Hoe vind ik een middel tegen kaalheid?


In dit artikel

    Bij ouderdom komt vaak kaalheid om de hoek kijken, hoewel er ook genoeg gevallen bestaan waarin mensen op een jongere leeftijd te maken krijgen met kaalheid. Dat is vervelend en stimuleert in de meeste gevallen het zelfvertrouwen niet. Er bestaan daarom ook middelen tegen kaalheid. Dus mocht je met je handen in het haar zitten: misschien biedt dit artikel een uitweg. 

    Kaal - Unsplash

    Medicijnen tegen kaalheid

    Er bestaan verschillende medicijnen tegen kaalheid. Ze zorgen ervoor dat haarzakjes minder verdwijnen. De haren op de kale gebieden op het hoofd kunnen door het gebruik van medicijnen weer terug groeien. 

    Toch is het effect van medicijnen klein. Na ongeveer zes maanden is er meestal pas resultaat te zien. Het kan ook dat een medicijn helemaal niet aanslaat.

    Over het algemeen zijn artsen voorzichtig met het voorschrijven van medicijnen die haaruitval tegengaan. Dit omdat de medicijnen verschillende bijwerkingen kunnen hebben, waaronder een inhaalslag van de kaalheid. De haren die terugkwamen door het medicijn, verdwijnen in dit geval compleet.

    Voor kaalheid worden meestal twee medicijnen aangeschreven: minoxidil en finasteride. Hieronder bespreken we in het kort beide varianten. 

    Minoxidil

    Dit medicijn komt meestal in een lotionvariant en wordt door de huisarts voorgeschreven. De lotion dient twee keer per dag op de kaal wordende hoofdhuid aangebracht te worden. 

    Bij een op de zes mensen heeft minoxidil een effect. Het resultaat van de terug groeiende haren is meestal pas na zes maanden smeren te zien. 

    Nadeel: na het stoppen van het medicijn gaat de kaalheid verder. 

    Finasteride

    Dit medicijn wordt ook door de huisarts voorgeschreven en is te vinden op onze website. Eén keer per dag schrijft de arts een tablet voor. Dit middel mag alleen door mannen worden gebruikt, want het is niet bewezen dat finasteride ook voor vrouwen werkt. Een op de vier mannen heeft baat bij dit medicijn. 

    Na zes maanden is te zien of dit middel een werkende functie heeft en kaalheid tegengaat. Bij het stoppen van het innemen van finasteride gaat de kaalheid weer verder. 

    Nadeel: finasteride heeft veel bijwerkingen, zoals erectieproblemen, minder zin in seks, depressieve stemmingen, een slechte zaadkwaliteit en onvruchtbaarheid, een verhoogd risico op borstkanker en een verlaagde PSA-waarde (van de prostaat). 

    Tips tegen kaalheid

    Haaruitval en bijkomstige kaalheid zijn meestal erfelijk (alopecia androgenetica). Haarval kan echter ook worden veroorzaakt door haarziekten, kanker, een ijzertekort, stress, bepaalde medicijnen, een slechte conditie van de hoofdhuid of een minder goed werkende schildklier.

    Belangrijk is om eerst de oorzaak van de haaruitval en kaalheid te achterhalen en zo opties uit te sluiten. Zo is rust en geen stress heel belangrijk en kan een regelmatige lichaamsbeweging al helpen.

    Ten tweede is het belangrijk om voldoende ijzers en vitamines binnen te krijgen. Gezonde voeding is een pré. Indien noodzakelijk kun je altijd supplementen slikken en een bloedonderzoek bij de huisarts laten doen.

    Een goede verzorging van de hoofdhuid is belangrijk. Gebruik een goede kam, shampoo en conditioner, bijvoorbeeld met cafeïne. En let op: vermijd kammen terwijl het haar nog nat is. Zo breken de haren namelijk niet af en groeien ze verder. Draag het haar daarnaast los. 

    Neem ook niet teveel vitamine A in, want dit kan ernstige gevolgen hebben. Naast een droge mond, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en een schilferige huid, is haaruitval daar een voorbeeld van. Slik daarentegen wel extra vitamine B, C en zink. Dit zorgt voor het sneller groeien van het haar, maar ook voor het herstel van beschadigd haar. Ze voorkomen bovendien brosheid van het haar. Vitamine C werkt hierbij als antioxidant.

    Ook bestaan er verschillende haargroeimiddelen die het verkalingsproces kunnen tegengaan. Denk hierbij aan gel en haarpoeder tegen kaalheid. 

    Voor vrouwen wordt propecia vaak aangeschreven. Ook dit product is op onze website terug te vinden.

    Transplantatie

    In het ergste geval kan kaalheid bij mensen zorgen voor een lager zelfbeeld. Soms zorgt dit ook voor verschillende vormen van depressies. Dan kun je altijd nog een haartransplantatie overwegen. 

    Tijdens deze behandeling wordt een haar aan de achterkant van het hoofd met de wortel en al uit de huid gehaald en op een kale plek weer teruggezet. Dit kunnen veel haren tegelijkertijd zijn. Sommige behandelingen zetten wel duizend haren per keer over.

    Een nieuwe therapie om kaalheid tegen te gaan is mesotherapie. Door middel van een mesogun met een naaldje, dat bouwstoffen bevat, wordt het haar hiermee aangevuld door het in de hoofdhuid te schieten. Zo kunnen inactieve haarzakjes weer actief worden.

    Andere oorzaken kaalheid

    Mocht dit bij jou allemaal niet het geval zijn, dan kan het ook nog zo zijn dat je meer haren verliest vanwege een te laag gewicht. Belangrijk: iedereen verliest haren, zo’n 50 tot 120 haren per dag, en dat is normaal. Maak je dan ook niet druk als de haaruitval niet extreem is. 

    Wanneer er sprake is van een dunnere haardos, meerdere kale plekken of het verliezen van haren in een bepaald patroon, is het mogelijk dat je te maken hebt met een vorm van alopecia – haaruitval. Neem in dit geval, en ook bij twijfel, contact op met uw huisarts. Naast advies kan een luisterend oor ook heel fijn zijn.

    Een laatste tip: bescherm je hoofdhuid goed tegen de zon. Draag een pet, hoed of sjaal om contact met de zon te voorkomen. Smeer bovendien zonnebrand op kale plekken, want bij kaalheid op het hoofd, ontstaat er ook een kans op huidkanker.

    in Haaruitval
    Heeft dit artikel jou geholpen?
    Add to cart