In dit artikel

  Hooikoorts. U kunt er in de Lente en zomer bijna niet om heen. Iedereen kent wel iemand die last krijgt van hooikoorts of heeft er zelf last van. Hooikoorts is iets wat bij 1 op de 8 Europeanen voorkomt en is dus veelvoorkomend. Toch is het niet voor iedereen duidelijk wat hooikoorts precies is en wat mensen kunnen doen aan hooikoorts. In deze tekst gaan we dan ook hooikoorts onder de loep nemen. Wat is hooikoorts? Wat kan iemand doen die last heeft van hooikoorts en welke symptomen passen er bij een typische vorm van hooikoorts?

  hooikoorts

  Wat is hooikoorts?

  Hooikoorts klinkt als een koorts, maar dat is niet het geval. Koorts heeft in wezen namelijk niets te maken met hooikoorts. Het is zelfs niet een symptoom van de ziekte. De naam hooikoorts is verzonnen door een Engelse arts. Hij herkende namelijk dat mensen in het hooiseizoen last kregen van een bepaalde soort koorts. Het heeft dus verder niets te maken met hooi ook. Hooikoorts is namelijk een allergie-soort. Om hooikoorts goed te kunnen begrijpen, gaan we eerst even kijken wat en allergie precies inhoudt. Een allergie is namelijk een afweerreactie van het lichaam. Het lichaam herkent een bepaalde stof (allergeen) die niet welkom is in het lichaam en volgens het lichaam zelfs schade kan aanrichten. Het lichaam hoeft hier niet op te reageren omdat het uiteraard geen kwaad kan, maar toch heeft het lichaam dat niet door. Er is nog heel veel onbekend over allergieën en waarom deze ontstaan, maar alsnog is het een probleem waar ongeveer een kwart van de wereldbevolking last van heeft. Het afweersysteem heeft bepaalde reacties tot zijn beschikking om indringers tegen te gaan. Deze reacties zijn de symptomen van de ziekte die we dus ook later gaan beschrijven. Allergieen kan iemand hebben voor verschillende dingen waar hooikoorts er een van is. Daarnaast is het bijvoorbeeld ook mogelijk om allergisch te zijn voor huisstofmijt, katten of een wespensteek.

  Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel. Het maakt verder niet uit van welke planten, bomen of bloemen dit stuifmeel afkomt, elke soort stuifmeel activeert een immuunsysteem in het lichaam die de allergische klachten laat zien. De klachten die de allergie veroorzaakt, lijken in het meeste geval op verkoudheidsklachten al is het natuurlijk zo dat het bij iedereen anders kan zijn. Het kan zijn dat iemand er bijvoorbeeld na een paar dagen weer vanaf is waarbij andere personen er weken last van kunnen hebben. De allergie komt natuurlijk het meeste voor in de lente en zomer omdat dan de meeste planten hun stuifmeel of pollen verspreiden. Dit is om zich voort te planten. De allergie heeft verschillende symptomen, laten we een kijkje nemen bij de symptomen waar mensen last van hebben wanneer zij hooikoorts hebben.

  De symptomen van hooikoorts

  Zoals we al aangaven, zijn de symptomen die voorkomen bij hooikoorts vergelijkbaar met verkoudheid, maar dan in een andere vorm. Een van de bekendste symptomen is het vaak niezen. Het stuifmeel dringt via onze neus binnen en irriteert daar de slijmvliezen. De slijmvliezen geven hierop een reactie welke zal bestaan uit het niezen. Het irriteren van de slijmvliezen geeft daarnaast nog andere vervelende reacties. Het zorgt er namelijk ook voor dat de ogen gaan jeuken. Bij sommige mensen is het zo erg dat de ogen zelfs gaan tranen en irriteren. Ook dit is een veelvoorkomend symptoom van hooikoorts. De ogen zijn niet de enige plekken die kunnen gaan jeuken. Kenmerkend aan hooikoorts is namelijk ook de jeuk die voorkomt in de keel en neus. Ook het gehemelte kan gaan jeuken door hooikoorts. Het is verstandig om niet te krabben aan deze jeuk. De jeuk komt namelijk ook door de pollen die irriteren. Aan de vingers en handen zitten vaak in deze periode ook pollen die er vervolgens dus voor zorgen dat de jeuk alleen maar erger wordt. Nog een symptoom is de welbekende loopneus. Het irriteren van de pollen in de slijmvliezen zorgt er namelijk ook voor dat iemand een loopneus kan krijgen. De loopneus houdt daarentegen vaak niet zo lang aan als een loopneus bij verkoudheid omdat deze veroorzaakt wordt door een virus die vaak wat hardnekkiger is dan de pollen. Het lichaam maakt door de allergische reactie meer slijm aan. Dit slijm komt ook in de keel terecht waardoor mensen last krijgen van hun keel en dit slijm willen ophoesten. Ook het hoesten en het hebben van keelpijn is dus iets waar mensen last van krijgen met hooikoorts. Iets wat minder vaak voorkomt, is benauwdheid. Doordat de luchtwegen van mensen ontstoken raken door de hooikoorts, kan er benauwdheid ontstaan. Deze klachten zorgen ervoor dat mensen meer last krijgen met ademen wat dus benauwdheid veroorzaakt. Ook vermoeidheid is iets wat niet bij alle mensen voorkomt, maar zeker een symptoom van hooikoorts kan zijn. Het kost een lichaam veel moeite om het immuunsysteem te gebruiken. Dat ligt natuurlijk ook zeker aan de staat van het lichaam waarbij een lichaam met minder conditie het zwaarder krijgt dan een lichaam met een betere conditie. Ondanks dat er over allergieen nog niet veel bekend is, zijn er voldoende middelen die iemand kan gebruiken tegen hooikoorts.

