Rimpels verminderen en voorkomen? Zo doe je het!


In dit artikel

  Ouder worden is helaas iets dat je niet kan tegenhouden. Naarmate je een bepaalde leeftijd bereikt, laat de ouderdom zichtbare tekenen achter. Je huid is minder stevig, gewrichten doen wat vaker pijn, je ogen gaan achteruit en je krijgt rimpels – om maar een aantal dingen te noemen. Over dat laatste willen we het graag even hebben.

  Rimpels - Unsplash

  Rimpels: ze komen over het hele lichaam voor, maar in dit artikel hebben we het vooral over rimpels op het voorhoofd, rimpels op je bovenlip en rimpels rondom je ogen – rimpels in het gezicht dus. Vaak de éérste plek waar de tekenen van ouder worden zichtbaar zijn. 

  Hoe ontstaan rimpels?

  Je hebt vast weleens een appel uit de fruitmand gepakt om erachter te komen dat deze er al té lang lag. De appel is droog en de schil is gerimpeld. Dit is ongeveer hetzelfde als wat er met je huid gebeurt naarmate je ouder wordt.

  Je huid wordt steeds dunner en minder elastisch, waardoor het niet makkelijk terugspringt naar zijn oorspronkelijke vorm. Bovendien kan je ouder wordende huid minder makkelijk vocht vasthouden. De huid maakt minder natuurlijke olie aan om zichzelf te genezen en gaat hangen. Het resultaat: rimpels verschijnen. 

  Wat zijn de oorzaken van rimpels?

  Het is onmogelijk om een hoofdoorzaak van rimpels te noemen, naast het feit dat je rimpels krijgt wanneer je ouder wordt. Het is een combinatie van verschillende oorzaken die bepalen of je meer rimpels op jongere leeftijd krijgt. We nemen er hieronder een aantal met je door.

  Roken

  Als je rookt, maakt je huid minder collageen aan. Collageen is de lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat je huid elastisch blijft. 

  Huidtype

  Heb je een lichte huid en blauwe ogen? Dan heb je meer kans op huidschade door de zon. UV-straling is één van de grootste boosdoeners als het om huidbeschadiging – en dus rimpels – gaat. Het is dus aanbevolen om altijd zonnebrandcrème te dragen, zelfs wanneer het bewolkt is.

  Erfelijkheid

  Helaas kun je er soms simpelweg niets aan doen. Als je familieleden vrij veel rimpels krijgen, is de kans groot dat jij ze ook krijgt.

  Gezichtsuitdrukkingen

  Nog een oorzaak waar je weinig aan kunt doen: gezichtsuitdrukkingen. Rimpels ontstaan wanneer de huid vaak dezelfde beweging maakt, wat in het gezicht veelal het geval is. Voorbeelden: fronsen, lachen en knijpen met je ogen.

  Welke soorten rimpels zijn er?

  Rimpels op het voorhoofd

  Voorhoofdrimpels zijn de meest voorkomende rimpels in het gezicht. Hier bevinden zich tenslotte veel spieren. Wellicht ben je iemand met een expressief gezicht en haal je je wenkbrauwen vaak op. Fijne, herhaaldelijke spierbewegingen kunnen rimpels in het voorhoofd veroorzaken – zonder dat je het merkt.

  De diepe rimpels op het voorhoofd zijn vaak grote rimpels die horizontaal over het hele voorhoofd lopen. Verticale rimpels op het voorhoofd komen ook voor, vaak veroorzaakt door fronsen. Je ziet ze tussen je wenkbrauwen. Verticale rimpels op je voorhoofd zijn vaak minder groot dan de horizontale voorhoofdrimpels.

  Hoe kan ik rimpels in het voorhoofd verminderen?

  Wil je de fijnere rimpels op je voorhoofd verminderen? Gebruik dan een goede anti-rimpelcrème. Een goede crème kan de aanmaak van collageen bevorderen en zo zichtbaar voorhoofdrimpels verminderen. Dit werkt niet bij de diepe rimpels in het voorhoofd.

  Wil je de kans op rimpels in het voorhoofd verminderen? Bescherm dan altijd je huid tegen zonlicht. Dit doe je bijvoorbeeld door het gebruik van zonnebrandcrème tegen UV-straling en het dragen van een hoofddeksel om de kans op rimpels op je voorhoofd te verminderen. Je voorhoofd is namelijk een van je lichaamsdelen die altijd is blootgesteld aan de zon.

  Rimpels rondom de ogen

  Heb je rimpels rondom de ogen? Dan ben je niet de enige. Ze komen zeer vaak voor en worden liefelijk lachlijntjes genoemd. Lach je veel – dan krijg rimpels rondom de ogen, vaak in de buitenste ooghoeken. Vaak vinden mensen deze lijntjes niet zo erg. Het betekent tenslotte dat je veel lacht.

  Rimpels onder de ogen zijn een ander verhaal. Deze lijnen verschijnen vaak in combinatie met wallen onder de ogen. Ze worden geassocieerd met moeheid. En dat is logisch, want ze worden – naast alle standaardoorzaken – veroorzaakt door slaaptekort. Lees hier wat je kan doen tegen vermoeide ogen.

  Hoe kun je zelf rimpels bij je ogen verminderen?

