Wallen: wat zijn ze en hoe gaan ze weg?


In dit artikel

    We kennen ze allemaal: wallen na een lange nacht doorhalen, een slechte nachtrust, ouderdom óf chronische wallen. Wallen onder de ogen kunnen een vermoeide indruk achterlaten bij mensen in je omgeving. Maar ook voor jezelf is het hebben van wallen geen pretje. Donkere wallen, rode wallen, blauwe wallen, opgezwollen of zelfs extreme wallen: ze bestaan in allerlei verschillende vormen. Maar wat zijn wallen eigenlijk – en wat zijn de behandelmethoden? Dat leggen we je in dit artikel uit! 

    Wallen - Unsplash

    Wat zijn wallen? 

    Ondanks dat iedereen wallen onder de ogen herkent, is het niet voor iedereen bekend waar wallen nou eigenlijk vandaan komen. Wallen zijn ophopingen van vocht of vet wat onder de huid onder de ogen zit.

    Er bestaat daarbij een groot verschil tussen donkere kringen en wallen. Donkere kringen zijn plekken onder de ogen waarbij de huid plaatselijk transparanter wordt, waardoor je de bloedvaten en het grijze botvlies wat hier net achter zit duidelijker ziet. 

    Er is niets gevaarlijk aan wallen. Wanneer je wallen hebt, is dit geen risico voor je ogen. Het hebben van wallen is dan ook vrij normaal, ondanks dat wallen in onze maatschappij als niet zo mooi worden ervaren. Wallen zijn als het ware een stootkussen voor je ogen, alleen is deze vetopslag bij veel mensen niet zichtbaar.

    Hoe kan ik wallen laten wegwerken?

    Als wallen als storend worden ervaren, kunnen deze worden weggehaald. We onderscheiden een aantal manieren:

    • Onderooglidcorrecties
    • Oogliftbehandelingen
    • Fillers

    Onderooglidcorrecties

    Door een onderooglidcorrectie kunnen de wallen onder de ogen worden verwijderd. Ook kunnen de verslapte onderoogleden worden verwijderd.

    Dit gebeurt door middel van een kleine snede onder de wimperrand. Zo wordt de overtollige huid verwijderd. Dit gebeurt na een plaatselijke verdoving. De correctie wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde oogarts of een plastisch chirurg.

    Oogliftbehandelingen

    Een ooglidcorrectie is in veel gevallen niet nodig. Zo bestaat er ook een oogliftbehandeling van dertig à veertig minuten. De arts tekent hierbij eerst het huidoverschot onder de ogen af en geeft vervolgens een lokale verdoving. Daarna snijdt de oogchirurg de losse huid die de wallen veroorzaakt weg. Hierna hecht hij de wondjes die daarbij zijn ontstaan. Binnen een uur sta je weer buiten – zó snel kan dit.

    Fillers

    Wanneer wallen onder de ogen worden veroorzaakt door volumeverlies kunnen deze goed worden behandeld met een filler op basis van hyaluronzuur. Op plekken waar het volumeverlies zich voordoet, kan de filler worden geïnjecteerd. Er bestaan ook traangoot-fillers. 

    Fillers kunnen een optie zijn om wallen en een vermoeiende uitstraling onder de ogen te verminderen. Tegelijkertijd hangen er ook een aantal nadelen aan. Zo is het effect na een filler-behandeling heel mooi zichtbaar, maar is het effect hiervan tijdelijk. Het krijgen van blauwe plekken na een filler-behandeling is groot en bestaat er een kans dat er bultjes ontstaan en er een onnatuurlijk resultaat te zien is. 

    Bovendien is de nazorg voor fillers belangrijk. Zo mag je de eerste twee tot vier uur na de behandeling geen make-up aanbrengen, vanwege de prikgaten. De eerste twee tot vier uur mag je ook niet liggen of voorover bukken en de eerste 24 uur mag je niet naar de sauna.

    Kan ik wallen zelf verminderen?

    Er zijn verschillende tips om wallen te verminderen of te verwijderen zonder operatie. Zo zijn masseren, verkoelen, verzorgen en het voorkomen van vermoeidheid grote hulpmiddelen. We leggen ze hieronder nog even iets uitgebreider voor je uit.

    Masseren

    Door met je vingers de vochtophoping onder je ogen te masseren, masseer je een deel van de wallen weg. Wrijf in de hoek van je ogen en ga dan voorzichtig in de richting van je jukbeenderen. Op deze manier duw je vocht in de lymfebanen, die het vervolgens afvoeren. 

