Haaruitval bij vrouwen: wat zijn de oorzaken en oplossingen?


In dit artikel

    Voor de meeste vrouwen is haaruitval een taboe – iets waar je niet vaak iets over hoort of over spreekt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet bestaat. Veel vrouwen voelen zich dan ook erg onzeker en ongelukkig wanneer dit hen overkomt. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Haaruitval komt tenslotte vaker voor dan je denkt. In dit artikel bespreken we de oorzaken van haaruitval bij vrouwen en kijken we naar de oplossingen hiervan.

    Haar - Unsplash

    Haren verliezen is normaal. We verliezen wel 50 tot 120 haren per dag. Maar het kan zich voordoen dat er ineens veel meer haren, soms in plukken, uitvallen. Vaak overkomt dit vrouwen op een plotseling moment en zitten zij letterlijk met de handen in het haar. Wat te doen? Hoe nu verder? En de belangrijkste vraag: hoe voorkom je dat er nóg meer haar uitvalt?

    Hoe wordt haaruitval bij vrouwen veroorzaakt?

    Allereerst is het goed om te benadrukken dat haaruitval op leeftijd normaal is, zowel bij mannen als vrouwen. Het zogenoemde verkalingsproces is natuurlijk. Vrouwen worden daarbij wel anders kaal dan mannen. Bij vrouwen blijven de haren aan de voorkant van het hoofd meestal behouden, terwijl het haar midden op het hoofd dunner wordt. De hoofdhuid is daarbij door de haren heen te zien.

    Wanneer er veel haar op een vroege leeftijd uitvalt, is er een grote kans dat er een andere onderliggende oorzaak speelt. We onderscheiden de volgende oorzaken van kaalheid bij vrouwen:

    Overgevoeligheid voor hormonen

    Vrouwen en hormonen gaan hand in hand. Kaal worden bij vrouwen heeft dan ook te maken met overgevoeligheid voor hormonen.

    Bij kaal worden zijn de haarzakjes overgevoelig voor mannelijke hormonen – vooral voor testosteron. Zowel mannen als vrouwen hebben deze hormonen. Doordat de haarzakjes overgevoelig zijn voor mannelijke hormonen, verdwijnen deze haarzakjes uiteindelijk. Dit terwijl het juist de zakjes zijn die zorgen voor haargroei. Ze zitten bevinden zich bijna overal op je huid, behalve op de handpalmen en voetzolen. 

    Polycysteus-ovariumsyndroom

    Vrouwelijke kaalheid kan dus worden veroorzaakt door een teveel aan mannelijke hormonen. Vrouwen die bijvoorbeeld aan bodybuilding doen en anabole steroïden gebruiken, kunnen hier flink last van krijgen. Maar er kan ook nog een andere oorzaak spelen, namelijk een overdadige hoeveelheid aan mannelijke hormonen door het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS).

    Dit syndroom houdt in dat je geen of minder vaak een eisprong hebt. Wanneer je niet elke maand of soms maanden menstrueert, spreken we van het polycysteus-ovariumsyndroom. 

    Je kunt hierdoor, los van haaruitval, ook haar krijgen op ongewenste plekken. Denk hierbij aan je kin, borsten of onderbuik. Daarnaast kun je door PCOS nog meer klachten ervaren.

    Kaalheid in de familie

    Aanleg voor kaalheid bij vrouwen speelt ook een grote rol in het veroorzaken hiervan.Wanneer kaalheid in de familie voorkomt, is de kans groot dat je ook aanleg hebt om kaal te worden. De meeste van ons zitten daar niet op te wachten, maar helaas is hier weinig tegen te doen.

    Heeft een moeder of zus in de familie een vorm van haaruitval? Dan bestaat er een kans van 20 procent dat je dit ook krijgt. Veel haarverlies bij vrouwen kan dus een erfelijke oorzaak hebben. 

    Overgang

    Tijdens de overgang vermindert de productie van oestrogeen bij vrouwen. Oestrogeen heeft de haarzakjes nodig om haar te laten groeien. Tijdens de overgang hebben vrouwen dus minder oestrogeen tot hun beschikking, met als gevolg dat haar tijdelijk uitvalt. Vaak gebeurt dit uit het niets en is de eerste reactie van vrouwen dan ook een reactie van grote schrik.

    De menopauze is een onderdeel van het verouderingsproces en treedt rond het vijftigste levensjaar op. De eierstokken produceren daarbij minder voortplantingshormonen (oestrogeen en progesteron). De schommelende hormoonspiegel bij vrouwen veroorzaakt naast veel onrust in het lichaam dus ook haaruitval. 

    Symptomen haarovergang 

    Tijdens de overgang is de haarcyclus korter, waardoor haar langzamer groeit. Het uitvallende haar wordt daardoor niet snel genoeg aangevuld. Haar van vrouwen ziet er daarom in deze tijd dunner uit: het meest herkenbare symptoom.

    Bij de meeste vrouwen groeit het haar na de overgang weer terug, maar er is helaas geen garantie dat het haar weer in de oude staat terugkeert.

