Inhammen: hoe ontstaan ze en wat kan ik eraan doen?


In dit artikel

    Inhammen zijn kale plekken veroorzaakt door een teruglopende haargrens. Ze ontstaan in de haarlijn, net boven de slaap. Inhammen zie je misschien iets vaker bij mannen, maar ook vrouwen kunnen ze krijgen. Voor velen onder ons een doorn in het oog, maar je kunt hier zeker iets aan doen. Wat? Dat vertellen we je graag. Zo kun jij, indien je ook last krijgt van inhammen, de juiste stappen volgen. Ook nieuwsgierig? Lees hier dan verder!

    Haar - Unsplash

    Inhammen hebben een driehoekige vorm en zijn kale plekken door een teruglopende haargrens. Ze wijzen vaak op erfelijke kaalheid. Waar de inham eerst nog kleiner is, trekt deze steeds verder naar het achterhoofd. Uiteindelijk wordt de kruin dan ook kaal.

    Frappant is dat het haar wel behouden blijft rond de oren en op het achterhoofd. De kaalheid die door inhammen ontstaat is mede daardoor onder te verdelen in twee types.

    Bij het eerste type valt het haar alleen uit in korte driehoekige gebieden boven de slapen en is er haaruitval aan de voorzijde van het hoofd zichtbaar zijn. Dit kan tijdelijke haaruitval zijn. 

    Bij het tweede type is er sprake van inhammen die verder naar het hoofd doorlopen. De kale lijn midden op het hoofd loopt bijna van oor tot oor. In dit geval spreken we meer over kaalheid dan over inhammen. 

    Het ontstaan van inhammen

    Inhammen ontstaan op zowel de linker- als rechterkant van het hoofd. De haarwortels kunnen op deze plekken extra gevoelig zijn voor erfelijke haaruitval. 

    Naast erfelijkheid kunnen de volgende factoren een rol spelen bij inhammen:

    • Medische behandelingen
    • Ziektes
    • Ernstige stress 
    • Een slechte conditie van de hoofdhuid

    Vaak is het ontstaan van inhammen bij mannen het teken van zogenoemde alopecia androgenetica: mannelijke kaalheid. Door deze erfelijke vorm worden de inhammen dieper en zijn deze duidelijker te zien. Als er geen stappen tegen dit proces worden genomen, leidt dit tot volledige kaalheid.

    Haarinhammen bij vrouw

    Naast mannen kunnen ook vrouwen last krijgen van inhammen in het haar. Ook vrouwen kunnen dus last krijgen van de twee eerder genoemde type haarinhammen. 

    Het patroon van de inham en de mate van uitval bij vrouwen verschilt wel vaak. Vrouwen hebben in het algemeen dunner wordend haar over het gehele hoofd. Bij vrouwen worden de inhammen dus niet per se diep, maar wordt het haar in het algemeen dunner. 

    Inhammen kunnen ook na een zwangerschap op komen zetten. Dit is normaal. Na een zwangerschap verliest een vrouw over het algemeen gewoon veel haar. Maar mocht het uitvallen van het haar nu zo ernstig worden dat het niet alleen opvalt, maar ook zorgt voor onzekerheid, dan is het misschien tijd om te kijken wat voor stappen er kunnen worden genomen. Belangrijk is ook om te kijken of er sprake is van een ijzertekort. Hierdoor kan haar ook uitvallen. 

    Behandelingen tegen inhammen

    Wanneer inhammen dieper worden en haar verdwijnt, begint de beginnende kaalheid op te vallen. Door de oorzaak hiervan vast te stellen kan een passende behandeling worden gevonden. Dit geldt zeker bij opvallend dieper wordende inhammen. Een specialist of huisarts kan zo een behandeling passend uitvoeren. 

    Er zijn verschillende behandelingen om inhammen in het haar tegen te gaan. Bij beginnende inhammen kunnen haargroeimiddelen worden overwogen. Minoxidil en finasteride werken hier tegen; de werking is wetenschappelijk bewezen. Wel is het belangrijk dat je deze producten blijft gebruiken voor resultaat. Bij het stoppen gaat het haarverlies namelijk gewoon weer verder. 

    Er bestaan ook nog andere opties om je haar te behouden of terug te krijgen. Een voorbeeld van zo’n product is propecia, een medicijn met finasteride. Dit middel gaat de omzetting van testosteron in dihydrotesosteron tegen. Het is een effectief medicijn om haaruitval tegen te gaan, maar kent wel behoorlijk intense bijwerkingen. Lees je daarom eerst goed in voordat je dit medicijn slikt.

