Donkere kringen onder je ogen: alles wat je moet weten


In dit artikel

  Donkere kringen onder je onderste oogleden komen regelmatig voor bij mannen en vrouwen. Vaak komen ze helaas niet alleen en gaan ze gepaard met wallen. Met donkere kringen lijk je vaak veel ouder dan je bent. Om het nog erger te maken: het is lastig om er vanaf te komen.

  Ogen - Unsplash

  Ze kunnen bij iedereen voorkomen, maar donkere kringen onder ogen komen het meest voor bij oudere mensen, mensen met een genetische aanleg voor hyperpigmentatie en bij mensen met een donkere huidskleur. 

  Hoewel oververmoeidheid de meest logische verklaring lijkt voor donkere kringen onder ogen, is er een aantal verschillende factoren dat kan bijdragen aan deze kwaal. Gelukkig is er in de meeste geen reden voor paniek en is er geen medisch risico.

  Wat is de oorzaak van donkere kringen onder de ogen?

  Er zijn een aantal verschillende oorzaken die de donkere kringen kunnen veroorzaken. We gaan er hieronder dieper op in. 

  Oververmoeidheid

  Te veel slapen, extreme vermoeidheid of zelfs een paar uur later dan normaal naar bed gaan kan voor donkere kringen onder je ogen zorgen. Slaaptekort kan ervoor zorgen dat je huid grauw en bleek ziet, waardoor donkerder weefsel en bloedvaatjes zichtbaar worden onder je huid.

  Te weinig slaap kan er ook toe leiden dat vloeistof zich ophoopt onder je ogen, waardoor ze er gezwollen uitzien. Daardoor kunnen de donkere kringen die je ziet soms de schaduw zijn van je gezwollen onderste oogleden.

  Vermoeide ogen

  Voor een langere tijd naar je computerscherm of televisie staren: het kan je ogen erg moe maken. De vermoeidheid kan ervoor zorgen dat de bloedvaatjes rond je ogen groter worden. Hierdoor wordt de huid rond je ogen mogelijk donkerder.

  Leeftijd

  Het natuurlijke verouderingsproces is een veel voorkomende oorzaak van donkere kringen onder de ogen. Naarmate je ouder wordt, krijg je een dunnere huid. Je verliest bovendien vet en collageen die je huid nodig heeft om elastisch te blijven. Omdat je huid dunner wordt, zijn de donkere bloedvaatjes onder je huid makkelijker zichtbaar en ziet het gebied onder je ogen er donkerder uit.

  Uitdroging

  Dit is een veel voorkomende oorzaak van donkere kringen onder de ogen. Als je lichaam niet genoeg water binnenkrijgt, begint de huid onder je ogen grauw te worden en lijkt het of je ogen verzonken zijn.

  Te veel zon

  Te veel blootstelling aan de zon en schadelijke uv-straling kan ertoe leiden dat je lichaam te veel melanine aanmaakt. Melanine is het pigment dat je huid kleur geeft. Te veel zon – helemaal voor de huid rond je ogen – kan leiden tot een donkerder pigment.

  Genetische aanleg

  Aanleg in je familie kan de oorzaak zijn van donkere kringen onder je ogen. Je kan het geërfd hebben, iets wat vaak van kinds af aan al duidelijk is. De kringen kunnen verergeren als je ouder wordt, maar ze kunnen ook langzaam verdwijnen. Aanleg voor andere aandoeningen, zoals schildklierproblemen, kunnen ook leiden tot donkere kringen onder ogen.

  Hoe kan ik donkere kringen onder de ogen verminderen?

  Hoe je het beste donkere kringen onder je ogen kunt behandelen, hangt af van de oorzaak van de kringen. Toch zijn er verschillende middelen die je thuis kunt proberen die goed kunnen werken. Deze, bijvoorbeeld.

  Koude kompressen

  Een koud kompres kan verwijde bloedvaatjes vernauwen en de zwelling verminderen. Je ogen lijken minder pafferig en het kan donkere kringen onder je ogen wegwerken. Stop een paar ijsklontjes in een schoon washandje en druk het zachtjes op je ogen. 

  Je kunt ook een washandje natmaken met koud water en het twintig minuten lang op je onderste oogleden drukken voor hetzelfde effect. Herhaal dit als het washandje te warm wordt of als het ijs is gesmolten.