    Medicatie

    We kennen tot slot verschillende medicatiesoorten die haaruitval kunnen veroorzaken.

    Wat zijn de oplossingen voor haaruitval bij vrouwen?

    We onderscheiden een aantal oplossingen die haaruitval bij vrouwen kunnen verminderen of (tijdelijk) verbergen:

    • Neem verschillende supplementen;
    • Stop met steroïden;
    • Vermijd of vervang medicijnen met een androgene werking;
    • Neem Minoxidil voor vrouwen;
    • Gebruik haarstukjes;
    • Onderga een haartransplantatie.

    Neem verschillende supplementen

    Biotine, ijzer, vitamine D en zink helpen allen tegen haaruitval. Het kan bovendien geen kwaad om je eiwitten wat extra in de gaten te houden. Eiwitten bevatten namelijk keratine, waaruit ons eigen haar ook is opgebouwd.

    Stop met steroïden

    Gebruik je steroïden? Dan is het verstandig hiermee te stoppen. Haarzakjes verdwijnen namelijk door dit middel. De haarzakjes die door het nemen van dit middel zijn verdwenen, groeien ook niet meer terug. Het haar dat je nog wel hebt, valt door het stoppen met steroïden echter niet meer uit.

    Vermijd of vervang medicijnen met een androgene werking

    Medicijnen met androgene werking kunnen er ook voor zorgen dat je kaal wordt. Voorbeelden zijn anti-oestrogenen of aromataseremmers.

    Neem Minoxidil voor vrouwen

    Ervaar je naast fysieke ook mentale klachten? Dan kan je huisarts minoxidil voorschrijven.

    Minoxidil vrouwen komt voor in een lotionvorm. Smeer deze minoxidilcrème twee keer per dag op de kale plekken op de hoofdhuid. Dit kan ervoor zorgen dat de haren op de plekken die kaal worden weer terug groeien.

    Minoxidil heeft voor één op de zes mensen effect. Het resultaat is bij hen pas na enkele maanden te zien. Het is helaas dus geen garantie dat het middel bij iedereen aanslaat. 

    Stop je met dit medicijn? Dan gaat de kaalheid gewoon verder en maakt het zelfs een inhaalslag.  Het is dus noodzakelijk om minoxidil te blijven gebruiken om een langdurig effect te bereiken.

    Bijwerkingen minoxidil 

    Artsen zijn erg voorzichtig met het voorschrijven van dit product. Dat heeft deels te maken met de bijwerkingen. Als er sprake is van bijwerkingen, kun je overwegen te stoppen met het gebruik van minoxidil tegen haaruitval.

    Tijdens het gebruik van minoxidil heb je na twee tot vier weken weer contact met je huisarts. Samen besluiten jullie hoe het middel bevalt en wat eventuele vervolgstappen zijn.

    Haarstukjes

    Een haarstukje of haarwerk kan een (tijdelijke) uitkomst bieden. Dit zorgt bovendien weer voor wat zelfvertrouwen, waardoor je niet de hele tijd met je onzekerheden bezig hoeft te zijn. 

    Haartransplantanties 

    In sommige gevallen is een haartransplantatie mogelijk. Waar de meeste mensen denken dat een haartransplantatie alleen voor mannen is, is dit zeker niet waar. Zo zijn er genoeg vrouwen die naast kaalheid ook inhammen krijgen en dus zo’n transplantatie overwegen.

    Behandelingen voor haaruitval vrouw: welke zijn er?

    Zoek je een medische behandeling voor haaruitval? Ga dan naar de dermatoloog. Hij of zij kan helpen om het proces van haaruitval tegen te gaan. De dermatoloog kijkt bijvoorbeeld naar gerichte behandelopties om kaalheid te voorkomen. Een hormoononderzoek kan wellicht helpen om onderliggende oorzaken voor het haarverlies tegen te gaan.

    Omdat haar voor veel vrouwen belangrijk is, kan het ook raadzaam zijn om psychische klachten bespreekbaar te maken. Dit begint bij de huisarts.

    Welke tips haar vrouwen zijn er nog meer?

    Het is belangrijk om stil te staan bij de routines die je dagelijks uitvoert rondom je haar. Zo zijn er veel vrouwen die op een verkeerde manier omgaan met de verzorging van hun haar, waardoor haar beschadigd raakt. Kam of borstel je haar dan ook nooit nat. Zo breekt het sneller af. 

    Vermijd eveneens het te vaak wassen van het haar. Hierdoor verlies je de natuurlijke oliën die je haar juist nodig heeft. 

    Slaap daarnaast op een satijnen kussen. In je slaap draai je tenslotte veel: zo voorkom je dat je haar afbreekt. 

    Gebruik bovendien de juiste producten, zoals een conditioner zonder siliconen. Siliconen verslappen je haar en zorgen voor een futloze uitstraling. 

    Draag je haar tot slot zoveel mogelijk los. Vastbinden of opsteken zorgt er namelijk ook voor dat je haar sneller afbreekt. 

    in Haaruitval
    Heeft dit artikel jou geholpen?
    Add to cart