  Medicatie bij hooikoorts

  Er zijn verschillende soorten medicatie die iemand kan innemen bij hooikoorts. De sterkte van de medicatie is afhankelijk van de reactie die het lichaam geeft op de allergie en hoe vaak iemand er last van heeft. We gaan een kijkje nemen bij verschillende soorten medicatie en wat deze medicatie in uw lichaam doet. Ook kijken we waarom bepaalde medicatie voor u juist goed of niet goed kan zijn.

  Desloratadine

  Voor sommigen is het zo dat zij minimaal last hebben val de allergie en er ook maar af en toe last van hebben. Voor deze mensen is Desloratadine het beste om te gebruiken. Desloratadine bevat namelijk antihistamine. Deze remmen de reactie van histamine af. Histamine is een stof die vrijkomt wanneer iemand last heeft van een allergie. Histamine zorgt voor de jeuk die iemand krijgt in zijn neus, keel en ogen. Antihistamine werkt tegen deze stof die jeuk veroorzaakt en kan dus zeker helpen tegen de klachten van hooikoorts. Antihistamine is te verkrijgen in bijvoorbeeld neusspray of tabletten. De medicatie hoeft niet dagelijks ingenomen te worden, maar alleen wanneer iemand verwacht om een allergische reactie te krijgen of al last heeft van de reactie.

  Telfast

  Eenzelfde soort medicijn is Telfast. Telfast heeft als werkzame stof Fexofenadine. De stof Fexofenadine is er om allergie symptomen en de ontstekingsreactie af te remmen zodat iemand veel minder last heeft van de hooikoorts. Ook zullen de symptomen afnemen wanneer u de medicatie heeft ingenomen.

  Dymista

  Voor mensen die vaker last hebben van hooikoorts, of een zwaardere vorm hebben van hooikoorts, is er iets anders. Namelijk ontstekingsremmers. Deze noemen we corticosteroïden. Dymista bevat naast ontstekingsremmers (fluticason) ook antihistamine (azelastine). De ontstekingsremmers zorgen er voor dat een ontsteking afgeremd wordt en dat cellen minder snel andere cellen aantrekken. Hierdoor remmen de klachten van hooikoorts dus ook af. Ontstekingsremmers moeten voor een langere tijd ingenomen worden om de kans te krijgen dat ze daadwerkelijk werken. De antihistamine zorgt er op zijn beurt voor dat de symptomen van de hooikoorts minder worden en na verloop van tijd afnemen.

  Tips voor mensen met hooikoorts

  Er zijn verschillende adviezen die u kunt volgen om zo min mogelijk last te hebben van hooikoorts. De eerste is om op dagen dat de zon schijnt en het erg winderig is om binnen te blijven. De pollen worden op deze dagen het meeste verspreid. De ramen kunt u op deze dagen het beste dicht houden omdat pollen uiteraard ook gewoon binnen kunnen komen. Kleding kunt u het beste binnen laten drogen omdat pollen ook in de kleding kunnen gaan zitten. Hierdoor krijgt u dezelfde allergische reactie. Grasmaaien is iets wat u beter door iemand anders kunt laten doen. Ook hierbij komen een hoop pollen vrij. Wanneer het gras dan door u gemaaid wordt, zult u merken dat de pollen in dit gras in uw kleding kunnen komen, maar uiteraard ook direct in uw ogen terecht kunnen komen. Het is met die reden dan ook het handigst om dit gewoon aan iemand anders over te laten. Als laatste is het een goed idee om buiten een zonnebril te dragen. Mocht u echt naar buiten moeten op dagen dat het warm en winderig is, kan een zonnebril een hoop pollen voor u tegenhouden. Ook een mondkapje wat over uw mond en neus valt of een sjaal welke u er over heen kunt dragen, kan een hoop van de pollen tegenhouden en er dus voor zorgen dat de reactie meevalt.

  in Hooikoorts
  Heeft dit artikel jou geholpen?

  Related Articles

  Add to cart