5 beste stoppen met roken apps van 2022

In dit artikel

Waarom begon je ooit aan die eerste sigaret? Want als je eenmaal rookt, blijkt stoppen met roken nog niet zo makkelijk. De wil om te stoppen is zeker aanwezig, maar toch is er een stemmetje in je hoofd dat smeekt om dat ene momentje van ontspanning. Dat ene momentje van verlossing. Want je lichaam voelt dit zo, maar je hoofd weet wel beter. Wij geven je in het kort de top 5 apps van 2021 die jou ondersteunen in het proces van stoppen met roken.

Roken - Unsplash

Stoppen met roken apps

Voor veel mensen geeft een app op hun telefoon de juiste ondersteuning tijdens het proces om te stoppen met roken. Het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging van het Trimbos-instituut selecteerde daarom de vijf beste apps voor het stoppen met roken.

Alle vijf apps zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Voor sommige mensen werkt een app alleen niet genoeg. Daarom wordt een combinatie met professionele begeleiding vaak aangeraden.

Ook kunnen nicotinevervangende middelen helpen en ondersteunen tijdens het gebruik van de apps.

1. App Quiddy

Deze app is speciaal ontwikkeld voor de leeftijdscategorie 16 tot en met 25 jaar. Het speciale aan deze app is dat je wordt gematcht aan een persoon die ook wil stoppen met roken. Deze leeftijdsgenoot heeft dezelfde reden waarom jij wil stoppen met roken

Bij tegenslagen of verleiding is het makkelijk om naar die sigaret te grijpen, maar dan komt de app Quiddy om de hoek kijken. Met deze app kun je chatten met je leeftijdsgenoot. De noodknop in de app brengt je direct naar de chat die je met je buddy hebt. Je kunt ook bellen met de stoplijn, die hulp biedt bij moeilijke momenten.

Naast een luisterend oor biedt deze app ook herkenning. Belangrijk: hij is gratis te downloaden voor iOS en Android.

2. App Stopcoach

Deze app biedt je de mogelijkheid om een stopcoach uit te kiezen die jou acht weken helpt bij het stoppen van roken. Zo raak jij – als het goed is – geen sigaret meer aan.

Je krijgt naast tips ook verschillende stappen toegereikt, waardoor je het traject kunt volhouden. Je plant zo bijvoorbeeld een stopdag in.

Je ontvangt bovendien motiverende berichten, tips om gestopt te blijven en persoonlijke verhalen van andere mensen die gestopt zijn met roken. Je krijgt hiermee acht weken lang begeleiding.

Stopcoach is gratis te downloaden voor iOS en Android.

3. App Stopmaatje

De naam van deze app spreekt voor zich. Stopmaatje biedt je een maatje die je bijstaat in het proces om te stoppen met het roken. Samen met dit maatje stel je persoonlijke doelen. Ook stuurt deze app herinneringen van deze persoonlijke doelen.

Je kunt ook een dagboek bijhouden, spelletjes spelen en tip van andere stoppers lezen. Bovendien kun je ook bij deze app bellen of chatten als je de verleiding om te roken niet kunt tegengaan en hulp nodig hebt.

Stopmaatje is te downloaden voor iOS en Android.

4. App Flamy

Deze stoppen met roken app kent een diversiteit aan functies. De app houdt bij hoeveel je lichaam herstelt na het stoppen met roken en kijkt ook naar het financiële plaatje: hoeveel geld bespaar je? Je kunt een logboek bijhouden in deze app en Flamy kan je op verschillende manieren afleiden.

Spelletjes, motiverende quotes, een helper, het uitnodigen van vrienden die ook willen of moeten stoppen: samen kun je met Flamy de uitdaging uitgaan!

Belangrijk: Flamy is alleen voor Android.

5. App Smoke Free

In deze app worden meerdere wetenschappelijke technieken gebruikt om de gebruiker van de app te helpen met het stoppen met roken. De momenten waarop de gebruiker zin krijgt in een sigaret kunnen worden geregistreerd. Door middel van persoonlijk advies speelt de Smoke Free app op deze momenten in.

Door plaatjes en grafieken kun je je vooruitgang in beeld krijgen. Het totale programma duurt negentig dagen lang. Bovendien kun je met deze app je succes met vrienden delen.

Smoke Free is te downloaden voor Android en IOS.

Meer middelen

Ondanks de ranking ligt de voorkeur voor een app uiteindelijk bij de gebruiker van de stoppen met roken apps. De apps zijn allen het Nederlands en staan alle vijf goed aangeschreven. Quiddy staat op de hoogste plek in de ranking en is een ideale app om te stoppen met roken.

Naast het gebruik van de apps is het altijd handig om met mensen over obstakels te praten, je bewust te zijn van het stopproces en het effect dat stoppen op je lichaam heeft.

Er bestaan genoeg middelen om je tijdens het gebruik van de apps te ondersteunen in het stoppen van roken. Op Apotheekonline.net vind je middelen als Zyban en Champix

Zyban bestaat uit een actieve stof bupropion. Deze stof regelt de hoeveelheid noradrenaline en dopamine in de hersenen. Dit zijn belangrijke stoffen bij emoties en stemmingen.

Champix is een specifiek medicijn dat helpt bij het stoppen van roken. Dit komt dankzij de werkzame stof varenicline. Varenicline maakt de hersenen minder gevoelig voor nicotine en vermindert de zin in het hebben van een sigaret.

in Stoppen met roken