Cod liver oil

Levertraan werd een tijd lang niet meer zo heel veel gebruikt, voornamelijk door de komst van andere supplementen. Cod liver oil, een meer fancy vertaling voor levertraan, heeft echter een echte comeback gemaakt. Je kunt het tegenwoordig weer overal kopen als een manier om je gezondheid een fikse boost te geven.

Het woord levertraan zorgt er waarschijnlijk voor dat een aantal mensen verschrikt opkijken en een vies gezicht trekken. En terecht – vroeger was levertraan niet zuiver. Het had een donkere, troebele kleur, smaakte naar rotte vis en stonk daar ook naar. Het is dus begrijpelijk dat niemand daar blij van werd.

Levertraan is gelukkig nu wél zuiver, waarbij je bijna niks merkt van het feit dat er wél vis inzit. Het smaakt en ruikt enigszins visachtig, maar het is allemaal een stuk minder heftig. De drempel om het te nemen is dus veel minder groot.

Wat is cod liver oil?

Cod liver oil bevat dus levertraan. Dat zijn vaak kleurloze of lichtgele capsules die wat olieachtig qua structuur en smaak zijn. Levertraan is afkomstig van de lever van vissoorten, zoals schelvis, kabeljauw of heilbot. Volwassenen wordt aangeraden één capsule per dag in te nemen, bij voorkeur tijdens een maaltijd. Overschrijd de aanbevolen dosering nooit, tenzij anders geadviseerd.

Levertraanolie bevat vitamine A, vitamine D en omega-3 vetzuren. Cod liver oil is dus niet geschikt voor gebruik door vegetariërs en veganisten. 

Wat zijn de voordelen van cod liver oil?

Cod liver oil bevat vele goede stoffen die je gezondheid kunnen verbeteren. Het is daarmee een geschikt supplement wanneer je meerdere van deze stoffen tekort komt.

Het bevat bijvoorbeeld vitamine D. Deze vitamine is zeer belangrijk voor de groei en het behoudt van stevige botten en tanden. Het helpt bovendien met een goede werking van de spieren. Merk jij dat je een kwakkelend immuumsysteem hebt en veel ziek bent? Een tekort aan vitamine D kan de oorzaak zijn. Vitamine D is namelijk essentieel voor het stimuleren van een goed immuunsysteem. Zonlicht is onze belangrijkste bron van vitamine D, dus zeker in de koude en donkere maanden is het slim om dit tekort op te vullen met bijvoorbeeld cod liver oil.

Levertraan bevat ook vitamine A. Dit is belangrijk voor een normale groei, een gezonde huid, nagels en haar. Het zorgt ook voor het behoud van normale slijmvliezen, een goede werking van de ogen én het geeft je afweersysteem een flinke boost. 

Een teveel aan vitamine A kan echter schadelijk zijn voor kinderen en zwangere vrouwen. Pas hier dus goed mee op en raadpleeg een arts voor gebruik in beide gevallen.

Levertraan bevat tenslotte belangrijke vetzuren, zoals EPA en DHA. Deze Omega-3-vetzuren kunnen hart- en vaatziekten voorkomen, het cholesterolgehalte verlagen en belangrijk zijn voor een goede werking van de ogen.

Waar kun je cod liver oil kopen?

Cod liver oil is online verkrijgbaar bij verschillende winkels. Het is verder te koop in sommige natuurwinkels of gezondheidswinkels. Cod liver oil is door de stijgende populariteit van dit product weer op vele plekken verkrijgbaar.