  Extra slaap

  Bijslapen kan donkere kringen onder de ogen verminderen. Slaaptekort leidt mogelijk tot een bleke huid en dat maakt de kringen onder je ogen nog duidelijker zichtbaar. Probeer zeven tot acht uur per nacht te slapen, zodat je donkere kringen onder je ogen voorkomt.

  Slaaphouding

  Te weinig slaap leidt mogelijk tot donkere kringen onder de ogen, maar het is ook belangrijk om te kijken naar de houding waarin je slaapt. Als je op je buik of op je zij slaapt, kan vloeistof zich ophopen onder je ogen, waardoor ze er in de ochtend gezwollen en pafferig uitzien. Het is het beste om op je rug te slapen – met een extra kussen onder je hoofd.

  Theezakjes

  Je kunt ook een kompres maken van theezakjes. Dit kan de uitstraling van je ogen enorm verbeteren. Thee bevat cafeïne en antioxidanten die je bloedsomloop stimuleren, verwijde bloedvaatjes vernauwen en de ophoping van vocht onder je huid verminderen. 

  Week hiervoor twee theezakjes zwarte of groene thee vijf minuten in heet water. Leg de zakjes dan ongeveer twintig minuten in de koelkast. Als ze lekker koud zijn, druk je de theezakjes zachtjes op je gesloten ogen. Hou ze er tien tot twintig minuten op. Ben je klaar? Verwijder dan de theezakjes en spoel je ogen met koud water.

  Camouflage

  Als het echt niet anders kan, kun je proberen de donkere kringen onder je ogen weg te werken met make-up. Je behandelt de kwaal dan vanzelfsprekend niet, maar donkere kringen onder ogen verwijderen met een goede concealer in jouw huidskleur geeft goede resultaten. Kijk wel uit, want sommige make-up-soorten maken je symptomen erger of zorgen voor een allergische reactie geven.

  Zijn er ook medische behandelingen voor donkere kringen onder de ogen?

  Voor een effectieve en blijvende oplossing, zijn er medische behandelingen die donkere kringen onder ogen verminderen. Als bovenstaande huismiddeltjes niet goed helpen, zijn de volgende behandelingen misschien ideaal voor jou.

  Chemische peelings

  Hierbij wordt een soort azijnzuur op de huid aangebracht, waardoor de bovenste (dode) huidlaag sneller afschilfert en er een nieuwe huidlaag ontstaat. 

  Laserchirurgie

  Een zeer nauwkeurige laser verwijdert de bovenste huidlaag, waardoor een nieuwe oppervlakte ontstaan. De nieuwe huid is vaak wat strakker.

  Medische tatoeages

  Hierbij wordt pigment in de huid getatoeëerd, zodat de donkere kringen jouw huidskleur krijgen.

  Fillers

  Het injecteren van fillers in de huid, om zo bloedvaatjes en melanine minder zichtbaar te maken.

  Vetverwijdering

  Het verwijderen van overtollig vet en huid, zodat de huidoppervlakte onder je ogen egaler en gladder is.

  Implantaten

  Chirurgische implantaten met vet of synthetische producten.

  Voordat je de keuze maakt om een cosmetische behandeling te ondergaan, is het goed om eerst alle mogelijkheden met je huisarts te bespreken. Deze intensieve behandelingen kunnen erg duur zijn. Bovendien zijn ze pijnlijk en hebben ze vaak een lange tijd nodig om te genezen.

  Wat adviseren jullie met betrekking tot donkere kringen onder de ogen?

  Voor veel mensen zijn donkere kringen onder de ogen gelukkig een tijdelijk probleem. Ze zijn vaak een teken van ouderdom of slaaptekort. Ook al zijn er zowel behandelingen die je zelf thuis kunt uitvoeren als medische behandelingen: donkere kringen onder je ogen zijn normaal gesproken geen reden tot paniek.

  Wordt de verkleuring of zwelling met de tijd erger? Maak dan een afspraak met je huisarts of dermatoloog. Zo kun je er honderd procent zeker van zijn dat je de juiste diagnose en de juiste behandeling krijgt. 

  De huisarts krijgt regelmatig vragen over vermoeide ogen en donkere kringen, dus het is absoluut niet iets om je druk over te maken. De dermatoloog is gespecialiseerd in alles wat met de huid te maken heeft en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in zijn of haar vakgebied, waardoor je geadviseerd kunt worden over de juiste behandeling.

  in Gezichtsverzorging
  Heeft dit artikel jou geholpen?
  Add to cart