Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

We ontsnappen er niet aan: beeldschermen. Na een dag op het werk achter je computer kom je eindelijk thuis om daar vaak naar nóg meer schermen te kijken. Je kijkt een serie op tv, terwijl je met je vrienden chat op je telefoon en tegelijkertijd wat eten bestelt op je tablet. Zonder het te beseffen staar je vaker naar een scherm dan je denkt. Je ogen voelen vermoeid en doen pijn, voelen zwaar, zwak en betraand. Klinkt dit bekend? Je bent niet de enige!

Geconcentreerd werk, veel lezen en van een korte afstand naar beeldschermen kijken zorgen voor vermoeide ogen. De klachten die gepaard gaan met vermoeide ogen zijn hoofdpijn, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. 

Gelukkig zijn vermoeide ogen geen ernstige aandoening en het kan goed zelf behandeld worden.

Hoe ga ik om met vermoeide ogen?

Herken je deze klachten? Probeer de volgende vermoeide ogenremedies.

Neem rust

De enige juiste remedie voor vermoeide ogen, is voldoende rust. Zorg dat je voldoende slaapt, maar ook dat je tijdens het werken op je laptop, tablet of telefoon af en toe even rust neemt. Een goede regel is om na twintig minuten scherm een korte pauze van twintig seconden te nemen, waarin je naar objecten kijkt die ver weg zijn. Dit kan bijziendheid voorkomen. Neem ook een pauze na maximaal twee uur schermtijd. 

Gebruik een warm kompres

Een vermoeide ogenbehandeling die je zelf eenvoudig kunt toepassen, is het gebruikmaken van een warm kompres. Dit hydrateert je ogen, verzacht de pijn, verbetert de bloedtoevoer en ontspant spierkrampen.

Kook hiervoor eerst water, zodat het steriel is, en was je handen, zodat er geen bacteriën in je ogen kunnen komen. Maak vervolgens een washandje nat en druk dit zachtjes op je vermoeide ogen. Een vermoeide ogenbehandeling je makkelijk thuis kunt uitvoeren.

Zorg voor goede verlichting

Pas de verlichting in je kamer aan naar de activiteit die je doet. Televisie kijken is rustiger voor je ogen als je een rustig, warm licht hebt. Voor lezen is een lamp achter je, gericht op je boek of scherm, veel beter. Zit je veel op je telefoon of tablet? Pas dan de helderheid van je scherm aan naar je omgeving. Je kunt ook het contrast aanpassen, zodat je ogen niet hoeven te turen.

Probeer theezakjes als koel kompres

Theezakjes zijn een prima koel kompres om vermoeide ogen mee te behandelen. Heb je een kop kamille- of gewone thee gezet? Bewaar dan de theezakjes in een schoon bakje en leg ze in de koelkast tot ze koud zijn. Was vervolgens je handen en ogen en doe je lenzen uit – als je die hebt. Leg daarna de koude theezakjes op je gesloten ogen. Dit kalmeert je ogen en helpt tegen gezwollen oogleden.

Geef je ogen een workout

Regelmatige oogoefeningen zijn goed om vermoeide ogen te behandelen en te voorkomen. Ze zijn bovendien makkelijk om te doen. Hou je vinger tien centimeter voor je neus. Focus eerst op je vinger en stel dan scherp op de achtergrond, dan weer naar je vinger en dan weer naar de achtergrond. Herhaal dit vervolgens een aantal keer. 

Een andere, goede oefening is het regelmatig sluiten van je ogen, om vervolgens met gesloten ogen naar boven en daarna naar beneden te kijken.

Raadpleeg een oogarts

Als bovenstaande remedies je vermoeide ogen niet helpen, is het een goed idee om een afspraak te maken met de oogarts. Misschien heb je een bril of lenzen nodig.