Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Diclofenac is een ontstekingsremmend en pijnstillend medicijn dat zonder recept verkrijgbaar is. Het wordt ook onder de naam Voltaren verkocht, dat je vast weleens bij de apotheek of drogist hebt gezien. 

Diclofenac werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het heeft veel verschillende toepassingen en werkt vaak binnen een uur voor een periode van zes uur, afhankelijk van de mate van de klachten.

Waarvoor gebruik je diclofenac? 

Je kunt diclofenac over de toonbank kopen en gebruiken in gevallen van pijn waarbij óók sprake is van een ontsteking. Denk bijvoorbeeld aan gewrichtspijn, pijn bij reuma en jicht en sportblessures.

Het werkt ook goed bij koliekpijn, menstruatieklachten waarbij je veel bloed verliest, migraine en hoofdpijn. