Toont alle 4 resultaten
Diabetes, oftewel suikerziekte, is een ziekte die veel voorkomt in Nederland – en elk jaar komen er steeds meer patiënten bij. 103.000 Nederlanders hadden in 2019 diabetes type 1; 1.030.000 mensen hadden diabetes type 2. De verwachting is dat er in 2040 ruim 1,4 miljoen Nederlanders zijn die aan diabetes type 2 lijden.
Diabetes houdt in dat er teveel suiker in je bloed zit, waardoor je bloedsuiker dus te hoog is. Dit is op de korte termijn niet erg, maar op de lange termijn kan het je hart, ogen, nieren en voeten ernstig beschadigen.
Wat is het verschil tussen diabetes type 1 en type 2?
De bloedsuikerspiegel wordt bij gezonde personen heel nauwkeurig op de juiste waarde gehouden door een hormoon genaamd insuline. Patiënten met zowel diabetes type 1 als type 2 hebben problemen op het gebied van de bloedsuikerspiegel en de insuline.
Diabetes type 1
Diabetes type 1 en type 2 lijken dus dezelfde aandoening, maar er is een duidelijk verschil. Diabetes type 1 houdt in dat je lichaam zelf veel te weinig insuline aan. Dit komt door een reactie van het afweersysteem, waarbij de cellen die insuline aanmaken kapot worden gemaakt. Iemand met diabetes type 1 moet daardoor dagelijks insuline spuiten of een insulinepomp dragen.
Diabetes type 1 komt minder vaak voor dan type 2.
Diabetes type 2
Diabetes type 2 houdt in dat het lichaam te weinig insuline heeft. Het lichaam reageert bovendien niet goed meer op insuline. Patiënten met diabetes type 2 krijgen meestal het advies om hun voeding aan te passen en meer te bewegen. Dat gebeurt vaak in combinatie met diabetes type 2-medicatie. Insuline spuiten wordt alsnog geadviseerd als dit niet helpt.
Dit type diabetes komt het meest voor. 90 procent van mensen met diabetes heeft deze soort.
Welke behandeling bij diabetes type 2?
Tests en gesprekken met de huisarts, waarbij diabetes type 2 is geconstateerd, worden gevolgd door een behandeling. De eerste stap in deze behandeling van diabetes type 2 is gezonder leven. Je wordt daarbij geadviseerd om…
- …meer te bewegen – ten minste een intensief halfuur per dag;
- …gezond te eten;
- …af te vallen als je te zwaar bent;
- …te stoppen met roken;
- …goed te slapen en voldoende te ontspannen.
Deze simpele stappen om gezonder te leven brengen je bloedsuikerwaarde al omlaag. Dit kan voldoende zijn.
Welke diabetes type 2-medicatie is er?
De arts voorschrijft je diabetes type 2-medicatie wanneer je bloedsuikers alsnog niet omlaag gaan. Welke medicijnen je arts voorschrijft, hangt af van je medische geschiedenis, of je andere aandoeningen hebt en of je al medicijnen gebruikt.
De arts voorschrijft waarschijnlijk metforminepillen wanneer je géén aandoening aan je hart, nieren of bloedvaten hebt. Hij of zij voegt daar gliclazidepillen aan toe wanneer je suiker dan nog steeds te hoog is. De arts gaat over op het voorschrijven van insuline wanneer deze diabetes type 2-medicatie niet goed genoeg werkt.
Je krijgt een pil waarvan je suiker eruit plast wanneer je een bestaande aandoening aan je hart, nieren of bloedvaten hebt. De arts kan daar metformine of een injectie met een bloedsuikerverlager aan toevoegen.
Hou hou ik diabetes type 2 onder controle?
Diabetesmedicatie kan goed werken, maar het werkt alleen in combinatie met gezond leven. Het is, zodra je onder behandeling bent met diabetesmedicatie, belangrijk om aan je gezonde leefwijze vast te houden.
De dokter wil je elke drie maanden zien om te kijken hoe het gaat met je diabetes. Hij of zij stuurt je suikerziektemedicijnen waar nodig bij.