Toont alle 3 resultaten

Active Filters: Clear Filters

Ben jij in de lente een zielig hoopje mens dat de hele dag niest en rondloopt met een prikkelende neus en tranende ogen? Je bent waarschijnlijk allergisch voor de pollen die overal rondvliegen – oftewel je hebt last van hooikoorts. Hooikoorts is erg vervelend, maar het kan gelukkig geen kwaad. Hooikoortspillen kunnen je klachten verminderen.

Hooikoorts betekent dat je allergisch bent voor pollen van bomen of gras. Het slijmvlies in je neus, keel, ogen en luchtwegen zwelt op en maakt meer slijm aan. Hooikoorts door bomen start meestal tussen eind februari en eind mei. Hooikoorts door gras begint in april en eindigt in augustus.

Het is echter niet precies te zeggen wanneer de meest gevreesde bloeitijd voor mensen met hooikoorts begint. Bomen en grassen bloeien tenslotte eerder wanneer het vroeg warm is. De hooikoortsklachten komen dan ook eerder.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

We zien verschillende symptomen bij hooikoorts. Ze zijn vrijwel gelijk aan de symptomen van huisstofmijt en kattenallergie. 

Verschijnselen van hooikoorts:

  • Een jeukende neus;
  • Een verstopte of loopneus;
  • Veel niezen;
  • Jeukende ogen;
  • Tranende ogen;
  • Een droge keel met soms een kriebelhoest;
  • Een verkouden gevoel;
  • Een koortsig gevoel;
  • Vermoeidheid;
  • Benauwdheid en een piepende ademhaling.

Deze klachten kunnen ook door een andere allergie komen, maar hooikoorts krijg je alleen wanneer bomen, planten en grassoorten in bloei staan. Ga naar je huisarts voor hooikoortsmedicijnen als je veel last hebt van de verschijnselen.

Kan ik zelf iets aan hooikoorts doen?

Het is niet mogelijk om hooikoorts te genezen. Je kunt de klachten verminderen, maar het beste is om aanraking met stuifmeel te voorkomen:

Welke hooikoortspillen en andere hooikoortsmedicijnen zijn er?

Heb je de bovenstaande adviezen geprobeerd, maar zonder succes? Ga dan naar de drogist of apotheek voor medicijnen tegen hooikoorts. De apotheker kan je ook advies geven over welke hooikoortspillen goed werken in jouw situatie en of je hooikoortsmedicijnen kan nemen in combinatie met andere bestaande medicatie.

Hooikoortspillen

Hooikoortspillen kunnen zonder recept online of bij de drogist of apotheek gekocht worden. De meestverkochte tabletten zijn loratadine en cetirizine. Deze hooikoortspillen werken ongeveer 24 uur lang. Je hoeft ze dan ook maar éénmaal per dag met een beetje water in te nemen. 

Neusspray en -druppels

Xylometazoline, oxymetazoline en tramazoline: allemaal hooikoortsmedicatie verkrijgbaar als neusspray en neusdruppels. Ze helpen alleen bij een verstopte neus. Je mag deze medicijnen tegen hooikoorts maximaal zeven dagen achter elkaar gebruiken. 

Je kunt ook een corticosteroïdenneusspray krijgen als medicijn tegen hooikoorts. Deze kun je alleen kopen met een recept van de huisarts. Dit type medicatie tegen hooikoorts wordt bovendien alleen gebruikt als iemand langdurig last heeft en als de klachten ernstiger zijn. Het werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsverschijnselen en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies.

Hooikoortsbehandeling: desensibilisatiemethode

Desensibilisate betekent ongevoelig maken. Deze hooikoortsbehandeling geeft je het allergeen in een kleine dosering, waarna deze dosering steeds verder wordt opgebouwd. Dat gebeurt in kleine stapjes, zodat je lichaam eraan kan wennen. De allergische reacties wordt hierdoor na verloop van tijd steeds minder hevig – met de hoop dat het zelfs helemaal verdwijnt.

Het allergeen is verkrijgbaar in druppelvorm die je inneemt als tabletten en in een injectie.