Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Je handen moeten in bepaalde situaties volledig schoon zijn. We doelen daarmee op steriel en vrij van bacteriën. Je kunt je handen echter zo goed wassen en ontsmetten als mogelijk, maar ze worden nooit 100% schoon. Een chirurg draagt om die reden altijd wegwerphandschoenen. Ze vormen een steriele barrière, maar zijn soms overkill als je alleen schone vingers nodig hebt. De oplossing: het vingercondoom.

Vingercondooms worden vaak bij medische behandelingen gebruikt en zijn dus eigenlijk onmisbaar in iedere EHBO-kit. Ze zijn een stuk makkelijker in gebruik dan latex handschoenen en nemen minder ruimte in voor onderweg. Ze houden je vinger schoon, zodat je geen bacteriën kan overdragen.

Wat is een vingercondoom?

Heb je weleens een condoom als voorbehoedsmiddel gebruikt? Een vingercondoom ziet er in beginsel hetzelfde uit. Het is een kleine versie van een condoom die om je vinger past. 

Vingercondooms zijn gemaakt van latex. Ze vormen een barrière tegen bacteriën en virussen, maar zijn tegelijkertijd flexibel en geven je veel gevoel in je vinger.

Waarvoor gebruik je een vingercondoom?

Je gebruikt vingercondooms in situaties waarbij je de overdracht van bacteriën en virussen wilt beperken. Je beschermt zo jezelf en andere personen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je een zetpil moet inbrengen of wanneer je een zalf gebruikt op een gevoelige huid. Voorbeelden van dat laatste: brandwonden, schaafwonden en door schimmel aangetaste huid.

Je merkt dat vingercondooms voornamelijk voor medische doeleinden worden gebruikt, maar ze zijn ook populair in de horeca. Iedereen die met eten en drinken in aanraking komt, moet blauwe pleisters dragen als ze een wondje hebben, omdat die opvallen in een maaltijd. Om te voorkomen dat de pleister loslaat, wordt er vaak een vingercondoom omgedaan.

Hoe gebruik je een vingercondoom?

Een vingercondoom is net als het voorbehoedsmiddel opgerold voor gebruik. Plaats je vinger in het midden en rol het vingercondoom langzaam af, totdat deze niet meer verder rolt.

Gebruik je een vingercondoom om je vinger in te brengen? Let er dan goed op dat je geen scherpe nagels hebt. Scherpe nagels kunnen het condoom beschadigen, waardoor het niet goed meer beschermt. Gebruik glijmiddel indien nodig.

Waar kun je een vingercondoom kopen?

De condooms zijn overal te koop. Je vindt ze in de supermarkten, drogisterijen en apotheken, maar ze zijn ook online verkrijgbaar. 

Vingercondooms zitten vaak in een grote in plaats van een individuele verpakking. Ze komen in verschillende maten voor, voor dikke en dunnere vingers. 

Wil je goed passende vingercondooms kopen? Let dan goed op de maten. Je kunt een verpakking met één maat vingercondoom kopen, maar als je je maat niet weet of als meerdere mensen ze gebruiken, kun je beter een pak met verschillende maten vingercondooms kopen.