Vermoeide ogen herkennen en behandelen


In dit artikel

  Heb je voortdurend last van branderige, jeukende en vermoeide ogen? Je bent niet de enige! Het komt tegenwoordig vaak voor, omdat we langdurig lezen en naar beeldschermen kijken. Hoewel deze aandoening erg vervelend is en kan leiden tot hoofdpijn, concentratieproblemen en prikkelbaarheid is het gelukkig zelden ernstig.

  Ogen - Unsplash

  Je kunt eenvoudige stappen ondernemen om je klachten te verlichten. We gaan in dit artikel dieper in op je oogproblemen en kijken daarbij naar de oorzaken, symptomen en behandelingen. Helpt dit alsnog niet en blijf je last houden van een vermoeide blik? Maak dan een afspraak met de dokter.

  Wat zijn de symptomen van vermoeide ogen?

  Ondanks dat het een veelvoorkomend probleem is, tonen vermoeide ogen symptomen die voor iedereen anders zijn. We kunnen niet stellen dat deze aandoening voor iedereen hetzelfde aanvoelt en dus makkelijk te herkennen is, maar er zijn een aantal aanwijzingen.

  Vermoeide ogen symptomen zijn onder meer:

  Pijnlijke of geïrriteerde ogen

  Doen je ogen zelf óf de spieren rondom je ogen pijn? Of voelt het constant alsof er iets in je oog zit? Dan heb je een grote kans op vermoeide ogen.

  Moeite met concentreren

  Een teken van vermoeide ogen is moeite met concentreren. Let erop of je jezelf moeilijker kunt concentreren op taken waarbij dit normaal gesproken makkelijker is.

  Droge of juist waterige ogen

  Ogen horen vochtig te zijn. Zijn je ogen echter te waterig, traan je vaak of voelen ze te droog? Dan kan dit een teken zijn van vermoeide ogen.

  Dubbel zien

  Een ander voorbeeld van een vermoeide ogen symptoom is dubbel zien. Een wazige blik kan eveneens een teken zijn.

  Fotofobie

  We spreken van fotofobie of lichtschuwheid wanneer je ogen erg gevoelig zijn voor licht. Dit is eveneens een vermoeide ogen symptoom.

  Vermoeide blik en wallen

  Heb je voortdurend een vermoeide blik of wallen onder je ogen, terwijl je goed slaapt en uitgerust bent? Dit kan een teken van een oogprobleem zijn.

  Pijnlijke nek, schouders of rug

  Vermoeide ogen hoeven niet altijd te leiden tot klachten in of rondom je ogen. Je kunt hierdoor ook ongemerkt een slecht postuur aannemen en daardoor nek-, schouder- of rugklachten ervaren.

  Wat zijn de oorzaken van vermoeide ogen?

  Het is helaas vooral onze moderne leefwijze die tot vermoeide ogen kan leiden. We zitten door werk vaker voor lange periodes stil, staren we regelmatig – zowel thuis als op het werk – naar kleine beeldschermen en hebben we het altijd druk.

  Er zijn echter ook medische aandoeningen die vermoeide ogen kunnen veroorzaken. Heb je medische klachten en helpt een verbetering van leefstijl niet voor jou? Maak dan een afspraak met de dokter.

  Oorzaken van vermoeide ogen zijn onder meer:

  Afwijking oogspieren

  Functioneren je oogspieren niet goed? Dan kan dat tot een pijn lijden die je in het oog zelf voelt. Een afspraak met een arts is hierbij noodzakelijk.

  Brilafwijking

  Voelen je ogen vaak vermoeid en heb je nog nooit een oogtest gedaan bij een opticien? Dan is het tijd om eens een afspraak te maken, want het kan zijn dat je simpelweg een bril nodig hebt. Je zicht kan langzaam achteruit gaan, zonder dat je het merkt. 

  Heb je al een bril? Dan kan het zijn dat je afwijking aangepast moet worden.

  Vermoeide ogen na een staaroperatie

  Heb je niet al te lang geleden een medische behandeling aan je ogen ondergaan? Het is heel normaal om dan vermoeide ogen te hebben, bijvoorbeeld na een staaroperatie. Als de ogen zijn genezen, heb je waarschijnlijk nergens meer last van.

  Vermoeide ogen door stress

  Ben je iemand die altijd heen en weer aan het rennen is – druk bezig zonder te rusten? Je kunt vermoeide ogen door stress krijgen. Neem daar af en toe ook eens wat rust. Voldoende slaap geeft je ogen kans om te herstellen na een lange dag.

  Luchtvochtigheid

  Hoe gezond is de ruimte waarin je werkt en/of woont? Een juiste luchtvochtigheid is erg belangrijk voor je gezondheid en voor je ogen en wellicht is de ruimte in je huis te droog. Dit is vaak het geval in moderne huizen die goed geïsoleerd zijn. 

  Airconditioning in kantoren en in de auto kunnen ook oogproblemen geven. 

