die tijdelijk de haaruitval tegengaan of een permanente oplossing bieden:

    • Shampoo;
    • Poeder om kaalheid te verbergen;
    • Medicatie;
    • Een gevarieerd en gezond dieet met de juiste voedingsstoffen.

    Shampoo

    Verzorgende haarproducten zoals shampoos zorgen er helaas niet voor dat je haar opeens weer begint te groeien. Wat ze wel kunnen doen, is meer volume brengen in je haar, waardoor het voller lijkt. Ook verzorgen ze je hoofdhuid.

    Poeder om kaalheid te verbergen

    Een tijdelijke oplossing voor haaruitval is het gebruik van een poeder om kaalheid te verbergen. Op onze site verkopen wij Toppik-haarvezels. Dit product bevat minuscule haarvezels die zich mengen met je eigen haar zonder dat dit zichtbaar is. Het resulteert in voller haar met een natuurlijke uitstraling.

    Medicatie

    Bezoek een dermatoloog om erachter te komen waarom je haar uitvalt. Is dat om genetische redenen? Om voortschrijdende erfelijke kaalheid te voorkomen, moet de omzetting van testosteron naar DHT geremd worden. Hierdoor normaliseert haaruitval en worden dunne haren weer dikker, langer en donkerder. Er zijn dan twee soorten medicatie die je kunt proberen om haaruitval tegen te gaan: finasteride en minoxidil. Ze zorgen er niet voor dat het haar terugkomt, maar kunnen wel voorkomen dat er meer haar uitvalt. 

    Een gevarieerd en gezond dieet met de juiste voedingsstoffen

    B- en C-vitaminen als biotine en niacine zijn essentiële vitamines voor de haargroei. Om gezond en glanzend haar te behouden en de voedingsstoffen te leveren die je haar nodig heeft, moet je een uitgebalanceerd dieet volgen met deze topvitamines voor de haargroei. Lukt het je niet om de vitamines goed te verwerken in je dieet? Je kan natuurlijk je gezonde, dagelijkse dieet aanvullen met voedingssupplementen die het herstel en de groei van het haar stimuleren. Een tekort aan voedingsstoffen veroorzaakt overigens vaker tijdelijk haarverlies bij vrouwen dan bij mannen. 

    Hoe werkt een haartransplantatie?

    Wil je gebruikmaken van onze tips tegen haarverlies? Dan is het wel van belang dat je er op tijd bij bent. Wat de bovenstaande middelen echter geen van allen kunnen, is nieuw haar laten groeien op kale plaatsen op het hoofd. De enige oplossing daarvoor is een haartransplantatie.

    Als alle andere middelen falen, kun je nog altijd een haartransplantatie ondergaan. Heel veel mannen kiezen er voor om een haartransplantatie te ondergaan. Dit is een ingrijpende manier om kaalheid te bestrijden. Het kost ook veel geld. Bij deze behandeling worden haarzakjes weggenomen van behaarde plaatsen en in de hoofdhuid geïmplanteerd. Hoewel de technologie zeer ver gevorderd is, valt het resultaat niet altijd te voorspellen. Het is wel een permanente oplossing voor kaalheid. 

    Haarverlies bij mannen is natuurlijk

    Het is goed om te weten dat haarverlies bij mannen heel natuurlijk is. De een heeft er alleen meer last van dan de ander, maar over het algemeen wordt bijna elke man kalend. Kaalheid bij vrouwen komt ook voor, maar in mindere mate. 

    Het is niet altijd mogelijk om haarverlies en kaalheid bij mannen volledig te voorkomen, zeker niet wanneer het erfelijk is. Ben jij de terugtrekkende haargrens zat, maar zie je medicijnen of een transplantatie niet zitten? Je kunt natuurlijk ook gewoon je hele hoofd scheren. Een kaal hoofd is hartstikke trendy – met of zonder volle baard.

    in Haaruitval
    Heeft dit artikel jou geholpen?
    Add to cart