Enig resultaat

Active Filters: Clear Filters

Ruim tweederde van alle vruchtbare vrouwen in Nederland gebruikt anticonceptie ter voorkoming van zwangerschap of voor het reguleren van de menstruatie. We onderscheiden een aantal verschillende soorten anticonceptie, waaronder een anticonceptiering, de pil en pleisters. Het is makkelijk om een middel te vinden dat bij jou past. 

De pil is verreweg het meest populaire anticonceptiemiddel voor vrouwen in Nederland. Deze pil is een tablet met hormonen die je dagelijks inneemt. Die hormonen helpen je menstruatie te reguleren, terwijl ze ook zwangerschap voorkomen.

Wat is de anticonceptiering?

Sommige vrouwen willen namelijk graag anticonceptie gebruiken, maar er niet elke dag aan denken. Het is soms erg lastig om dagelijks aan de pil te denken, omdat je bijvoorbeeld onregelmatige diensten draait op je werk.

Een anticonceptiering kan dan een bruikbaar alternatief voor de pil zijn. Het is net zo effectief en betrouwbaar in het voorkomen van zwangerschap als de pil én je hebt er geen omkijken naar.

Hoe werkt de anticonceptiering?

De ring bevat dezelfde hormonen als veel anticonceptiepillen, waarbij je de dubbele werking van progestageen en oestrogeen krijgt. De anticonceptiering geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid van deze hormonen af. Deze dosering is genoeg om de eisprong te stoppen. Geen vrijkomend eitje betekent geen zwangerschap.

Hoe gebruik je de anticonceptiering?

De anticonceptiering draag je drie weken lang, waarna je een stopweek hebt. Je bent tijdens de ze stopweek nog gewóón beschermd tegen zwangerschap en kunt er, net als bij het doorslikken van de pil, voor kiezen om na drie weken een nieuwe ring te plaatsen en je menstruatie uit te stellen.

Je plaatst de ring zelf in je vagina door de ring samen te knijpen en als een tampon in te brengen. De ring neemt makkelijk de vorm van je vaginale wand aan: je voelt hem niet zitten. 

Je vagina is de ideale plek om hormonen in te brengen, omdat de werkzame bestanddelen daar makkelijk en regelmatig in je bloed worden opgenomen. 

Wat zijn de voordelen van de anticonceptiering?

De ring heeft ten opzichte van de pil, het meest populaire voorbehoedmiddel, een aantal voordelen die de anticonceptiering misschien een goede oplossing voor jou maken:

  • Je brengt hem maandelijks in en hoeft dus niet iedere dag aan anticonceptie te denken;
  • Je profiteert van een lagere dosering van je hormonen;
  • Je hebt geen hormoonpieken dankzij de regelmatige dosering;
  • Je hebt een regelmatige menstruatie;
  • Je bent niet afhankelijk van het maag-darmkanaal, omdat de ring blijft werken bij braken of diarree.

Wat zijn de kosten van anticonceptie?

De anticonceptiekosten in Nederland verschillen per middel en per merk. De pil kost bijvoorbeeld tussen de €10,00 en €40,00 per jaar voor vrouwen van 21 jaar en ouder. 

Wil je liever een anticonceptiering, bijvoorbeeld de bekende Nuvaring? Hou dan rekening met een bedrag van ongeveer €43,00 voor drie maanden. Dit is duurder dan de pil, maar sommige zorgverzekeraars komen je in de kosten voor de ring tegemoet.