Enig resultaat
Het is een ziekte waar we in ons vlakke landje onmogelijk last van kunnen krijgen. Als we thuis zijn, tenminste. Het is een ander verhaal wanneer we op vakantie gaan. We hebben het over hoogteziekte, ook wel bergziekte genoemd. Hoogteziekte bestaat uit een aantal symptomen die je kunt krijgen als je te snel naar een grotere hoogte wandelt of klimt, maar je kunt hoogteziekte voorkomen als je een aantal regels in acht houdt.
Mensen die wonen en leven op een grote hoogte, krijgen geen last van hoogteziekte. Het komt bijvoorbeeld niet voor bij Sherpa’s in het Himalaya-gebergte. Je kunt er alleen last van krijgen als je niet gewend bent aan de snelle stijging in hoogte.
Wat zijn de symptomen van hoogteziekte?
De eerste dagen dat je op hoogte bent, merk je dat je ademhaling dieper is. Dit maakt het voor je lichaam mogelijk om meer zuurstof binnen te krijgen en hier aan te wennen.
Je krijgt hoogteziekte wanneer je lichaam niet kan acclimatiseren, omdat je té snel stijgt. Je wordt dan na een paar uur ziek.
Mensen met een milde hoogteziekte genezen meestal binnen een paar dagen. De voorwaarde is wel dat je niet verder stijgt. Het helpt vaak om naar een kleinere hoogte af te dalen.
Een ernstige hoogteziekte is echter een compleet ander verhaal. Je krijgt dan oedeem van de hersenen of longen – en dat kan zelfs tot de dood leiden.
Symptomen van milde hoogteziekte zijn hoofdpijn en tenminste één van de volgende symptomen:
- Misselijkheid of overgeven;
- Abnormale vermoeidheid en een zwak gevoel;
- Duizeligheid.
- De symptomen van ernstige hoogteziekte zijn:
- Hevige hoofdpijn die niet weggaat met pijnstillers;
- Steeds meer overgeven;
- Evenwichtsstoornissen;
- Verandering in gedrag;
- Verwarring en desoriëntatie;
- Steeds erger wordende hoest;
- Kortademigheid die blijft, ondanks rusten;
- Een beklemmend gevoel op je borst.
Hoe kun je hoogteziekte voorkomen?
Het is belangrijk om eerst met je huisarts te bespreken of het verstandig is om naar grote hoogten te reizen wanneer je problemen met je gezondheid hebt. Wil je hoogteziekte voorkomen? Probeer dan de volgende adviezen op te volgen.
Stijg niet te snel
Verblijf eerst minimaal twee nachten op matige hoogte, tussen de 2.500 en de 3.000 meter. Bevind je je eenmaal boven de 3.000 meter? Slaap dan nooit meer dan 500 meter hoger dan de nacht ervoor. Dit kan hoogteziekte voorkomen.
Let op je gezondheid
Doe niet al te veel inspanning tijden de eerste dagen op hoogte. Drink geen alcohol en neem geen slaapmiddelen. Drink voldoende en hou de kleur van je urine in de gaten: het moet lichtgekleurd zijn.
Laat je lichaam wennen
Het helpt om voor vertrek zeven nachten in een hypoxietent te slapen. Een hypoxietent is afgesloten en bevat minder zuurstof. Je lichaam went zo aan de omstandigheden van een hoge omgeving, zodat je hoogteziekte voorkomen kunt zodra je in de bergen bent.
Bestaat er hoogteziektemedicatie?
Sommige hoogteziektemedicatie kunnen symptomen voorkomen. We onderscheiden drie soorten medicatie die hoogteziekte voorkomen en behandelen. Gebruik hoogteziektemedicatie alleen als dalen naar een lagere hoogte niet werkt of niet mogelijk is.
Acetazolamide
Acetazolamide helpt het verminderen van symptomen als hoofdpijn, slechte eetlust, misselijkheid, slapeloosheid, duizeligheid, vermoeidheid, vochtophopingen rond de enkels en een verminderde aanmaak van urine.
Nifedipine
Nifedipine verlaagt de bloeddruk. Het kan vochtophopingen in de longen ten gevolge van hoogteziekte bestrijden of voorkomen.
Dexamethason
Dexamethason is een corticosteroïde die de vorming van hersenoedeem door hoogteziekte remt.
Pijnstillers
Pijnstillers kun je nemen tegen hoofdpijn. Dit is geen specifiek medicijn tegen hoogteziekte, maar kan milde symptomen verminderen.
Metoclopramide
Metoclopramide is een anti-braakmiddel dat genomen kan worden als je veel overgeeft als gevolg van hoogteziekte.
Deze hoogteziektemedicatie vermindert de klachten van hoogteziekte, maar helpt niet de acclimatisatie van je lichaam te verbeteren. Je kunt dus ongewild meer doen dan goed is voor je lichaam, omdat je minder klachten ervaart. Hoogteziekte voorkomen is echter beter dan genezen.