Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Let jij altijd graag op je gezondheid? Wil je het liefst zo snel mogelijk weten of er iets mis is? Heb je vage klachten en wil je weten waaraan het ligt? Een urinetest voor thuis kan dan iets voor jou zijn. Je kunt jezelf dan regelmatig testen, zodat je weet wanneer je naar de dokter moet. 

Waarom een urinetest?

Thuis een urinetest doen kan je helpen vroegtijdig vast te stellen wanneer je iets onder de leden hebt. Dat is vooral handig voor aandoeningen waarbij je in eerste instantie geen klachten krijgt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te zien of je een endocriene ziekte hebt, zoals suikerziekte, een afwijking van de schildklier of afwijkingen aan de urinewegen.

Zo’n test is daarmee betrouwbaarder dan een bloedtest. Laatstgenoemde geeft wellicht een goed beeld van de algehele gezondheid van je lichaam, maar alleen een urinetest laat ook de gezondheidswaarden zien. Je ziet hierdoor sneller of je een verborgen afwijking of aandoening hebt.

Een urinetest is bovendien betrouwbaar, makkelijk in gebruik en eenvoudig af te lezen. Mocht je aan de hand van je urinetest een afspraak met de dokter willen maken, dan helpt het enorm als je de resultaten met je arts kan delen. Je arts kan dan vaak sneller en met minder onnodige onderzoeken een diagnose stellen.

Sommige urineteststrips zijn ook geschikt voor het ontdekken van een blaasontsteking. Andere varianten helpen je te testen op drugs.

Wat kun je testen met een urinetest?

Het ligt er een beetje aan welke urinetest je koopt, maar de meeste tests laten je de aanwezigheid van ten minste negen verschillende stoffen zien – soms zelfs meer. Voorbeelden van stoffen die met een urinetest zichtbaar worden, zijn:

  • Bilirubine
  • Eiwit
  • Erytrocyt
  • Glucose
  • Ketonen
  • Leukocytenesterase
  • Nitriet
  • Urobilinogeen

Bilirubine

Wijst de test uit dat je lichaam een verhoogd gehalte aan bilirubine heeft? Dat kan duiden op geelzucht.

Eiwit

Een verhoogd eiwitgehalte wijst mogelijk op een zwangerschapsvergiftiging, koorts of een ontsteking in je nieren of urinewegen.

Erytrocyt

Erytrocyten kunnen wijzen op een urineweginfecties, nierstenen, trauma’s, suikerziekte, nierfalen of hemofilie.

Glucose

De aanwezigheid van glucose kan een teken zijn van diabetes mellitus, koorts, zwangerschapsdiabetes of een blaasontsteking.

Ketonen

Ketonen wijzen mogelijk op ontregelde diabetes (type 2), zware lichamelijke inspanning, een te snelle schildklier en misselijkheid bij zwangerschap.

Leukocytenesterase

Een teveel aan leukocytenesterase kan wijzen op een urineweginfectie of vaginale besmetting.

Nitriet

Nitriet duidt mogelijk op een bacteriële urineweginfectie, maar sluit een andere infectie niet uit.

Urobilinogeen

Een verhoogde waarde urobilinogeen kan, net als bilirubine, op geelzucht wijzen.

pH-waardes

Een urinetest kan het je ook laten zien wanneer je urine zuurder is dan normaal. Zuurdere urine wijst meestal op diarree of suikerziekte. Is de urine basisch – met een pH-waarde hoger dan 7? Hou dan rekening met een mogelijke urineweginfectie.

Hoe gebruik je urineteststrips?

Begin met het opvangen van een beetje urine in een schone en droge beker. Dit hoeft geen hele plas te zijn: vang in ieder geval een aantal druppels van je ochtendurine op. Haal vervolgens de urineteststrip uit de verpakking en dompel deze kort in je urine. 

Haal de teststrip daarna uit de urine via de rand van de beker, zodat overtollig urine wordt verwijderd. Dep de rest af met wat toiletpapier, waarna je de urineteststrip met de testkant naar boven neerlegt. Je leest dan, aan de hand van de kleurenkaart, af of er afwijkende waarden zijn. Dit kan vaak al binnen één minuut.

Je kunt dan aan de hand van je waarden een gesprek aanvragen met je huisarts.

Waar koop je urineteststrips?

Je kunt urinetests het best online bestellen. Kijk goed of ze op de stoffen testen die jij belangrijk vindt. Een verpakking bevat meestal meerdere urineteststrips.