    Haarbehandeling

    Het verliezen van haar kan, naast het gebruik van medicatie, ook tegen worden gegaan met behandelingen. Microhaarpigmentatie is een veelvoorkomend voorbeeld. Door middel van haarstoppels kunnen de dieper wordende inhammen blijvend worden behandeld met FUE- of FUT-haartransplantatie. De inhammen worden op deze manier opgevuld en zijn daarna niet meer zichtbaar.

    Bij zo’n behandeling wordt een speciale biologische inkt in de bovenste huidlaag ingebracht om kleine stoppeltjes te stimuleren. Met een microscopisch fijn naaldje wordt de huidlaag gestimuleerd. Je haar is na afloop van deze pigmentatietechniek vrijwel niet van echt te onderscheiden.

    Kosten haartransplantatie

    Een haartransplantatie is niet goedkoop en daardoor niet voor iedereen zomaar op te hoesten. Vanwege de complexiteit van de ingrepen, en de duur van de behandeling, verschillen de tarieven van haartransplantaties. Bovendien hanteren klinieken allemaal een eigen tarief en betalingsvoorwaarden.

    In sommige gevallen worden er haargroeimiddelen gecombineerd met haarbehandelingen. Mocht je dit overwegen, dan is het van belang om je huisarts of een specialist te vragen naar de opties en eventuele gevolgen hiervan. Het combineren van beide behandelingen kan mogelijk voor complicaties zorgen.

    Geschikte behandeling

    Welke behandeling bij een persoon aansluit, is verschillend. Zo kan de achterliggende oorzaak van het ontstaan van inhammen heel anders liggen. Wanneer erfelijkheid geen rol speelt, kan het ook gaan om medicatiegebruik, een langdurige blootstelling aan stress of een tekort aan voedingsstoffen zoals ijzer. 

    Wanneer één van deze punten de achterliggende oorzaak is van het haarverlies, ben je niet geschikt voor iedere behandeling en kom je hiervoor ook niet in aanmerking. Voor de zekerheid kun je altijd advies inwinnen om de opties uit te sluiten.

    Inhammen tegengaan

    Mocht je het geld niet hebben voor een haartransplantatie, dan kun je ook nog andere opties overwegen om je inhammen te bedekken.

    Met behulp van producten die meer textuur geven en een natuurlijke uitstraling hebben, kun je haaruitval naast voorkomen ook verbergen. Zorg bijvoorbeeld voor meer volume in je haar, waardoor de inhammen minder opvallen. Gebruik een föhn voor meer volume en eindig altijd met de koudste stand van de föhn. Zo behoud je het opgebouwde volume van je haar. 

    Belangrijk is dat je je haar niet elke dag wast. Zo blijft het gezonder, omdat er natuurlijke oliën in je haar zitten. Door je haar te vaak te wassen, verdwijnen deze uit je haar.

    Mocht je een conditioner gebruiken, dan is het belangrijk er eentje te gebruiken zonder siliconen. Hierdoor krijgt je haar een dunne, slappe en vlakke uitstraling.

    Juiste producten

    Er zijn verschillende producten te gebruiken waarvan je haar sterker wordt. Een dermaroller kan je helpen tegen (flinke) inhammen, maar ook bij kale plekken op je hoofd, of dunner wordend haar. 

    De dermaroller stimuleert de haargroei en bevat kleine naaldjes die je over de huid rolt. Hierdoor maakt de roller de poriën in de huid open en worden de onderste lagen van de huid gestimuleerd. Het versnelt bovendien de collageen productie. De haartjes gaan hierdoor sneller groeien. 

    Belangrijk is om te weten dat er geen nieuwe haartjes ontstaan door de dermaroller. Het stimuleert slechts bestaande haartjes en haarzakjes. Mocht je dus al compleet kaal zijn, dan is de dermaroller geen optie. Met deze roller beschadig je de huid en stimuleer je de bloedvoorziening in de haarzakjes.

    Door met een consistente druk op de huid te rollen, in een beweging van links naar rechts en van boven naar beneden, zorg je voor een optimaal resultaat. Een dermaroller kun je makkelijk online bestellen bij verschillende webshops. Ook is deze roller in veel schoonheidszaken te vinden.

    in Haaruitval
    Heeft dit artikel jou geholpen?
    Add to cart