Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

Active Filters: Clear Filters

Beschermende wegwerphandschoenen worden op veel verschillende werkplekken gebruikt. Ze helpen handen te beschermen van schadelijke stoffen, maar voorkomen ook het verspreiden van bacteriën en virussen. Denk aan dokterspraktijken, garages, tuinbouwbedrijven en laboratoria. De meestgebruikte wegwerphandschoenen zijn latex handschoenen.

Deze handschoenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber. Dat wordt gewonnen uit de Braziliaanse rubberboom. Deze handschoenen zijn zeer populair, omdat ze elastisch en van goede kwaliteit zijn. Ze geven goede bescherming, maar kunnen niet gebruikt worden in combinatie met olie en vet. 

Wat zijn de voordelen van latex?

De handschoenen hebben voor veel mensen die wegwerphandschoenen dragen de voorkeur. Dat is niet onbegrijpelijk, want er kleven veel voordelen aan deze materiaalsoort:

 • Ze zijn elastisch en sterk;
 • De handschoenen zitten comfortabel en zijn flexibel;
 • Ze bieden een goede bescherming tegen het overdragen van bacteriën en virussen;
 • De handschoenen bestand tegen hoge temperaturen;
 • Ze zijn biologisch afbreekbaar
 • De elasticiteit stelt je in staat om ze over andere handschoenen heen te dragen, zoals katoenen handschoenen.

Wat zijn de nadelen van latex?

Latex handschoenen hebben veel voordelen. Het grootste nadeel van deze handschoenen is echter dat ze niet bruikbaar zijn rondom mensen met een latexallergie. Dat geldt voor dragers, maar ook voor patiënten en klanten.

Een ander nadeel is dat de handschoenen niet in contact met vetten en olie kunnen komen. Het latex zwakt en breekt af wanneer dit tóch gebeurt. Monteurs, masseurs en koks kunnen daardoor beter géén latex handschoenen gebruiken. Deze reactie maakt bijvoorbeeld ook latex condooms onveilig in combinatie met een glijmiddel op oliebasis

Koop je latex handschoenen poedervrij of met poeder?

Je kunt latex handschoenen poedervrij of met poeder kopen. 

Handschoenen met poeder hebben een klein beetje maizena aan de binnenkant. Ze zijn makkelijker aan te trekken dan latex handschoenen die poedervrij zijn, vooral als je handen vochtig zijn. Ze zitten ook fijner, omdat de maizena zweet en vocht gedeeltelijk opneemt. 

Gepoederde handschoenen mogen echter niet gebruikt worden om voedsel klaar te maken. De kans bestaat dan dat het poeder in het eten terecht komt. Werk je in de voedselindustrie – dan moeten je latex handschoenen poedervrij zijn.

Welke kleuren zijn er?

De handschoenen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Dat heeft een reden. Wist je bijvoorbeeld dat veel branches een bepaalde kleur handschoen gebruiken?

 • Witte handschoenen worden gebruikt in de de medische zorg;
 • Blauwe handschoenen worden gebruikt in de medische zorg én de voedselindustrie;
 • Zwarte handschoenen worden gebruikt in tattooshops en de horeca;
 • Roze en lila handschoenen worden gebruikt in de cosmeticabranche en in beautysalons;
 • Oranje en groene handschoenen worden gebruikt in de fruitteelt.

Zijn er alternatieven voor latex?

Welke handschoenen kun je gebruiken als je niet tegen latex kunt – of wanneer je door je werk géén latex handschoenen kunt aantrekken? We onderscheiden twee latexalternatieven die bijna hetzelfde zijn.

Nitril handschoenen

Handschoenen die gemaakt zijn van een sterk synthetisch rubber. Ze zijn net zo comfortabel als een latex handschoen en de pasvorm is vrijwel gelijk. Ze scheuren minder snel dan latex handschoenen, maar zijn ook minder elastisch. De handschoenen beschermen tegen ziektemakers en bacteriën en zijn bovendien bestand tegen olie en vetten.

Vinyl handschoenen

Deze handschoenen zijn gemaakt van een soepel soort pvc. Ze zijn, vergeleken met latex en nitril handschoenen, wel veel minder sterk. De handschoenen zijn dan wél weer bestand tegen olie, vet en zuren.

Waar kan ik deze handschoenen kopen?

Je kunt de handschoenen online kopen, bijvoorbeeld bij Apotheek Online. De latex handschoenen worden vaak met honderd stuks verpakt in één doos. Je kunt ze in verschillende kleuren en in de maten S, M, L of XL kopen.