Wat te doen tegen haaruitval?


In dit artikel

  Het is normaal om iedere dag zo’n vijftig tot honderdtwintig haren te verliezen. Omdat er telkens nieuwe haren bijgroeien, merk je hier helemaal niks van. Valt het jou op je méér haar dan normaal verliest en dat er in je borstel grote plukken haar achter blijven? Dan heb je last van haaruitval – en dat is vanzelfsprekend erg vervelend. Wat te doen tegen haaruitval?

  Haarverlies - Unsplash

  Je hoeft niet gelijk in paniek te raken wanneer je in een korte periode meer haar verliest dan normaal. Soms ligt het aan een kleine schommeling in je hormoonhuishouding. Andere keren is het een gevolg van een verkoudheid of een griepje. Treedt haaruitval vaker en langer op? Dan is er wellicht iets anders aan de hand. We gaan er hieronder verder op in.

  Wat zijn de oorzaken van haaruitval?

  Tachtig procent van de mannen wordt kaal of kalend. Hetzelfde probleem komt, anders dan je misschien zou vermoeden, voor bij veertig procent van de vrouwen. 

  Wanneer je kalend bent, is dat bijna altijd het resultaat van genen die je van ouders of andere familieleden hebt geërfd. Daarnaast kunnen ziektes en medicatie er ook voor zorgen dat je haar verliest. Maak jij je vooral zorgen om het feit dat je meer haar verliest dan je normaal doet? Dan kan dat door een van de volgende oorzaken komen.

  Stress of slaaptekort

  Haaruitval tegengaan op een simpele manier? Probeer meer uurtjes slaap te pakken. Een gemiddeld mens heeft zo’n acht uur slaap per nacht nodig en dat doen we lang niet altijd. Dit verbetert je algemene gezondheid en zorgt ook voor een betere mentale gezondheid, waardoor je wellicht ook minder stress ervaart. Stress kan namelijk in allerlei vormen zorgen voor haarverlies. 

  Tekort aan vitaminen

  Vitamine D is een essentiële voedingsstof en een tekort hieraan kan zorgen voor haaruitval. Ook ijzer, vitamine C en B-vitaminen zoals biotine en niacine zijn belangrijke vitamines voor haargroei. Een goed uitgebalanceerd dieet is dus belangrijk om gezond en glanzend haar te behouden.

  Gewichtsverlies

  Ben je in een korte tijd veel gewicht verloren of doe je aan een specifiek dieet waarbij je bepaalde voedingssoorten overslaat? Dan kan dit zorgen voor haaruitval. Door het dieet kom je vitaminen en voedingsstoffen tekort die belangrijk zijn voor het behouden van gezond haar. Gewichtsverlies kan er overigens ook voor zorgen dat je essentiële voedingsstoffen tekort komt. Daarnaast heeft gewichtsverlies ook groot effect op je hormoonhuishouding. 

  Hoe kan ik haaruitval tegengaan?

  Wat te doen tegen haaruitval is een begrijpelijke vraag. Helaas is er niet altijd wat aan te doen wanneer je kalend bent, maar haaruitval tegengaan is zéker mogelijk. 

  Vermijd stress

  Haaruitval door stress? Hoe je deze stress tegengaat, heeft vaak invloed op haaruitval. Haaruitval door stress is vaak tijdelijk, maar hoe sneller je erbij bent, hoe sneller je haaruitval tegengaat. Zoek naar manieren om meer tot rust te komen. Denk aan yoga, mediteren, iets doen waar je veel plezier uit haalt, naar buiten gaan of professionele hulp in de vorm van therapie opzoeken. Wees niet bang om hulp op te zoeken.

  Eet meer vitamines

  Veel mensen hebben haaruitval door een vitaminetekort. Om haaruitval door vitaminetekort tegen te gaan, is het belangrijk een goed uitgebalanceerd dieet te volgen, waarbij je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Dit betekent veel fruit en groenten, goede proteïnes en volkoren granen. 

  Een essentiële vitamine tegen haaruitval is vitamine D. Haaruitval door een vitamine D tekort? Zoek wat vaker de zon op! In de zomer gaat dit vanzelf, maar ook wanneer het winter is en buiten koud is, is het nog steeds belangrijk om de zon en daglicht op te zoeken. Kleed je warm aan en ga af en toe een rondje lopen. 

  Mocht dat niet genoeg zijn, dan is het nooit een slecht idee om vitamine D bij te slikken. Bij de drogisterij en apotheek is dit in veel soorten en smaken te vinden.

  Andere voedingsstoffen en vitamine tegen haaruitval zijn onder andere biotine, vitamine C en ijzer. Deze bevorderen sterk haar en gaan haaruitval tegen.

  Gebruik bepaalde shampoos

  Heb je genoeg van het slikken van vitamines en ben je wel tevreden met je slaapritme? Dan ben je wellicht eerder opzoek naar een shampoo tegen haaruitval. Dat is ook zeker een optie. 

  Wat je moet vermijden, zijn shampoos met sulfaten. Sulfaten staan er om bekend de oliën uit je hoofdhuid te trekken, waardoor je last krijgt van een droge hoofdhuid, een droge huid en dun of dof haar. Het is niet bevorderlijk voor de gezondheid van je haar. Shampoos tegen haaruitval die wél werken, zijn shampoos die de juiste vitaminen bevatten, zoals biotine. 

  Niet alleen shampoos helpen tegen haaruitval. Je kunt ook grijpen naar conditioners of haarmaskers die proteïne bevatten. Deze versterken je haar en kunnen er voor zorgen dat je minder haar verliest.

  Kan ik ook huismiddeltjes tegen haaruitval gebruiken?

  Het is ook begrijpelijk dat je op zoek gaat naar huismiddeltjes tegen haaruitval, zoals oliën of boter. Toch wordt door experts aangeraden eerder te grijpen naar producten die specifiek zijn gemaakt voor het behandelen van je haar. Huismiddeltjes schaden je haar mogelijk nog meer.

  Maak je je écht zorgen om de gezondheid van je haar en weet je nog niet wat te doen tegen haaruitval? Dan is haaruitval ook een goede reden om aan te kloppen bij een huisarts of een andere arts. Wie weet is er wel een andere, achterliggende reden voor jouw haaruitval. 

  in Haaruitval
  Heeft dit artikel jou geholpen?
  Add to cart