Omgaan met eczeem: wat is het en wat doe ik eraan?


In dit artikel

  We kennen eczeem als een huidziekte waarbij de huid ontsteekt. Het afweersysteem van het lichaam reageert overactief.

  Er bestaan twee grote groepen eczeem:

  • Acute eczeem: eerst zie je roodheid, zwelling, krabeffecten en blaasjes met vocht. Hierna drogen de blaasjes uit tot korstjes. De huid zal gaan schilferen en de roodheid neemt af.
  • Chronisch eczeem: bij deze soort zal de roodheid geleidelijk aan afnemen, maar zal de huid meer gaan schilferen en dikker worden. De blaasjes drogen niet uit. De huidlijnen worden grover dan normaal (lichenificatie). In de grove huid kunnen nu kloven ontstaan die heel pijnlijk zijn.

  Binnen deze groepen bestaan er nog verschillende soorten eczeem. U leest hier verder meer over.

  eczeem

  Hoe eczeem herkennen?

  Zo goed als alle vormen van eczeem kenmerken zich door een rode huid en jeuk. De huid zal ook droger worden. Dit komt doordat de huid door het eczeem vocht verliest en minder vetten bevat. Dit is ook zo op plekken waar er geen uitslag is. Eczeem ontwikkelt zich dan weer extra goed op een droge huid. Zo blijft de aandoening vaak in stand gehouden. Eczeem kan enkel een droge huid en schilfers omvatten, we spreken van droog eczeem. Wanneer hier ook blaasjes met vocht bijkomen, noemen we dit nat eczeem. Er bestaan verschillende soorten eczeem. Hieronder lijsten we ze even op met de bijhorende kenmerken.

  Soorten eczeem

  Er bestaan verschillende soorten eczeem, hieronder kunt u zien welke vormen van eczeem er allemaal zijn.

  Atopische eczeem (constitutioneel eczeem)

  Ontstaat door een aangeboren overgevoeligheid. Mensen die dit krijgen, hebben in de familie vaak mensen met andere allergieën (bijvoorbeeld astma of hooikoorts)

  Allergisch contacteczeem

  Eczeem door direct contact met metalen (nikkel), wol, planten, wasmiddelen of
  chemische stoffen (bijvoorbeeld latex).

  Dyshidrotisch eczeem

  Kleine blaasjes op de voetzolen en handen. Meestal komen ze voor op de zijkanten van vingers en in de handpalmen. De blaasjes jeuken heel erg. Dit eczeem komt voornamelijk voor bij mensen die gevoelig zijn aan allergieën, een
  contactallergische reactie meemaken of een voetschimmel hebben. Verder kan ook stress dit eczeem uitlokken.

  Seborrhoïsch eczeem

  Deze soort kenmerkt zich door een vettige, gelige en dikke uitslag met schilfers en roodheid. Dit eczeem komt voornamelijk voor op het hoofd, achter de oren, op de borst, in de neusplooien of tussen de schouderbladen. Allemaal plaatsen waar veel talgklieren zitten. Komt veel voor bij baby’s (melkkorsten), maar ook bij
  volwassenen (hoofdroos).

  Erytrodermie

  Bij deze soort eczeem voel je je meestal ziek. De hele huid staat strak gespannen, is warm, rood en gezwollen. Je zal heel veel jeuk hebben. De bloedvaten in de huid worden wijder, waardoor er meer kans is om uit te drogen en op nierfalen. Je moet in het ziekenhuis opgenomen en behandeld worden.

  Kan ik eczeem overdragen?

  Eczeem is niet besmettelijk. Je hoeft dus niet bang te zijn dat wanneer je iemand met eczeem aanraakt, jij dit ook kan krijgen. Dit geld ook voor zwembaden. Zwemmen in hetzelfde water als iemand met eczeem is ook niet besmettelijk.

  Eczeem behandelen

  Helaas valt eczeem niet te genezen. Wel kan je de symptomen behandelen en draaglijker maken.

  Uitwendig:

  Zalf

  Verzorg de eczeem met een hydraterende zalf. Let erop dat de crème geen allergene producten bevat of geparfumeerd is. Een voorbeeld van zalf is koelzalf TMF tegen de jeuk. Veel zalven bevatten vettige stoffen (vaseline) en een actief werkzame stof (corticosteroïden of teer).

  Zalf met immuunmodulatoren

  Deze zalf dient antilichamen toe aan het lichaam. Verder onderzoek is nodig.
  Veiligheid op lange termijn (huidkanker) kan momenteel nog niet gegarandeerd worden.

  Babyolie en antiroos-shampoo

  Melkkorsten bij baby’s kan je behandelen door de hoofdhuid tijdens het baden in te smeren met babyolie. Bij volwassenen kan je antiroos-shampoo gebruiken.

  Lichttherapie

  Bij deze behandeling zullen artsen de huid belichten met een specifieke dosis ultraviolet licht. Dit licht zal de afweer in de huid onderdrukken. Aangezien eczeem door een overactief afweersysteem veroorzaakt wordt, zal dit eczeem onderdrukken.

  Inwendig

  Tabletten

  Dit kunnen ontstekingsremmers met corticosteroiden zijn, maar ook immunosuppressiva of antihistaminica tegen de jeuk.

  Eczeem voorkomen?

  Volgende tips kunnen helpen om eczeem niet of minder te laten doorbreken:

  • Smeer een goede basiscrème op je huid (zeker na het douchen).
  • Douche en baad niet te lang en niet te heet.
  • Maak je handen zo weinig mogelijk nat. Droog ze goed af.
  • Uitlokkende prikkels vermijden: draag geen wol, contact met huisdieren en detergenten vermijden, douche na het sporten en bestrijdt huisstofmijt.
   Beperk stress door voldoende lichaamsbeweging en ontspanning.
  • Vermijd krabben door de nagels kort te houden.

  Bekijk hier onze medicatie tegen eczeem.

  in Eczeem
  Heeft dit artikel jou geholpen?

  Gerelateerde artikelen

  Add to cart