Toont alle 2 resultaten

Active Filters: Clear Filters

Het kan soms wenselijk zijn om een maandje niet ongesteld te worden. Dat is bijvoorbeeld zo als je op vakantie gaat en zorgeloos in je bikini wilt rondlopen. Je menstruatie uitstellen is in dat geval een optie. Dit kan met geneesmiddelen, hoewel je wel moet weten hoe je dit veilig kunt doen.

Hoe kan ik een menstruatie uitstellen?

Menstruatie overslaan met voorbehoedsmiddelen

Je menstruatie overslaan is hetzelfde als je ongesteldheid uitstellen. Je stelt het hiermee dus een maand uit. 

Dat kan bijvoorbeeld door middel van een voorbehoedsmiddel met een hormoon als werkend bestandsdeel. Voorbeelden daarvan zijn de combinatiepil, anticonceptiepleister of anticonceptiering.

Combinatiepil

Je stopt normaal gesproken één week van je cyclus met het nemen van je voorbehoedsmiddel. Dit is de zogenoemde stopweek, waarin je ongesteld wordt. 

Je stelt je ongesteldheid echter uit wanneer je dan meteen met een nieuwe strip begint. Dit is een effectieve manier van je menstruatie uitstellen. Het wordt ook wel de pil doorslikken genoemd.

Anticonceptiering

Gebruik je een ander voorbehoedmiddel, zoals een anticonceptiering? Kies er dan voor om meteen een nieuwe ring in te brengen in plaats van een stopweek te nemen.

Anticonceptiepleister

Je menstruatie uitstellen met voorbehoedmiddelen kan ook wanneer je anticonceptiepleisters gebruikt. Je plakt de anticonceptiepleister dan opnieuw op in je eigenlijke stopweek.

Menstruatie uitstellen zonder voorbehoedsmiddelen

Gebruik je geen voorbehoedsmiddelen – of gebruik je voorbehoedsmiddelen zonder hormonen, zoals condooms? Je menstruatie uitstellen is ook dan mogelijk.

Je neemt dan het vrouwelijke geslachtshormoon progestageen. Dit hormoon zit in veel anticonceptiemiddelen. Je huisarts kan progesteron uitschrijven. Dat kan in de vorm van een tablet die je met water moet innemen, maar ook als vaginale zetpil of een injectie.

Kan ik mijn menstruatie uitstellen zonder recept?

Je kunt je ongesteldheid overslaan zonder een recept van de dokter, maar met natuurlijke middelen. Wie op deze manier probeert de menstruatie uit te stellen, wordt mogelijk een aantal dagen later dan gebruikelijk ongesteld. Dat kan je genoeg tijd geven voor een zorgeloos sollicitatiegesprek, feestje, bruiloft of welke gelegenheid dan ook.

Drink appelwijnazijn

Dit middel heeft veel gezondheidsvoordelen. Het heeft zodoende ook de eigenschap je menstruatie uit te kunnen stellen. Meng hiervoor drie of vier eetlepels appelwijnazijn in een glas water en drink dit op. Neem drie keer per dag een glas van dit mengsel en je wordt voorlopig niet ongesteld. 

Appelwijnazijn kan overigens ook helpen wanneer je last hebt van een hevige maandelijkse bloeding. Het maakt dan je ongesteldheidsklachten milder.

Vermijd pittige kruiden

Laat pittige kruiden, zoals Spaanse pepers, paprika’s, zwarte pepers en knoflook, even staan. Zij kunnen namelijk je menstruatie stimuleren. Ze verhogen je lichaamstemperatuur, zodat je lichaam meer oestrogeen maakt. Wil je later ongesteld worden, dan is het dus niet aan te raden pittig te eten.

Eet linzensoep

Eet elke dag een bord linzensoep en je kunt je menstruatie enigszins uitstellen. Linzensoep is bovendien erg gezond. Je moet er natuurlijk wél van houden…

Drink peterseliethee

Trek een thee door een handje peterselie in een halve liter water te koken. Laat het twintig minuten borrelen en drink de thee warm. Doe dit drie keer per dag om je menstruatie te vertragen.

Let wel: de bovenstaande, natuurlijke middelen zijn niet zo betrouwbaar als medicijnen van de dokter of het negeren van je stopweek. Raadpleeg je huisarts als je je ongesteldheid effectief uit wilt stellen.