Haarverlies - Unsplash

Haaruitval na zwangerschap? Dit moet je weten!

Bij zwangerschap horen veel kwaaltjes, van misselijkheid tot rare eetgewoontes. Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap vol en glanzend haar. Andere vrouwen hebben juist last van haaruitval tijdens zwangerschap, haaruitval na bevalling of haaruitval na zwangerschap.

Vrouwen verliezen natuurlijk zo’n vijftig tot honderd haren per dag – en tijdens de zwangerschap kan dit meer zijn. Het is misschien zorgwekkend als je merkt dat je meer haar begint te verliezen tijdens of na je zwangerschap, maar het is geen gekke verschijning. Een zwangerschap heeft veel effect op je hormoonhuishouding, je algemene gezondheid en je mentale gesteldheid. Een klein wezen in je buik vraagt veel van je – helaas soms ook van je haar.

Waarom heb ik haaruitval na zwangerschap?

Haaruitval begin zwangerschap of haaruitval tijdens de zwangerschap komt voor bij sommige vrouwen. Deze verschijning wordt ook wel telogen effluvium genoemd. Vrouwen met telogen effluvium hebben last van dunner haar of haaruitval door stress, shock of trauma. Een vrouw verliest niet al haar haren, maar het ziet er wel een stuk dunner uit.

Hormonen

In het eerste trimester vereist een zwangerschap veel van je lichaam. Je hormoonhuishouding schommelt ontzettend doordat de baby erg hard aan het groeien is. Dit vraagt veel van je lichaam en zorgt mogelijk voor stress. Dit heeft dus effect op haaruitval en de gezondheid van je haar. In plaats van de gemiddelde honderd haren verlies je dan ongeveer driehonderd haren per dag. 

Vaak genoeg gebeurt haarverlies door schommelingen in de hormoonhuishouding overigens niet in de eerste fase van de zwangerschap. Soms duurt het wel twee tot vier maanden voordat je haar echt begint uit te dunnen.

Andere gezondheidsproblemen

Haaruitval na zwangerschap of tijdens zwangerschap kan niet alleen komen door de verandering in je hormoonhuishouding. Er zijn ook andere gezondheidsproblemen die kunnen zorgen voor telogen effluvium. Denk hierbij aan tekorten in sommige voedingsstoffen en vitaminen of bijkomende kwalen die grotere risico’s vormen. Het leven van een zwangere vrouw gaat niet altijd over rozen – helaas.

Sommige zwangere vrouwen hebben een verhoogd risico op een tekort aan ijzer in het bloed. Dit gebeurt vooral wanneer vrouwen kort achter elkaar zwanger zijn, meerdere kinderen verwachten of heel erg last hebben van ochtendmisselijkheid. Met een ijzertekort heb je niet genoeg rode bloedcellen om zuurstof op plekken in je lichaam te brengen. Naast het uitdunnen van je haar zorgt dit vaak ook voor andere symptomen, zoals vermoeidheid, kortademig zijn, reguliere hoofdpijn en hartkloppingen. 

Ook kunnen bij sommige zwangere vrouwen schildklierproblemen optreden. Je schildklier heeft veel effect op je hormoonhuishouding. Problemen met de schildklier kunnen dus zorgen voor haaruitval tijdens de zwangerschap. Door bloedprikken kunnen problemen met de schildklier of een tekort aan ijzer opgespoord worden. 

Wat te doen bij haaruitval na zwangerschap?

Heb jij juist last van haarverlies na je zwangerschap? Dat is ook een mogelijkheid. Veel vrouwen hebben ongeveer vier maanden nadat zij zijn bevallen te maken met haarverlies. Dit wordt veelal veroorzaakt door een daling in oestrogeen. Ook dit valt onder telogen effluvium. 

Het heeft alles te maken met de hoeveelheid die je lichaam van je vraagt tijdens de zwangerschap, maar ook tijdens het bevallen en het zorgen voor je baby in de eerste paar maanden. Vergeet niet dat herstellen en het geven van borstvoeding eveneens veel van het lichaam vraagt. 

Het is misschien confronterend om veel haar in korte tijd te verliezen, maar het is een natuurlijk proces. Er is ook goed nieuws: haarverlies door telogen effluvium is niet permanent. Het duurt vaak niet langer dan zes maanden. Je haardos herstelt zich weer vanzelf wanneer de stress op je lichaam vermindert.

Mogelijke behandelingen

Wil je haaruitval na zwangerschap tegengaan? Dat is begrijpelijk, maar het is goed om je te realiseren dat haarverlies tijdens en na zwangerschap niet permanent is. Hoewel haarvlies impact heeft, lost dit probleem zich naar verloop van tijd zelf op, waarna je haar weer terug groeit. Wellicht dat je haar een tijdje niet dezelfde kwaliteit heeft als voordat je zwanger werd, maar dit heeft alles te maken met je hormonen die nog niet helemaal stabiel zijn of bepaalde vitamines en voedingsstoffen die je nog tekort komt.

Het haarverlies heeft eigenlijk geen behandeling nodig als je verder niet denkt dat je algemene gezondheid ook in gevaar is. Voel je je naast het haarverlies ook vermoeid of vaak slecht? Dan is er misschien een onderliggend probleem, zoals haarverlies door een tekort aan ijzer of schildklierproblemen. Schroom in dat geval niet om bij je huisarts of dokter aan te kloppen om dit probleem te achterhalen. De huisarts komt dan met de juiste behandeling, medicatie of voedingssupplementen die je gezondheid en de gezondheid van je haar helpen.

Verzorging

Om je haar wel lekker te blijven verzorgen tijdens de zwangerschap kun je natuurlijk kiezen voor shampoos, conditioners, haarolies en haarmaskers die gemaakt zijn voor het verzorgen van dun haar. Vermijd producten die een zware impact op je haar hebben. Dit zorgt er misschien juist voor dat het haar sneller uitvalt.

Ga tijdens de zwangerschap niet zelf aan de slag met gekke huismiddeltjes, anders eten of medicatie als je niet zeker weet of het een goed effect heeft op de kwaaltjes en je gezondheid. Je beste optie is de huisarts die je precies kan vertellen wat er aan de hand is. Ook na je zwangerschap is het verstandig om voorzichtig aan te blijven doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Add to cart