Toont alle 2 resultaten

Active Filters: Clear Filters

Iedereen heeft weleens last van misselijkheid en braken. Misselijkheid ontstaat in je hersenen, omdat een deel van je hersenen wordt geprikkeld. Dit plek heet het braakcentrum: een naam die erg toepasselijk is. De maag krijgt een seintje van het braakcentrum dat het tijd is om zichzelf te legen. De gevolgen zijn duidelijk. Heb je hier geen zin in? Neem dan een medicijn tegen de misselijkheid om de klachten te verhelpen.

Misselijkheid leidt niet altijd tot braken, maar braken gaat bijna altijd vooraf aan misselijkheid. Let op de tekenen als je je misselijk voelt, zodat je op tijd weet of je gaat braken. Wil je braken voorkomen, dan is het belangrijk om eerst je misselijkheid aan te pakken – met of zonder medicijn tegen misselijkheid

Wat zijn de oorzaken van misselijkheid?

Misselijkheid kan op komen zetten door verschillende redenen. Een maagzweer, of een maag-darminfectie, kan een oorzaak zijn, maar ook migraines, duizeligheid en reisziektes kunnen je behoorlijk misselijk maken. Overmatig gebruik van alcohol of drugs zijn ook veelgenoemde oorzaken.

Wat kan ik zelf proberen als middel tegen misselijkheid?

Wil je zelf iets aan je misselijkheid doen en geen medicijn tegen misselijkheid nemen? Probeer dan het volgende.

Eet en drink eventjes niets

Probeer eventjes niets te eten of te drinken als je maar één of twee keer hebt overgegeven. Je laat je maag hiermee eerst even tot rust komen.

Neem pas weer iets te eten of drinken (bijvoorbeeld een glas water) wanneer je maag weer iets is bijgekomen.

Voorkom uitdroging

Kun je weer drinken? Zorg er dan voor dat je genoeg drinkt, maar in kleine beetjes. Je lichaam droogt namelijk uit als je meerdere keren achter elkaar moet overgeven. Je hebt dan de kans dat je alles wat je drinkt meteen weer uitspuugt. 

Neem bijvoorbeeld kleine slokjes water of lauwwarme thee. De kans is dan aanwezigheid dat je lichaam het vocht beter opneemt. Je merkt vanzelf wanneer dat het geval is, waarna je kunt overstappen op steeds grotere hoeveelheden.

Blijf rustig

Beweeg niet teveel als je misselijk bent. Blijf in een positie zitten die voor jou het meest comfortabel voelt. Adem diep en regelmatig, want dat kan al enorm helpen.

Wat zijn medicijnen tegen misselijkheid en braken?

Medicijnen tegen misselijkheid en braken zijn er in veel verschillende vormen. Sommigen kun je gewoon bij de apotheek kopen, terwijl andere medicatie tegen misselijkheid door een arts moet worden voorgeschreven. 

We onderscheiden verschillende drankjes en pillen tegen misselijkheid. Je vindt de meestgebruikte medicijnen hieronder.

Domperidon en metoclopramide

Deze pillen tegen misselijkheid zorgen ervoor dat de doorgang van je maag naar je darmen opent. Ze stimuleren bovendien de bewegingen van je maag en darmen. Je maag is dus eerder leeg, waardoor je misselijkheid en braakneigingen afnemen.

Antihistamines

Deze medicijnen werken tegen allergische reacties. Antihistamine stoppen namelijk de prikkeling van het braakcentrum, waardoor je misselijkheid en braakneigingen afnemen. Voorbeelden van antihistamine zijn cyclizine en meclozine.

Doxylamine met pyridoxine

Zwangere vrouwen die last hebben van misselijkheid en overgeven, kunnen baat hebben bij doxylamine met pyridoxine. Je huisarts schrijft dit voor bij ernstige braakneigingen. 

Doxylamine is een medicijn tegen misselijkheid en braken. Dit medicijn stopt de prikkeling van het braakcentrum in de hersenen.

ORS (Oral Rehydration Salt)

ORS is een oplossing van zouten en suiker in water. Je kunt het gebruiken als je meerdere keren moet overgeven en hierdoor veel vocht kwijtraakt. 

Oral Rehydration Salt brengt suikers, zouten en vocht terug in je lichaam. De suikers en zouten zorgen ervoor dat je lichaam deze oplossing beter opneemt. Je kunt ORS ook bij diarree gebruiken, omdat dat je lichaam op dezelfde manier uitdroogt als bij braken.

Welke reistabletten tegen misselijkheid zijn er?

Word je misselijk in de auto of een ander voer- of vaartuig? Hou er dan rekening mee dat de oorzaak reisziekte kan zijn. Pillen tegen misselijkheid door reisziekte zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Blijven je misselijkheid en braakneigingen aanhouden, ondanks het nemen van middelen of een medicijn tegen misselijkheid? Neem dan contact op met de huisarts.