Toont alle 6 resultaten

Active Filters: Clear Filters

Maagzuur is – zoals de naam al zegt – een zuur in je maag. Het helpt voedsel dat in de maag terecht komt af te breken, zodat het door je lichaam verteerd kan worden. Het heeft dus een belangrijke functie – als alles goed werkt. Je kunt last krijgen van brandend maagzuur wanneer dit niet het geval is. Verschillende middeltjes, zoals maagzuurtabletten, kunnen dan helpen.

Brandend maagzuur is erg vervelend. Je voelt dat je maagzuur weer terug omhoog komt – een reflux. Dit laat een brandend gevoel achter in je slokdarm en je krijgt steeds oprispingen. 

Het vervelende gevoel kan uren aanhouden, maar er zijn middelen die je kunt proberen om snel van brandend maagzuur af te komen.

Waarom krijg je brandend maagzuur?

De inhoud van je maag is zuur, omdat alles wat je eet en drinkt in je maag wordt vermengd met maagzuur. Dit wordt – soort van – gereguleerd door de sluitspier tussen de maag en de slokdarm.

Deze sluit soms niet helemaal goed, bijvoorbeeld door extra druk op je buik als het gevolg van overgewicht, zwangerschap of een grote maaltijd. Het kan hierdoor zo zijn dat er maaginhoud omhoog komt – terug in je slokdarm. Dat voelt vaak als een fikse hoeveelheid, maar is dat valt in werkelijkheid mee.

Het geeft echter wel een brandend gevoel, omdat de slokdarm geen beschermende wand heeft en de maag wel. Maagzuur voel je dus niet in je maag, maar wel in je slokdarm.

Met welk middel tegen maagzuur kun je maagzuur verhelpen?

Heb je last van maagzuur? Probeer dan een aantal middelen om dit te verhelpen. 

Drink meer melk 

Let wel: het gaat hier niet om volle melk. Veel mensen die melk drinken om het probleem met brandend maagzuur te verhelpen, ervaren juist méér zure oprispingen. Je hebt dan waarschijnlijk volle melk geprobeerd. De vetten die daarin zitten, stimuleren je maagzuur alleen maar meer.

De truc is om magere melk te drinken, het liefst met nul procent vet. Drink ook een klein kopje, dat is echt genoeg. Je kunt de melk warm of koud drinken.

Neem pepermuntjes, kauwgom of zuurtjes

Je hebt vast weleens gehoord dat pepermunt werkt tegen brandend maagzuur. Het is echter niet de pepermunt zelf die het probleem aanpakt. Het is de extra aanmaak van speeksel. Je speeksel bevat namelijk stoffen die ervoor zorgen dat je maagzuur kalmeert. Zuurtjes en kauwgom werken op die manier ook goed.

Eet rauwe havermoutvlokken

Neem een lepel rauwe havermoutvlokken. Gewoon droog – zonder iets erbij. Het is letterlijk even slikken, maar de havermoutvlokken zijn bindend en verminderen je maagzuur. 

Havermout heeft overigens ook andere gezondheidsvoordelen.

Hoe werken maagzuurtabletten?

Maagzuurtabletten zijn meestal poederige kauwtabletten die maagzuurbinders bevatten. Deze kun je gebruiken als je niet heel vaak last hebt van brandend maagzuur en waarvan de oorzaak meestal voeding is, zoals een grote maaltijd. Maagzuurtabletten neutraliseren je maagzuur binnen enkele minuten. Het teruggekomen maagzuur wordt omgezet in water. 

Neem één of twee maagzuurtabletten voor een optimaal resultaat. Je voelt hierdoor binnen enkele minuten verlichting voelen. Bekende merken maagzuurtabletten zijn Rennie en Gaviscon.

Hoe werken maagzuurmedicijnen?

Medicijnen tegen maagzuur zijn meestal maagzuurremmers. Deze maagzuurmedicijnen zorgen ervoor dat je minder maagzuur produceert. De medicijnen worden in je bloed opgenomen en resulteren in minder maagzuur in je maag komt.

Maagzuurremmers worden vooral gebruikt bij oorzaken voor brandend maagzuur die niet snel opgelost kunnen worden. Ze kunnen bijvoorbeeld brandend maagzuur bij zwangerschap verhelpen. 

Bekende maagzuurmedicijnen zijn Omeprazol of Pantoprazol. Ze worden voorgeschreven door de huisarts. Deze twee medicijnen helpen ook tegen de oprispingen. Houden je klachten lang aan? Neem dan contact op met je huisarts.

Waar koop ik maagzuurtabletten?

Je koopt maagzuurtabletten bij elke drogist, apotheek en supermarkt. Je hebt hier geen recept voor nodig.

Online kan ook, bijvoorbeeld bij Apotheek Online.