Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Active Filters: Clear Filters

Het aantal verschillende soorten olies om mee te koken blijft groeien. Het schap in de supermarkt puilt inmiddels uit en staat vol met sesamolie, wokolie, rijstolie, kokosolie, verschillende soorten olijfolie en nog véél meer. Het is lastig kiezen tussen al deze soorten, want de smaken en functies verschillen per oliesoort. MCT-olie is een goede keuze als je veel sport of graag gewicht wilt verliezen. 

Koken met kokosolie is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Kokosolie is gezond en een beetje zoet van smaak, maar niet overdadig en redelijk neutraal. Het is daardoor voor veel verschillende gerechten te gebruiken. MCT-olie heeft alle voordelen die kokosolie biedt – en nog een béétje meer.

Wat is MCT-olie?

Normale kokosolie is vast van structuur. Kokosolie wordt pas vloeibaar bij een temperatuur vanaf 30 tot 37 graden Celsius. Je koopt kokosolie daarom ook in vaste blokken.

MCT-olie is het deel van kokosolie dat vloeibaar blijft bij kamertemperatuur en niet weer die vaste structuur aanneemt na het afkoelen. Het is hierdoor heel makkelijk te gebruiken bij het koken en gewóón in een fles verkrijgbaar. 

De MCT-olie heeft een neutrale smaak. Je kunt MCT-olie bij zowel koude als warme gerechten gebruiken – ter vervanging van andere oliën of vetten. 

Wat is het voordeel van MCT-olie?

Het helpt tijdens het afvallen

MCT heeft een aantal gezondheidsvoordelen. MCT-olie is allereerst een zeer geschikte olie om te gebruiken als je probeert af te vallen. Het bevat namelijk twee belangrijk hormonen die het verzadigde gevoel in je lichaam stimuleren. MCT-olie zorgt er dus voor dat je sneller een vol gevoel hebt en hierdoor minder eet. 

Het geeft snel energie

MCT-olie geeft bovendien snel energie. De middellange vetzuren worden namelijk makkelijker opgenomen in het lichaam. Ze gaan snel van de maag naar de lever en hebben geen gal nodig om af te breken. De vetzuren zijn dus binnen de kortste keren beschikbaar als energiebron. Dit is ideaal voor sporters die veel energie in een korte tijd verbruiken en dit ook snel weer nodig hebben om door te gaan. MCT-olie wordt dan ook vaak door sporters als een voedingssupplement gebruikt.

Het is goed voor je hersenen

Het feit dat MCT-olie je snel energie geeft, is ook goed voor je brein. Het geeft snel en direct bruikbare brandstof voor de hersenen en zorgt voor goede concentratie. De inname van MCT-olie schijnt daarnaast een langdurig positieve invloed op de hersenen te hebben.

Het heeft voordelen voor je darmen

De olie zorgt tot slot voor gezonde darmen, een goede stoelgang en een betere verhouding tussen de verschillende soorten cholesterol in het lichaam. 

Wat is het nadeel van MCT-olie?

MCT-olie heeft veel voordelen, maar in hoge dosissen kan het belastend zijn voor je lever. Gebruik het dus op de manier waarop je normale kookolie ook gebruikt en neem er nooit teveel van in. 

Hoe gebruik je MCT-olie?

MCT-olie is zeer geschikt om te gebruiken als alternatief op iedere andere kookolie, zoals zonnebloemolie of olijfolie. MCT-olie is daarnaast goed bruikbaar voor dips, sauzen en salades. Het is bovendien een smeuïge toevoeging aan shakes of smoothies. 

Volg jij een ketogeen dieet, waarbij je minimale koolhydraten inneemt en je vetinname verhoogt? Gebruik ook dan MCT-olie, want dit past er goed bij.

MCT-olie is ook geschikt voor veganisten en vegetariërs.

Waar kun je MCT-olie kopen?

MCT-olie is online verkrijgbaar bij verschillende webshops, zoals Apotheek Online. De olie is eveneens te vinden in drogisterijen en zelfs in sommige supermarkten.