Mijn wenkbrauwen vallen uit: wat nu?


In dit artikel

    Wenkies on fleek is een term die recent erg populair is. Het betekent dat je wenkbrauwen in (bijna) perfecte vorm zijn. Wenkbrauwen omlijsten je gezicht en bepalen dan ook grotendeels je blik. Maar wat als je wenkbrauwen dunner worden? En  nog erger: wat als er wenkbrauwhaartjes uitvallen? 

    Wenkbrauwen - Unsplash

    Als dunner wordende wenkbrauwen het eerste zijn wat je ’s ochtends in de spiegel ziet, leidt dat tot frustratie en geen goed begin van de dag. Het kan zelfs iemands zelfvertrouwen aantasten. Maar gelukkig is dit vaak behandelbaar en niet ernstig. In dit artikel vertellen we je meer over wenkbrauwen in het algemeen, de oorzaak van dunner wordende wenkbrauwen en wat je ertegen kunt doen.

    Waarom zijn wenkbrauwen belangrijk?

    Een wenkbrauw zegt soms meer dan vele woorden. Of het nu verbazing, verwondering, scepsis of woede is: ze drukken gevoelens uit, weerspiegelen de stemming en zijn dus onmisbaar voor mensen. 

    Het is dan ook belangrijk dat men zich op zijn gemak voelt met zijn eigen wenkbrauw. Dit is niet altijd zo makkelijk, want veel mensen hebben last van een schaarse haargroei boven het oog. 

    Tevens vervullen de wenkbrauwen samen met de wimpers een belangrijke beschermende functie. Beide gezichtsharen voorkomen dat vuil, regen of zweet in het oog terechtkomen. Wenkbrauwen kunnen ook beschermen tegen de schittering van de zon. 

    Waarom vallen wenkbrauwen uit?

    Wanneer individuele wenkbrauwhaartjes uitvallen, is dat niet altijd een reden tot ongerustheid. Het feit dat ze niet eeuwig leven is inherent aan hun groeicyclus. De gemiddelde levensduur van een wenkbrauwhaar is ongeveer vier maanden. Daarna valt het haartje uit en groeit er een nieuw haartje voor in de plaats. 

    Hoewel het normaal is om elke dag een paar strengen wenkbrauwhaar te verliezen, kan het een punt van zorg zijn wanneer je genoeg haar begint te verliezen dat er opvallende vlekken op je wenkbrauwen ontstaan. Omdat wenkbrauwen zo’n essentieel onderdeel zijn van het inkaderen van je gezicht, is het van belang dat je niet te veel haar verliest.

    We onderscheiden een aantal redenen waarom je jouw wenkbrauwharen kunt kwijtraken:

    Het vormgeven van je wenkbrauwen

    Dunner wordend wenkbrauwhaar kan worden veroorzaakt door goedbedoelde pogingen om ze vorm te geven en te definiëren. Het plukken van je wenkbrauwhaar beschadigt op den duur de wortels.

    Ouderdom 

    Net als het hoofdhaar kunnen wenkbrauwen met het ouder worden minder gaan groeien. De haarzakjes kunnen minder hard werken of nemen in aantal af. Hierdoor worden de wenkbrauwen smaller dan je gewend bent. Een vermindering van pigment kan ervoor zorgen dat de wenkbrauwen grijzer worden.

    Het tegenovergestelde treedt soms ook op: een verdikking van de haren. 

    Tekorten aan voedingsstoffen

    Eventuele tekorten aan voedingsstoffen die haaruitval op de hoofdhuid kunnen veroorzaken, kunnen hetzelfde effect hebben op je wenkbrauwen. Deze omvatten: 

    Ziektes

    Meestal is haargroei erfelijk bepaald, maar soms kan het ook zijn dat de oorzaak van het uitvallen van haren uit de wenkbrauw een gevolg is van een ziekte of aandoening. Een trage schildklier of bloedarmoede door ijzergebrek, bijvoorbeeld. Soms is de hoofdhuid ziek of is het een bijwerking van medicijnen en behandelingen, bijvoorbeeld chemotherapie. 

    Huidaandoeningen

    Een huidaandoening kan het verliezen van wenkbrauwharen ook veroorzaken. Seborroisch eczeem, bijvoorbeeld. Dit is een milde vorm van eczeem waarbij jeuk, roodheid en schilfertjes ontstaan in het gezicht, vooral in de wenkbrauwen en in de plooien naast de neus. Dit kan resulteren in haaruitval in de wenkbrauwen door de eczeem.

    Stress

    Emotionele en fysiologische stress kan een paar condities veroorzaken die je wenkbrauwen kunnen beïnvloeden. 

    Groeien wenkbrauwen nog terug?

    Of dunner wordende wenkbrauwen nog terug groeien, is afhankelijk van de reden waarom ze uitdunnen. Heb je in je leven veelvuldig je wenkbrauwen geëpileerd? Dan groeien die op latere leeftijd misschien niet altijd meer terug. Helemaal afgestorven follikels kunnen namelijk niet meer aangroeien. 

    Als het erfelijk is bepaald, worden ze eveneens niet meer voller. Als er een medische reden achter zit, is het wél mogelijk dat de haartjes uiteindelijk terugkeren.

    Wat kan ik er tegen doen?

    Begin niet alvast te rouwen om je wenkbrauwen. Er is namelijk goed nieuws: er zijn tal van tips die je zelf kunt uitvoeren om je wenkbrauwen te herstellen of voller te maken:

    • Vermijd het plukken van je wenkbrauwen zo veel als je kunt;
    • Probeer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen die de haargroei stimuleren;
    • Maak gebruik van voedingssupplementen die bedoeld zijn voor het stimuleren van de haargroei;
    • Volg elke dag een goede vochtregulerende routine voor je huid en zorg ervoor dat deze goed gehydrateerd is;
    • Maak gebruik van een wenkbrauwserum. Dit is vaak een gel of conditioner die belooft je vollere wenkbrauwen te geven. Lees hier meer over wenkbrauwserum;
    • Creëer tijdelijk vollere wenkbrauwen door het bijtekenen van de wenkbrauw met een wenkbrauwpotlood. Je kunt zo je wenkbrauwen voller laten lijken en ze meer kleur geven. Een andere variant om je wenkbrauwen tijdelijk voller te laten lijken is met behulp van wenkbrauwpoeder;
    • Gebruik semi-permanente wenkbrauw-make-up voor blijvende vollere wenkbrauwen. Dit is vooral handig wanneer je geen zin hebt om iedere dag met make-up je wenkbrauwen te doen. Een voorbeeld hiervan is micro-blading: een techniek waarmee semi-permanente make-up-haartjes tussen je eigen wenkbrauwhaartjes worden aangebracht. Dit geeft een natuurlijk ogend resultaat;
    • Overweeg een wenkbrauwtransplantatie wanneer je wenkbrauwen dunner worden of wanneer je te maken krijgt met kale plekken. Dit is vergelijkbaar met een haartransplantatie. De belangrijkste bijwerking is jeuk aan de wenkbrauwen. Dit is wel écht permanent.
    in Haaruitval
    Heeft dit artikel jou geholpen?
    Add to cart