  Inspanning

  Iets wat we tegenwoordig te vaak doen, is het turen naar kleine letters in een boek of op een beeldscherm. Het kost onze ogen te veel moeite om een lange tijd te concentreren. Dit in combinatie met een onjuiste verlichting kan zorgen voor extra vermoeide ogen. Beeldschermen zijn, wat dat betreft, een steeds groter wordend probleem.

  Wat is het effect van beeldschermen op je ogen?

  We kunnen er niet meer omheen: beeldschermen zijn overal. Je begint de dag met je telefoon checken van nieuwe e-mails, Whatsapp-berichtjes en wat je vrienden doen op Instagram. Je zit vervolgens de hele dag achter je laptop – weliswaar een groter scherm, maar nog steeds niet ideaal voor je ogen. Thuis van je werk kijk je nog wat tv en je sluit de dag af met een boek lezen op je tablet. Herkenbaar?

  Onze kinderen groeien op met beeldschermen – of het nu gaat om de televisie thuis, tablets op school of mobiele telefoons onderweg. Het Oogfonds is daar allesbehalve blij mee. Het veelvuldig gebruik van deze beeldschermen lijkt volgens hen tot klachten en vermoeide ogen.

  Bijziendheid

  Caroline Klaver, hooglerares oogheelkunde aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waarschuwt dat in de komende decennia bijziendheid vele tienduizenden Nederlanders blind dreigt te maken. ‘Om deze stijging te voorkomen moeten er drastische maatregelen genomen worden’, aldus Klaver tegenover Nu.nl.

  Bijziendheid ontstaat wanneer je ogen anders groeien door het lezen van en kijken naar dingen die dichtbij zijn. Het probleem is dat kinderen tegenwoordig op jonge leeftijd al kijken naar dingen die dichtbij zijn.

  De helft van de kinderen in Nederland is daardoor bijziend: vroeger was dit een kwart van de kinderen. Bijziendheid wordt ook steeds vaker in een hogere mate van geconstateerd, waarbij de afwijking -6 of meer is.

  Vaker buitenspelen

  De leefwijze die gepaard gaat met veel schermtijd is ongezond. Kinderen zitten steeds langer binnen, zonder te bewegen en voor een scherm in een soms slecht verlichte ruimte. 

  Het is daarom aangeraden om kinderen ten minste twee uur per dag buiten te laten spelen. Het is gezonder en helpt tegen de oorzaken van oogproblemen. Iedereen die regelmatig achter een beeldscherm of een boek zit, zou de 20-20-regel moeten toepassen. Deze houdt in dat je na elke twintig minuten even twintig seconden pauze neemt om naar iets te kijken dat verder weg is.

  Vermoeide ogen: tips en tricks

  Je weet nu wat de oorzaken én symptomen van vermoeide ogen zijn: tijd om te kijken naar wat we eraan kunnen doen. Als we de medische oorzaken buiten beschouwing laten, blijven de veranderingen in leefwijze over. Vaak kun je niet volledig stoppen met beeldschermen gebruiken, maar we hebben voor vermoeide ogen tips die makkelijk aan te leren zijn.

  Tips voor het gebruik van je computerbeeldscherm

  • Plaats je beeldscherm nét onder oogniveau en tussen de 50 en de 70 centimeter bij je gezicht vandaan;
  • Maak je beeldscherm regelmatig goed schoon. Stof en vette vegen kunnen irriterende schitteringen en reflecties veroorzaken;
  • Kies een scherm waarvan je de kijkhoek kan aanpassen;
  • Gebruik een filter op je beeldscherm dat schittering tegengaat.

  Tips voor je werkomgeving

  • Maak gebruik van goede verlichting. Wit licht is het beste voor lezen en computergebruik. Het moet ongeveer even helder zijn als je scherm;
  • Let op de luchtvochtigheid op je kantoor of huis. Een digitale thermometer of thermostaat laat vaak de luchtvochtigheid in de ruimte zien;
  • Probeer je notities naast je scherm te hangen. De hele tijd op en neer kijken van je computer naar je notities kan vermoeiend zijn voor je ogen.

  Tips om je ogen rust te geven

  • Pas de 20-20 regel toe en kijk iedere 20 minuten 20 seconden lang naar iets dat verder weg is;
  • Plaats een notitie of een post-it naast je scherm die je eraan herinnert om vaker met je ogen te knipperen;
  • Neem regelmatig een pauze. Strek je lichaam, loop een klein stukje of maak een kop koffie.

  Tips voor de behandeling van vermoeide ogen

  • Gebruik een warm, nat washandje en dep dit op je gezicht. Dat kan wonderen doen voor je vermoeide ogen;
  • Gebruik kunstmatige tranen. Deze druppels geven je ogen een opfrisser en voorkomen dat je ogen uitdrogen;
  • Is de lucht erg droog op je werkplek? Probeer dan of een luchtbevochtiger een uitkomst kan bieden.

  Als je deze vermoeide ogen tips hebt opgevolgd en je hebt nog steeds last van geïrriteerde of vermoeide ogen, kan het zijn dat jouw oogproblemen een medische oorzaak hebben. Een afspraak met de dokter is zo gemaakt!

  in Gezichtsverzorging
  Heeft dit artikel jou geholpen?
  Add to cart