Toont alle 2 resultaten

Active Filters: Clear Filters

De griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en komt in epidemieën. Het heerst soms wel en soms niet, maar je kunt het altijd krijgen. Griep verspreidt zich snel, want het is erg besmettelijk. Je griep gaat meestal vanzelf over, maar er zijn mensen die er erg ziek van kunnen worden. Zijn er medicijnen om het griepherstel te versnellen?

Griep verspreidt zich door de lucht – via de luchtwegen. Het zorgt ervoor dat je vanuit het niets koude rillingen over je lichaam en koorts krijgt. Andere symptomen zijn spierpijn, keelpijn, verkoudheidsverschijnselen en een droge, hardnekkige hoest. Je voelt je daarbij meestal zó ziek dat je vaak niet of met moeite uit bed kunt komen.

Hoelang duurt griep?

Griep verdwijnt vaak vanzelf. De koorts is na vijf dagen weg: de meeste pijn is dan ook verdwenen. Griep is echter zo zwaar voor je lichaam dat het een aantal weken kan duren voordat je jezelf weer helemaal fit voelt. 

Het is verstandig om een afspraak met de dokter te maken wanneer je griep langer aanhoudt óf wanneer je na lange tijd nog steeds klachten hebt, zoals een suf gevoel, kortademigheid of veel slijm ophoesten.

Hoe kun je het herstel van griep versnellen?

Een medicijn tegen griep bestaat helaas niet. Antibiotica helpen niet, omdat deze bacteriën doden en griep een virus is. Medicijnen die de klachten van griep verhelpen, en dus het herstel van de griep versnellen, zijn er gelukkig wel.

Medicijnen tegen verkoudheid

De klachten van griep zijn vrijwel gelijk aan die van een verkoudheid, maar dan heviger. Je kunt je herstel van griep daarom versnellen door een medicijn tegen verkoudheid te nemen. Je verhelpt daarmee in ieder geval sommige klachten die je door griep krijgt.

Medicijnen tegen koorts en pijn

Je koorts verlagen en spierpijn verminderen doe je met koortsverlagende pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen. Je kunt ze afwisselend slikken om het effect ervan te versterken. 

Medicijnen tegen een loopneus

Je loopneus behandelen doe je met een Otrivin-neusspray met xylometazoline. 

Medicijnen tegen droge hoest

Heb je last van een droge hoest, dan kun je een hoestdrank tegen droge kriebelhoest nemen om je keel te verlichten.

Zoals je ziet, kan een medicijn tegen verkoudheid je klachten verminderen. De griep zelf moet je helaas uitzieken.

Kan ik griep voorkomen?

Griep is zeer besmettelijk, maar je kunt preventieve maatregelen nemen. Voorbeelden: zo vaak mogelijk je handen wassen met water en zeep, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en proberen zo min mogelijk je ogen, neus en mond aan te raken.

Het is ook mogelijk om een vaccin tegen griep te nemen. Je kunt jaarlijks een griepprik halen bij de huisarts, welke je extra bescherming tegen het influenzavirus geeft. Mensen in risicogroepen kunnen de prik gratis halen.