    Verkoelen

    Kou en verkoeling zijn snelle oplossingen voor het oplossen van een zwelling onder de ogen. Een koude lepel uit de vriezer of een komkommer werkt goed. Door de antioxidanten in de komkommer hydrateert je huid ook meteen. Gebruik vervolgens een watje met melk om ook al het overtollige vocht af te drijven.

    Verzorgen

    Door vocht ontstane wallen werk je makkelijk weg door een goede oogverzorging.

    Voorkomen van vermoeidheid 

    De oorzaken van wallen kunnen ook een allergie of vermoeidheid zijn. Door rust te nemen vermijd je de stof waardoor allergie ontstaat en trekken je wallen weg. De kwaliteit van slaap wordt dan ook vaak onderschat. 

    Kan ik wallen wegwerken zonder make-up?

    Theezakjes, en vooral gebruikte exemplaren, zijn een wondermiddel tegen het wegwerken van wallen onder de ogen zonder make-up. Plaats de gebruikte theezakjes in de koelkast en leg ze elke ochtend gedurende tien minuten onder je ogen. De koude zakjes met thee bevatten theïne, wat erg goed is voor de bloedcirculatie onder je ogen.

    Daarnaast zorgen tannines in de thee ervoor dat de verkleuring onder de ogen wegtrekt. Met name zwarte thee en kamillethee werkt erg goed.

    Hoe worden wallen bij mannen behandeld?

    Naast vrouwen kunnen ook mannen last hebben van wallen. 

    Er bestaan een aantal factoren die ervoor zorgen dat de huid onder de ogen bij mannen (en vrouwen) gezond blijft. De volgende maatregelen helpen al behoorlijk:

    • Drink voldoende water: minimaal anderhalve liter per dag;
    • Slaap voldoende – acht uur per nacht;
    • Matig het gebruik van alcohol en cafeïne;
    • Rook niet;
    • Staar niet teveel naar een scherm;
    • Beweeg voldoende;
    • Zorg voor voldoende ontspanning.

    Daarnaast bestaan er ook voor mannen speciale oogcrèmes om onder de ogen te smeren. Waar vrouwen hun wallen kunnen verbergen met een goede consealer, is dat voor mannen tenslotte minder gebruikelijk. 

    Maar in het algemeen geldt dat wallen en donkere kringen het beste van binnenuit het lichaam verholpen kunnen worden. Alles heeft tenslotte te maken met de algemene gezondheid van het lichaam.

    Wanneer zijn wallen minder goed te behandelen?

    Er bestaan ook gevallen waarbij wallen en donkere kringen onder de ogen minder goed te behandelen zijn:

    • Bij een erfelijke vorm, ook wel familiaire periorbitale hyperpigmentatie (FPOH) genoemd;
    • Bij een verworven vorm, waarbij ontstekingen en zwellingen onder de ogen terugkeren;
    • Bij het verlies van bindweefselvolume in de ooghoeken, met als gevolg een diepe traangoot;
    • Bij een verdunning van de huid onder de ogen, waardoor bloedvaatjes zichtbaar worden;
    • Bij een verslapping van de huid onder de ogen, met als gevolg wallenvorming (erfelijk en door ouderdom);
    • Bij combinaties van bovengenoemde gevallen.

    Hoe kan ik donkere kringen tegengaan?

    Er bestaan verschillende vormen van donkere kringen onder de ogen. Het is daarom belangrijk om te kijken naar het type huid per persoon. Zo kan er een geschikte behandeling worden gekozen door een ervaren arts of medisch specialist. 

    Zelf kun je echter ook een aantal dingen doen om de donkere kringen te verminderen. Zo is het belangrijk om alle dagen van het jaar een zonnebrandmiddel op de huid onder de ogen te smeren. Gebruik hiervoor een middel met een hoge beschermingsfactor. Deze bevatten minerale filters in combinatie met antioxidanten, welke de huid het beste beschermen tegen pigmentvorming.

    Ga je zonnen? Smeer de huid dan elke twee uur in met dit zonnebrandmiddel en zoek zoveel mogelijk de schaduw op. Blijf tussen 12:00 en 15:00 uit de zon, omdat de zonkracht tijdens deze uren het sterkst is. 

    Is er sprake van jeuk of een kriebelend gevoel onder de ogen? Probeer dan zo min mogelijk met de vingers te wrijven of te krabben. Zo wordt de huid namelijk alleen maar donkerder. Smeer dan eerder een verkoelende zalf of crème op de huid onder de ogen en oogleden.

    Bij allergische reacties luidt het advies om contact te zoeken met een dermatoloog. Die kan dan een allergietest bij je afnemen.

    in Gezichtsverzorging
    Heeft dit artikel jou geholpen?
    Add to cart