Collageen - Unsplash

Wat doet collageenpoeder?

Heb je collageenpoeder in een winkel of online shop gezien en vraag je je af wat het precies is? Wij helpen je! Collageenpoeder als voedingssupplement is op het moment namelijk ontzettend populair. En niet zonder reden, want zoals bij elk anti-aging product zijn er veel mensen die er baat bij hebben.

We hebben het dus al een beetje verklapt: collageenpoeder smeer je niet op je huid of in je haar– en je vult er ook je bad niet mee. Collageenpoeder is een voedingssupplement, net als vitamine C-tabletten. Je neemt het dus in als een poeder in een drankje geroerd – of als een capsule waarin het poeder zit. 

Je weet misschien dat collageen tegen rimpels erg effectief is, maar wat doet collageenpoeder in je lichaam? We leggen het in dit artikel uit.

Wat is collageen?

Laten we bij het begin beginnen: collageen. Collageen is een lijmbindend eiwit dat van nature in je lichaam voorkomt. Collageen is belangrijk voor je huid, maar ook voor de gezondheid van je spieren, je botten en je kraakbeen. Neem je een voedingssupplement als collageenpoeder? Dan krijgt je lichaam een extra boost van dit speciale eiwit.

Wat doet collageen?

We weten dat collageen goed werkt in de huid als het in schoonheidsproducten zoals anti-rimpelcrème zit. Maar hoe werkt collageenpoeder in de rest van het lichaam wanneer je het inneemt? We nemen de voordelen hieronder met je door.

Collageen zorgt voor een elastische huid

Collageenpoeder draagt bij aan een elastische huid. Het houdt de huid strak en vermindert dus de zichtbare tekenen van ouder worden. Collageen is op die manier effectief tegen rimpels. Je krijgt een huid die er voller, stralender en gezonder uit ziet.

Het draagt bij aan een gezonde spijsvertering

Collageen maakt het bindweefsel dat rondom de darmen zit sterker. Dit draagt bij aan een gezonde spijsvertering.

Collageen zorgt voor een versteviging van botten en kraakbeen

Collageen geeft vorm aan je botten en kraakbeen, maar ook aan pezen, spieren, kraakbeen, bindweefsel en tanden. Ook haar en nagels hebben baat bij collageen.

Je beweegt makkelijker na het gebruik van collageenpoeder

Collageenpoeder zorgt voor soepele gewrichten, omdat het je kraakbeen stevig en elastisch houdt. Makkelijker kunnen bewegen voorkomt gewrichtsklachten.

Waarom heb ik extra collageen nodig?

‘Maar waarom heeft mijn lichaam extra collageen nodig? Mijn lichaam maakt dit toch zelf aan?’

Nou – als je ouder wordt, maakt je lichaam zelf minder collageen aan. En met ouder bedoelen we niet het beeld dat jij misschien hebt bij ouder, want deze afname begint rond je twintigste. Vanaf deze leeftijd neemt de collageenproductie af met 1% per jaar. Collageenpoeder kun je dus vanaf je twintigste gebruiken. We raden het zelfs sterk aan, want vanaf die leeftijd werkt collageen tegen rimpels die dan beginnen te vormen.

Hoe gebruik je collageenpoeder?

Collageenpoeder is erg makkelijk in gebruik. Het zit in allereerst een pot. Schep hieruit iedere dag een hoeveelheid in een glas water en zorg dat het poeder voldoende oplost. Drink het op en voilà – klaar! Het poeder is veelzijdig in gebruik, want je kunt het ook makkelijk door de yoghurt roeren of over je eten strooien.

Collageenpoeder is daarnaast verkrijgbaar in capsules die je inneemt met water. Dit werkt net zo goed, maar is minder veelzijdig dan los collageenpoeder.

Hoe werkt collageenpoeder?

Nadat je een dosis collageenpoeder hebt ingenomen, doet het automatisch zijn werk. Het lost op in je lichaam en werkt daar waar het nodig is. Omdat het een lichaamseigen eiwit is, wordt collageen geaccepteerd door je lichaam en is het volkomen veilig om te gebruiken.

Waar op letten bij het kopen van collageenpoeder?

Wil je dit product voor het eerst kopen? Dan kan de keuze van producten overweldigend zijn. Voedingssupplementen werken voor iedereen anders, dus kies een poeder dat het beste is voor jou.

Hou je bijvoorbeeld niet van een poeder met een bijsmaak? Misschien is een collageenpoeder met een fruitsmaak, zoals aardbei of framboos, dan meer geschikt voor jou. Je kunt het dan makkelijk oplossen in water of yoghurt, zonder dat het raar smaakt.

Doe je liever lang met één product, zodat je het niet zo vaak hoeft te kopen? Kies dan een poeder waar je maar een klein beetje van nodig hebt – in plaats van twee eetlepels.

Zoals je weet, komt collageen voor in botten en huid. De collageen in poeders heeft daarom vaak een dierlijke afkomst. Ben je vegetarisch of vegan? Dan betekent dat niet dat je géén collageen kunt gebruiken. Er zijn namelijk steeds meer vegan collageenpoeders verkrijgbaar.

Zó check je of er dierlijk ingrediënten in een product zitten.

Heb je wat hulp nodig bij het kiezen van een goed collageenpoeder? We vergeleken veel verschillende producten en kozen de tien beste collageenpoeders die je op dit moment kan kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart