Haaruitval - Unsplash

Alles wat je moet weten over vitamines tegen haaruitval

Veel verschillende aspecten hebben effect op je algemene gezondheid én de gezondheid van je haar. Het weer en je hormonen bijvoorbeeld, maar ook je dieet en voedingsstoffen. Heb jij last van haaruitval? Dan ligt de oplossing wellicht op deze plekken. Dit moet je weten over vitamines tegen haaruitval!

Er bestaan een aantal essentiële voedingsstoffen, mineralen en vitamines die zorgen voor gezond haar, glanzend haar en een fijne haargroei. Haaruitval kan dus komen door een tekort aan deze vitamines. Dit betekent soms dat je gewóón niet genoeg van een bepaalde voedingsstof binnenkrijgt óf net iets meer stoffen nodig hebt dan de gemiddelde persoon.

Het is – in het geval van haaruitval – dus verstandig erachter te komen wat voor vitamines je tekort komt. Ga voor de zekerheid naar je huisarts voordat je aan de slag gaat met supplementen. Je huisarts kan je precies vertellen wat je tekort komt.

Welke vitamines helpen tegen haaruitval?

Haaruitval door een vitaminetekort komt relatief veel voor – en dus is het zaak ervoor te zorgen dat je voldoende vitamines binnenkrijgt. Vitamines tegen haaruitval kun je innemen in de vorm van supplementen, maar het is ook een goed idee om aan je voeding te werken. Veel gezonde voeding bevat namelijk de vitamines en mineralen die je nodig hebt voor gezond haar. Denk aan vitamine D in vette vis of vitamine B12 in eieren of zuivel.

Krijg ik haaruitval door een vitamine D-tekort?

Een tekort aan vitamine D wordt vaak geassocieerd met haaruitval. Je lichaam haalt vitamine D uit zon en verschillende voeding. Het bevordert niet alleen de gezondheid van het haar, maar ook van andere lichaamsdelen, zoals je huid.

Voldoende vitamine D gaat dus inderdaad haaruitval tegen en stimuleert de creatie van nieuwe haarzakjes. Uit haarzakjes groeien weer nieuwe haren. Nieuwe haarzakjes maken het haar dikker, geven het meer volume en voorkomen dat het haar uitvalt.

Een vitamine D-tekort kan komen doordat je te weinig voedsel met vitamine D eet of doordat je te weinig zonlicht krijgt. Dit tekort is aan te vullen met vitamine D-supplementen, welke te koop zijn bij drogisterijen, supermarkten en apotheken. Sterke vitamine D-boosters kun je krijgen op recept van de huisarts. Vergeet in de donkere wintermaanden ook niet naar buiten te gaan wanneer de zon een beetje schijnt.

Gaat vitamine B12 of biotine haaruitval tegen?

Naast vitamine D zijn er nog een paar andere vitamines die effect hebben op haaruitval. Biotine tegen haaruitval, bijvoorbeeld. Dit is namelijk belangrijk voor de cellen in je lichaam. Een tekort hiervan resulteert soms in haaruitval. 

Daarnaast helpt vitamine B12 tegen haaruitval. Vitamine B12 zorgt ervoor dat je haarzakjes gezonder en sterker zijn. Sterkere haarzakjes resulteren weer in sterker haar en een betere haargroei.

Biotine en vitamine B tegen haaruitval zijn ook vinden als supplementen bij supermarkten, drogisterijen en apotheken. Vitamine B12 vind je daarnaast in verschillende soorten vis en zuivelproducten. Biotine is te vinden in noten, zaden en vele peulvruchten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart