Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Ben je erg verkouden, heb je een verstopte neus of is je neus helemaal rood en gevoelig door al het snuiten? Vervelend! Eucalyptusolie heeft gelukkig veel positieve werkingen die verschillende kwaaltjes verminderen, waaronder de symptomen van verkoudheid. 

Eucalyptus heeft een sterke en frisse geur die een tijdje blijft hangen, maar zeker niet vies is. Het is, net zoals bij andere essentiële oliën het geval is, op allerlei manieren te gebruiken. Niet alleen als middel tegen kwaaltjes, maar ook als huismiddel om je huis lekker te laten ruiken.

Wat is eucalyptusolie?

Eucalyptusolie is een etherische of essentiële olie die afkomstig is van de eucalyptusplant. De olie kan echter niet uit iedere soort eucalyptus worden gehaald – en er bestaan op de wereld tussen de zeshonderd en achthonderd variaties. De olie komt van specifiek van soorten als de eucalyptus citriodora en eucalyptus polybractea.

Een belangrijk bestanddeel van eucalyptus is cineol. De laatste jaren is dit stofje uitgebreid onderzocht op zijn verschillende werkingen. Het is gebleken dat cineol ontstekingsremmend is en slijm oplost.  

Etherische oliesoorten, zoals eucalyptus, worden al honderden jaren gebruikt door mensen in Egypte, India en andere delen van Azië. Het is dus zeker niet nieuw om oliën te gebruiken om je gezondheid te bevorderen, maar de laatste jaren is het wel populairder geworden. 

Wat zijn de voordelen van eucalyptusolie?

Eucalyptusolie is schimmeldodend, werkt tegen ontstekingen en heeft antibacteriële eigenschappen. De werking is natuurlijk bij ieder persoon verschillend, maar de olie kan helpen tegen symptomen van verkoudheid, zoals een verstopte neus, hoest of keelpijn. Het vermindert ook infecties, koorts of spierpijnen. 

Je kunt eucalyptusolie eveneens gebruiken als flinke oppepper als je last hebt van vermoeidheid. De olie helpt daarnaast tegen kwaaltjes op de huid, zoals vervelende insectenbeten, blaren, zweren of eczeem. 

Eucalyptus in het huishouden

Eucalyptusolie heeft niet alleen een genezende kant – je kunt het ook heel goed gebruiken in het huishouden. De olie heeft namelijk een frisse, sterke geur die lang blijft hangen en vieze geurtjes verdrijft. Gebruik de olie in een luchtverfrisser voor het gewenste effect.

Eucalyptusolie helpt ook tegen huisstofmijt. Voeg een paar druppels toe voordat je een was gaat draaien of gebruik het om je matras te reinigen. 

Hoe gebruik je eucalyptusolie?

Eucalyptusolie gebruik je op verschillende manieren. Druppel bij een hardnekkige verkoudheid een beetje olie op een sjaal, een hoofdkussen of een ander kledingstuk dat je veel aan hebt, zodat je de geur goed kan inademen. 

Je kunt de eucalyptusolie ook druppelen in een bak met heet water en hier boven gaan hangen – met een handdoek om even flink uit te stomen. Dit helpt tegen vastzittend slijm en een verstopte neus. 

Het is eveneens mogelijk om de eucalyptusolie in te nemen door de druppels te vermengen met iets anders, zoals een beetje honing of een klontje suiker. Wees hier wel voorzichtig mee en neem niet meer dan zes druppels per dag in. Verspreid het aantal druppels bovendien over de dag en neem het niet allemaal tegelijkertijd. 

Laat ook nooit eucalyptusolie rechtstreeks op je tong vallen. Eucalyptusolie heeft weliswaar veel positieve werkingen, maar kan ook zorgen voor maagklachten en misselijkheid. Lees voor het gebruik altijd de bijsluiter. 

Waar kan ik eucalyptusolie kopen?

Eucalyptusolie koop je online bij verschillende winkels of vind je bij drogisterijen of natuurwinkels. Een voorbeeld is Apotheek Online.