Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Active Filters: Clear Filters

Calcium, ijzer of magnesium – dat zijn mineralen waar de meeste mensen weleens van gehoord hebben. Ook natrium of zink doen vaak wel een belletje rinkelen. Maar boron en in welke voedingsmiddelen dit spoorelement zich bevindt? Dat is vaak een raadsel…

Boron is een van de grondstoffen waarvan we gerust mogen aannemen dat ook de meeste gezondheidszorgprofessionals er niet echt mee bekend zijn. Alle reden om daar extra aandacht aan te schenken, dus. Wij vertellen je graag meer over boron en waarom het innemen van boronsupplementen voor jou voordelig is. 

Wat is boron?

Als we optimaal willen functioneren, is het van belang een goede balans te handhaven bij het innemen van bepaalde stoffen. Veel stoffen in ons lichaam werken met elkaar samen. Zo wordt de opname van calcium bevorderd door het mineraal borium. Dit micromineraal vormt tevens een goed huwelijk met magnesium.

Boron, in het Nederlands borium, is een spoorelement waar het lichaam maar weinig van nodig heeft. Het is daarom belangrijk om deze dagelijks door middel van voeding in te nemen. 

Borium behoort nog niet tot de essentiële mineralen, zoals bijvoorbeeld ijzer, chroom, zink en silicium. Wel heeft het lichaam deze nodig om een aantal belangrijke functies te kunnen uitvoeren. In welke voeding borium voorkomt en welke functies borium precies in het lichaam heeft, lees je hieronder.

Waar zit boron in?

Boron zit vooral in wortelgroenten als aardappelen, pastinaak en wortels. Verder bevatten de meeste fruit- en groentesoorten boron. Daarnaast treffen we het aan in peren, appels, gedroogde pruimen, rozijnen, hazelnoten, dadels, pinda’s, honing, wijn, tomaten, biergist en peulvruchten. 

Echter hangt de hoeveelheid borium in deze voedingsmiddelen af van de grond waar deze op zijn verbouwd. Boriumrijke grond vinden we vooral bij landen rondom de Middellandse Zee. Borium komt in de vochtige kleigrond waar wij leven nauwelijks voor. Daardoor zit er weinig tot geen borium in onze groenten. 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van boron?

Boron heeft diverse functies in het menselijk lichaam. Boven alles helpt het om de calcium- en magnesiumspiegel op peil te houden. Calcium en magnesium zijn belangrijk voor de botten. Bovendien stuurt de stofwisseling van calcium weer magnesium en fosfor aan. 

Boron is overigens geen bromide. Bromide is giftig, terwijl boron het gif in je lichaam helpt te verwijderen. Boron is van groot belang bij het elimineren van schimmels, bacteriën, virussen en hun afvalstoffen, zoals ammoniak. Het heeft een ontgiftende werking, omdat het zich bindt met onder andere lood, kwik en arsenicum. Het is een bestanddeel van chemo en antibiotica vanwege zijn werking. En dat terwijl het niet of nauwelijks in onze bodem aanwezig is.

Voedingssupplementen met borium/boron

Een gezonde levensstijl begint met gevarieerd, vers eten en voldoende beweging. Soms lukt dit echter even niet. In zo’n geval kan je beroep doen op voedingssupplementen. Supplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes. Meestal worden ze gebruikt als aanvulling op de dagelijkse voeding. Ze kunnen een vitamine, mineraal of bioactieve stof bevatten. Ook kunnen ze een combinatie hiervan bevatten.

Borium wordt nog niet als een onmisbaar spoorelement beschouwd. Daarom worden boriumtekorten nauwelijks gerapporteerd. Aangezien de boriuminname vaak minder dan 1 milligram per dag bedraagt, lijkt borium toch enige voedingskundige zorg te behoeven.

Waar kan ik boronsupplementen kopen?

Je kunt bij ons op Apotheek Online – zonder recept – boronsupplementen kopen. Je kunt supplementen met boron kopen in de vorm van capsules.