Toont alle 7 resultaten

Active Filters: Clear Filters

Een te hoog cholesterol. Het is een term die je vast weleens hebt gehoord. Wat het precies betekent en waarom een hoog cholesterol gevaarlijk is? We vertellen het je hieronder – en we hebben óók uitgezocht welke cholesterolmedicijnen er op de markt zijn om je hoge cholesterol te verlagen.

Veel mensen hebben last van hoog cholesterol, maar is dat slecht? Cholesterol komt namelijk binnen je lichaam voor in goede én slechte vormen. Het antwoord is dus niet zo eenvoudig als je misschien denkt.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof die in ons lichaam voorkomt. Het heeft de vorm van kleine bolletjes die door je bloed worden vervoerd. Deze bolletjes worden omringd door een laagje eiwit, waarmee cholesterol goed wordt getransporteerd. 

Het lichaam heeft cholesterol nodig om goed te werken. Je lichaam gebruikt deze stof voor het bouwen van cellen en hormonen en het aanmaken van gal. Het is belangrijk dat je precies de juiste hoeveelheid cholesterol in je lichaam hebt.

De meeste cholesterol wordt door je lever aangemaakt. Deze aanmaak is meestal voldoende voor het lichaam. Je krijgt echter ook een klein deel van je cholesterol binnen via je voeding.

Welke soorten cholesterol zijn er?

We onderscheiden drie verschillende stoffen wanneer we het over cholesterol in het lichaam hebben.

LDL

Het LDL-cholesterol wordt ook wel slecht cholesterol genoemd. Teveel van dit cholesterol leidt tot een vernauwing van je slagaders. LDL-deeltjes staan erom bekend zich vast te plakken en op te hopen in je aders. Deze ophoping gaat sneller wanneer de aderwand is beschadigd.

HDL

Dit cholesterol is goed voor je lichaam, want het beschermt je tegen hart- en vaatziekten. De HDL-deeltjes zorgen er ook voor dat het overschot aan LDL-cholesterol naar je lever wordt vervoerd, waar het netjes wordt afgebroken.

Triglyceriden

Dit is een ander vet dat belangrijk is voor je lichaam. De vetten die je eet, zijn vooral triglyceriden. Je lichaam gebruikt ze als brandstof. 

Het niveau van deze vetten in je lichaam verandert voortdurend. Het peil wordt hoger na een vetrijke maaltijd en gaat daarna weer omlaag. Een teveel van deze vetten draagt bij aan adervernauwing, maar lang niet zo veel als slechte cholesterol.

Al deze stoffen bij elkaar worden door een arts gemeten om te kijken wat je cholesterolgehalte is. Hij of zij schrijft je naar aanleiding van dit gehalte cholesterolmedicijnen voor, mits nodig. 

Waarom is hoog cholesterol gevaarlijk?

Merkt een arts dat je cholesterolgehalte hoog is? Zorg er dan voor dat je tijdig maatregelen neemt. Het gevolg van een te hoog cholesterolgehalte is namelijk dat je aderen dichtslibben – met hart- en vaatziekten als gevolg.

Vernauwing van (krans)slagaders kunnen leiden tot een hartinfarct of een herseninfarct. Bepaalde organen kunnen falen, wat logischerwijs erg gevaarlijk voor je gezondheid is.

Zijn er voor een hoog cholesterol medicijnen?

Constateert de dokter een hoog cholesterolgehalte? Hou er dan rekening mee dat hij of zij ervoor kan kiezen om cholesterolmedicijnen voor te schrijven. Dit zijn cholesterolverlagende medicijnen, oftewel cholesterolverlagers.  

Huisartsen schrijven soms juist géén cholesterolverlagers voor. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een hoog cholesterol hebt, maar verder gezond bent. Een regelmatige controle van je cholesterolgehalte in combinatie met een cholesterolarm dieet is dan voldoende. Cholesterolmedicijnen zijn hierbij geen noodzaak.

Artsen schrijven juist wél weer hoge cholesterolmedicijnen voor wanneer je andere aandoeningen óf een hoger risico op hart- en vaatziekten hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je rookt of een hoge bloeddruk hebt.

Wat zijn de bijwerkingen van cholesterolmedicatie?

Cholesterolverlagers zijn effectief in het behandelen van een hoog cholesterol, maar je kunt wel bijwerkingen als spierpijn en -krampen, buikpijn, misselijkheid en buikkrampen verwachten. Je kunt cholesterolverlagers gebruiken zolang dat nodig is – op advies van je huisarts.

Deze hoge cholesterolmedicijnen werken goed, maar het is belangrijk om tegelijkertijd een gezonde leefstijl aan te nemen en te behouden.