Hoe kan ik mijn wenkbrauwen laten groeien?


In dit artikel

  We willen allemaal dat onze wenkbrauwen er op en top uitzien. Ze bepalen voor een groot gedeelte onze gezichtsuitdrukking. Maar wenkbrauwen kunnen helaas ook dunner worden. En dit komt niet alleen door ouderdom. Als je weet wat de oorzaak is van jouw dunner wordende wenkbrauwen is het goed om te weten dat wenkbrauwhaartjes ook weer kunnen groeien. Wij vertellen je graag over de oorzaak van het uitvallen van je wenkbrauwharen en hoe je ervoor kan zorgen dat de haartjes weer terug groeien. 

  Wenkbrauwen - Unsplash

  Door de jaren heen zijn er grote veranderingen geweest voor zover het de wenkbrauw betreft. We gingen van afgeschoren en dunne wenkbrauwen naar donkere en volle exemplaren. Tegenwoordig is het helemaal in om zelf niets meer aan je wenkbrauwen te doen. Hoe voller, hoe beter. Het liefst mogen de wenkbrauwen zo natuurlijk mogelijk. 

  Meegaan met de huidige trend kan lastig zijn als je vroeger meedeed met de trend van afgeschoren en dunne varianten. Je wenkbrauwen hebben wat te verduren gehad. Maar hoe zorg je er weer voor dat je wenkbrauwen gaan groeien? Dat leggen wij je graag uit. 

  Hoe groeien wenkbrauwen?

  Voordat we je laten zien hoe je vollere wenkbrauwen kunt krijgen, is het belangrijk om te weten hoe je wenkbrauwen groeien en waarom je mogelijk dunne wenkbrauwen hebt. 

  Net als haren op je hoofd groeien je wenkbrauwen in verschillende fasen. Je hebt allereerst een groeifase, daarna volgt een rustfase en tot slot komen de haren in een uitvalfase. De groeifase van je wenkbrauwharen is echter een stuk korter dan die van de haren op je hoofd. Daarom worden je wenkbrauwen niet zo lang. 

  Een haarfollikel die dood is, kan helaas niet meer tot leven gewekt worden. Maar als de haarfollikels nog intact zijn, kunnen je wenkbrauwharen wel weer aangroeien. 

  ‘Help, mijn wenkbrauwen vallen uit’: hoe kan dit?

  Dunne wenkbrauwen kunnen worden veroorzaakt door tal van redenen: 

  • Overplucking
  • Ouder worden en hormonale veranderingen
  • Erfelijke aanleg;
  • Gezondheid of medicijngebruik;
  • Voeding;
  • Stress.

  Overplucking

  Het plukken van je wenkbrauwen is een manier om je wenkbrauwen vorm te geven. Maar als je dit te veel en te vaak doet, kunnen je wenkbrauwen te dun worden. Het plukken beschadigt namelijk de haarzakjes. Na langdurig overmatig epileren groeien de haartjes soms niet terug. 

  Ouder worden en hormonale veranderingen

  Hoe ouder je wordt, hoe dunner je wenkbrauwen vaak worden. Als je ouder wordt, neemt de elasticiteit van de huid af. Hierdoor kunnen je wenkbrauwen dunner worden. De haarzakjes worden namelijk broos. 

  Ook kan de overgang de schuld zijn van het verlies van je wenkbrauwen. Dit komt door de afname van oestrogeen. 

  Erfelijke aanleg

  Sommige mensen hebben van nature dunne wenkbrauwen. De kleur kan ook een groot verschil maken. Zelfs dikkere wenkbrauwen zien er minder vol uit wanneer ze een lichte kleur hebben.

  Gezondheid of medicijngebruik

  Bepaalde aandoeningen, zoals een trage schildklier, of medicijnen kunnen haaruitval bij de wenkbrauwen veroorzaken. Raadpleeg in dit geval je arts bij een vermoeden dat je aandoening of medicijngebruik haaruitval veroorzaakt. Bij een chemokuur is het algemeen bekend dat haaruitval een gevolg kan zijn.

  Voeding

  Eventuele tekorten aan voedingsstoffen die haaruitval op de hoofdhuid kunnen veroorzaken, kunnen hetzelfde effect hebben op je wenkbrauwen. Deze omvatten ijzer, zink, eiwit, vitamine D, vitamine B12, biotine en omega-3-vetzuren.

  Stress

  Gebeurtenissen of omstandigheden die je stress bezorgen, kunnen haaruitval veroorzaken. 

  Hoe laat je je wenkbrauwen sneller groeien?

