Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Active Filters: Clear Filters

Je hebt vast weleens diarree gehad – en je weet hoe vervelend dat is. Het is thuis al irritant genoeg, maar het wordt helemaal lastig als je onderweg, op je werk of op reis bent in een ver land bent. Je kunt diarreeremmers kopen, maar werken ze goed?

Wat is diarree?

Diarree gaat gepaard met een waterdunne ontlasting. Je moet daarbij plotseling en vaak naar de wc. 

Diarree is vervelend in verband met de vele toiletbezoeken, maar het is een zeer effectieve manier van het lichaam om bacteriën of parasieten snel uit je lichaam te verwijderen. Je lichaam doet eigenlijk iets goeds, al voelt het niet zo.

Wat kun je tegen diarree doen?

We weten dat diarreeremmers snel gekocht en ingenomen zijn, vooral als je van je diarree af wilt zijn. Wat je echter het beste kunt doen tegen diarree? Helemaal niets! Je leest het goed: acute diarree gaat vaak snel over zodra de schadelijke bacteriën hun weg naar het riool hebben gevonden.

Het probleem is dat we niet altijd tijd hebben om urenlang van de bank naar de wc te lopen totdat het lichaam het klusje geklaard heeft. Diarree komt altijd op een verkeerd moment: als het écht niet anders kan, kun je diarreeremmers nemen.

Waarom niet eerst een medicijn tegen diarree nemen?

Het is niet verstandig om diarreeremmers tegen acute diarree te nemen. Je lichaam wil de parasiet of bacterie wegwerken, maar als je diarreeremmers gebruikt, kan het tegenovergestelde gebeuren en heb je kans dat de bacterie of parasiet zich in je darmslijmvlies gaat nestelen, met alle gevolgen van dien. 

Wil je toch diarreeremmers willen nemen, omdat je gewoon niet anders kan? Neem er dan één op basis van loperamide.

Wat kan ik dan wel doen bij diarree?

Diarree droogt je lichaam uit: je moet het dus snel aanpakken. Volg bij diarree de volgende stappen.

Drink veel water

Het is, om uitdroging te voorkomen, belangrijk dat je veel water drinkt: minstens twee tot drie liter per dag. Drink het in kleine slokjes wanneer het water er direct weer met je diarree uitkomt.

Wees alert met uitdroging, want het kan zeer gevaarlijk zijn. Let daarbij op de kleur van je urine. Een donkergele kleur duidt op uitdroging.

Gebruik ORS

ORS, oftewel Oral Rehydration Salt, is een drinkbare vloeistof waarin suikers en zouten zitten. Dit werkt zeer goed als je op reis bent. Je lichaam houdt het beter vast en je voelt je snel minder zwak. Je koopt het in sachetten, maar kunt het ook zelf maken.

Eet normaal

Je hebt vast weleens gehoord dat je alleen beschuit, toast, rijst of bananen kunt eten als je diarree hebt. Deze informatie is achterhaald. Vezelrijke voeding -wat ook verstopping voorkomt- is bij diarree beter dan vezelarm.

Neem diarreeremmers als het niet anders kan

Mocht je geen andere oplossing hebben, dan kan een diarreeremmer op basis van loperamide helpen. Dit zorgt ervoor dat je minder vaak naar het toilet moet – en het werkt snel. 

Norit is ook een goed middel, omdat je minder vaak moet, maar toch van de bacterie of parasiet afkomt. Deze middelen werken goed bij reizigersdiarreee.

Hoe kan ik diarree stoppen?

Mogelijkheden om diarree te stoppen bestaan niet. Je kunt het afremmen met middelen tegen diarree, maar het beste is om vezelrijke voeding te eten en je lichaam te hydrateren met veel water en eventueel ORS. 

Diarree stoppen maakt je alleen maar zieker en stelt het probleem uit. Het beste is om naar je lichaam te luisteren en de diarree zijn loop te laten, dan ben je het snelste van je problemen af.