  Het is zeker mogelijk om rimpels bij je ogen te verminderen, bijvoorbeeld met een goede oogcrème. Deze crèmes zijn ontwikkeld om wallen onder je ogen aan te pakken. Ze maken de huid weer stevig. Je kunt zelfs fijne rimpels bij je ogen verwijderen.

  Rimpels op je bovenlip en rimpels rondom je mond

  Veel mensen ergeren zich aan de rimpels op hun bovenlip. Het zijn meestal kleine, maar diepe verticale lijnen die tot halverwege de bovenlip omhoog lopen. Ze worden ook wel rokerslijntjes, plooirokkken of streepjescodes genoemd – ietwat gekscherend. Horizontale rimpels op de bovenlip komen overigens ook voor.

  Rimpels op de bovenlip zijn hardnekkig en worden – naast ouderdom – veroorzaakt door erfelijkheid of teveel blootstelling aan de zon. Ze zijn daarom moeilijk te voorkomen. 

  Hoe kun je rimpels rond de mond verminderen?

  Het is met goede anti-rimpelcrèmes mogelijk om rimpels rondom te mond te verminderen of zichtbaar te verminderen. Rimpels op de bovenlip zijn helaas te hardnekkig om volledig te verwijderen zeonder medische ingreep.

  Wat helpt écht tegen rimpels op de bovenlip?

  Ben je op zoek naar iets dat echt helpt tegen rimpels op je bovenlip? Als je een goede anti-rimpelcrème hebt geprobeerd en geen gewenst effect ziet, is een cosmetische ingreep de enige oplossing. 

  We hebben het hier over fillers of botox. Men spuit dan in de schoonheidskliniek met een fijne naald vloeistof in je lip. Dit is met een verdoving vrijwel pijnloos en het is een snelle behandeling. Je lip kan tot twee dagen na de behandeling opgezwollen blijven, maar daarna ben je wel van je bovenliprimpels af.

  Hoe kun je rimpels verminderen?

  Via behandelingen en werkzame stoffen

  Zoals met veel zichtbare tekenen van ouder worden, wil je het liefst dat ze nooit verschijnen. En als het dan moet, dan het liefst zo laat mogelijk. Je kunt rimpels voor zover het mogelijk is voorkomen door niet te roken en je huid de best mogelijke bescherming tegen de zon te geven.

  Als je eenmaal rimpels hebt, is het belangrijk om je huid in optimale conditie terug te brengen en zo het gebrek aan collageen en vocht te herstellen. Er zijn een aantal behandelingen en werkzame stoffen die rimpels verminderen die je zelf kunt proberen. We gaan er hieronder verder op in.

  Retinoïden

  Een bekende retinoïde is retinol. Een goede crème met retinol kan bewezen effectief zijn tegen pigmentvlekken, ruwe huid en rimpels. Bouw retinol langzaam op, want in het begin kan je huid rood worden en vervellen. Je ziet daarna gauw verbetering zien in de gezondheid van je huid.

  Fruitzuren

  Je huid vernieuwt zichzelf elke dag door miljoenen dode huidcellen te vervangen voor nieuwe. Dit proces kan soms verstoord worden. Huidproducten met fruitzuren weken dode huidcellen los, zodat ze snel weer vervangen worden. Ze geven een milde verbetering voor rimpels.

  Anti-oxidanten

  Producten met vitamine A, C en E geven je huid extra bescherming tegen de zon. Ze bieden daarmee een kleine verbetering voor rimpels. Denk eraan dat je evengoed zonnebrandcrème gebruikt.

  Moisturizer

  Vochtinbrengende crèmes verminderen of verwijderen rimpels niet, maar zorgen er wél voor dat ze tijdelijk minder op te merken zijn.

  Via cosmetische ingrepen

  Bovenstaande behandelingen kun je makkelijk thuis gebruiken. Ze zijn een goede manier om rimpels te verminderen zonder botox of andere ingrepen. Ga je liever voor een cosmetische ingreep? Weet dan dat je de volgende mogelijkheden hebt.

  Dermabrasion

  Deze behandeling schuurt de bovenste huidlaag op zachte wijze. Dermabrasion kan een goed resultaat geven, afhankelijk van de ervaring en kundigheid van de specialist.

  Laseren

  Dokters kunnen met een laserbehandeling de huid stimuleren meer collageen aan te maken, zodat je huid weer elastisch wordt.

  Plastische chirurgie

  Denk bij plastische chirurgie aan facelifts, wenkbrauw-lifts, hangende ooglidcorrecties, et cetera. Bespreek met een specialist wat de mogelijkheden voor jouw rimpels zijn.

  Vullers en botox

  Vullers zijn, zoals eerder besproken, van tijdelijke aard, maar zéér effectief. De benodigde vloeistoffen worden hierbij door middel van een injectie onder de huid ingespoten, waardoor rimpels uiteindelijk verdwijnen.

  Ultrasone therapie

  Ultrasone therapie maakt gebruik van geluidsgolven, waarmee de huid omhoog wordt gebracht en strak wordt getrokken.

  Nieuwe schoonheidsbehandelingen worden continu ontwikkeld. Wil je rimpels laten verdwijnen? Maak dan een afspraak bij een goede kliniek om de mogelijkheden te bespreken.

  in Gezichtsverzorging
  Heeft dit artikel jou geholpen?
  Add to cart