  Er is geen wenkbrauwgroeimiddel dat ineens je wenkbrauwen terug laat groeien. Er zijn wel een aantal tips om de groei van je wenkbrauwen te stimuleren:

  • Hydrateren: net als je huid doen onze wenkbrauwen het goed als ze regelmatig met vocht worden gevoed;
  • Stoppen met het epileren;
  • Scrubben, exfoliëren en masseren. Dit stimuleert de haargroei van je wenkbrauwen doordat de haartjes sneller door de huid kunnen komen;
  • Het gebruik van wenkbrauwserum: een gel die belooft je vollere wenkbrauwen te geven. Het is geen wondermiddel en het zorgt niet voor magische haargroei, maar het maakt je wenkbrauwen mogelijk iets voller;
  • Het gebruik van wonderolie ofwel wenkbrauwconditioners (Caster Oil): een goed alternatief voor de veel duurdere wenkbrauwserums;
  • Het gebruik van vaseline. Vaseline conditioneert je huid en haarzakjes die droge, broze lokken wenkbrauwhaar kunnen revitaliseren en uiteindelijk tot een betere groei kunnen leiden; 
  • Het gebruik van kokosolie. Deze vetsoort bevat meerdere eiwitten en voedingsstoffen die je haar dikker kunnen maken. Bovendien kunnen je wenkbrauwen er donkerder van worden. Smeer enkele drupjes op je wenkbrauwen en masseer het in. Was het de volgende ochtend eruit met lauw water.
  • Het gebruik van olijfolie. Doe hierbij precies hetzelfde als bij de kokosolie. Olijfolie barst van de vitamine E;
  • Een gezonde voeding. Stimuleer de haargroei op de natuurlijke manier door te zorgen dat je genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Zorg dat je genoeg eiwitten, vitamine B, ijzer, zink en omega-3 tot je neemt.

  Vergeet niet: om je wenkbrauwen te laten groeien, is het belangrijk om consequent te zijn. Door deze tips en manieren regelmatig toe te passen, zie je binnen enkele korte maanden al vollere wenkbrauwen. 

  Hoe kan je je wenkbrauwen voller maken?

  Wenkbrauwen laten groeien neemt een behoorlijke tijd in beslag. Wil je het echt goed doen, dan moet je ze toch minstens vier maanden met rust laten. 

  In de tijd dat je wacht tot je wenkbrauwen sneller gaan groeien, is het wel fijn als je wenkbrauwen in de tussentijd vorm houden. Dit kan op de volgende manieren: 

  • Bijtekenen: met het gebruik van een wenkbrauwpotlood of wenkbrauwpoeder kan je je wenkbrauwen voller maken. Je kan haartjes bijtekenen of ‘gaten’ in je wenkbrauw opvullen. Met een potlood kan je specifieker te werk gaan dan met wenkbrauwpoeder;
  • Brow-fiber gel gebruiken. Dit is een gel die tijdelijk je wenkbrauwen dikker maken. Door het gebruik van kleine vezeltjes die zich aan je wenkbrauwharen hechten, worden ze dikker en voller;
  • Verven. De kleur kan een groot verschil maken. Zelfs dikkere wenkbrauwen zien er minder vol uit wanneer ze een lichte kleur hebben. Daarom kun je je wenkbrauw donkerder verven voor een vollere uitstraling;
  • Insmeren met olie. Hou je wenkbrauwen in model door er elke dag een klein beetje olie op te smeren;
  • Niet meer epileren. Dit betekent niet gelijk dat je erbij moet lopen als een behaarde beer. Breng concealer aan over de haartjes die je normaliter epileert. Niemand ziet ze meer!

  In het kort

  • Smeer olie in je wenkbrauwen om groei te versterken;
  • Hydrateer en conditioner je wenkbrauwen met de juiste producten;
  • Breng wat castorolie aan op je wenkbrauwen voor extra haargroei;
  • Gebruik olijfolie om je wenkbrauwharen te laten groeien;
  • Zorg voor goede doorbloeding van je wenkbrauwen door ze te masseren en exfoliëren;
  • Kies voor een gezonde levensstijl;
  • Stop met overplucking;
  • Laat je wenkbrauwen er aan de buitenkant mooier uitzien door middel van de juiste make-up.

  Het is je gelukt!

  Heb je je wenkbrauwen laten groeien? Mooi! Het zag er misschien niet altijd even mooi uit, maar alles voor het goede doel. Ga niet meteen weer aan de slag, maar bezoek een schoonheidsspecialiste of een wenkbrauwartist. Zij weten het beste hoe ze jouw wenkbrauwen aan moeten pakken.

  Wil je naast je wenkbrauwen ook je wimpers laten groeien? Lees daar meer over in ons artikel over wimpers laten groeien. In dat artikel bespreken we wederom de oorzaken van de haaruitval en de oplossingen hiervoor. 

  in Haaruitval
  Heeft dit artikel jou geholpen?
  Add to cart