Wenkbrauw - Unsplash

Handig om te weten: groeien wimpers terug nadat ze zijn uitgevallen?

Wimpers brengen geluk. Of althans – uitgevallen wimpers brengen geluk. Naar het schijnt, tenminste. Valt er een wimperhaartje uit? Dan blaas je hem weg en mag je een wens doen. Verder besteed je waarschijnlijk vrij weinig aandacht aan uitgevallen wimpers. Maar eh –groeien wimpers terug nadat ze zijn uitgevallen?

Het haar op je hoofd valt met reguliere basis uit. Met wimpers is het niet anders: je verliest af en toe een haartje. Dat is ook niet vreemd, want je hebt meer wimpers dan je denkt. Op het bovenste ooglid zijn het zo’n 90 tot 160 haartjes; op het onderste ooglid rond 75 tot 80 haartjes. 

Je merkt het hierdoor niet direct wanneer er wimpers uitvallen. Gaat het echter om veel wimpers in een korte tijd? Dan is er misschien een onderliggend probleem en is het géén gek idee om naar de huisarts te stappen.

Groeien wimpers terug?

Het korte antwoord? Meestal wel. Er zijn een paar uitzonderingen waarbij wimpergroei weg kan blijven, maar dat komt bijna niet voor. 

Hoe lang duurt het voordat wimpers weer aangroeien? 

Dat verschilt per persoon én per situatie.

De levensloop van een wimper varieert van vier tot elf maanden. Het haartje gaat drie fases door: de groeifase, een aftakelingsfase en de rustfase waarna de wimper uiteindelijk uitvalt. De levensloop van een wimper is korter dan die van het haar op je hoofd. 

De groeifase duurt ongeveer vier tot tien weken. Wanneer de wimper is uitgevallen zónder schade aan het haarzakje of het ooglid, duurt het ongeveer vier tot zes weken. Het gaat dan vrij vlot, omdat er niks beschadigd is. 

Groeien je wimpers terug? Dat is is dus afhankelijk van hoe je de wimper bent verloren. Heb je een wimper uitgetrokken, bijvoorbeeld bij het gebruik van wimper-extensions? Dan pakt het vaak anders uit. Het duurt dan langer voor het haartje om terug te groeien, omdat er ook meer moet herstellen. Dit proces duurt veel langer, maar uiteindelijk groeit het haartje terug. 

Ben jij een groot fan van wimper-extensions? Dan is het geen gek idee om je wimpers af en toe een break te geven, zodat het haarzakje en het ooglid goed kunnen herstellen.

Hoe lang duurt het voor wimpers om terug te groeien na chemotherapie?

Niet alle chemotherapie zorgt ervoor dat je haar verliest, maar het gebeurt soms wel. Vaak heeft dit effect op je hoofdhaar, maar ook op wimpers en wenkbrauwen. 

Moet jij chemotherapie ondergaan waarbij je haar verliest? Dan gebeurt dit meestal al twee tot vier weken na het begin van de behandeling. Daar staat tegenover dat het meestal ook snel weer terug groeit na het stoppen van de behandeling. Dit duurt vaak een paar weken. Deze uitvinding kan haargroei versnellen!

Hoe kun je je wimpers helpen groeien?

Je kunt je wimpers niet echt helpen met sneller groeien, maar er zijn wel dingen die je kunt doen zodat je wimpers niet nog meer uitvallen of beschadigen. Probeer bijvoorbeeld niet te vaak wimper-extensions te dragen en kijk ook uit met zware oogmake-up ,zoals mascara’s. Het doet je wimpers geen kwaad, maar het kan soms voor extra uitval zorgen. 

Sommige mensen zweren bij het gebruik van wimperserum om ervoor te zorgen dat wimpers sneller groeien. Dit is trouwens het beste wimperserum!

Kunnen wimpers waarschuwen voor vuil?

Wimpers groeien gelukkig terug, want ze zijn heel nuttig. Ze werken als een soort sensoren, die je ogen waarschuwen voor aankomend vuil. Eigenlijk een beetje hetzelfde als snorharen voor katten. 

Je wimpers zijn namelijk gevoelig voor beweging en aanraking. Ze hebben snel door wanneer er een vuiltje of viezigheid in de buurt van je oog zit. Je wimpers geven vervolgens een seintje aan je oog, zodat je deze dichtknijpt. Zo komt er geen vuil in je ogen en zijn je ogen beschermd tegen beschadiging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart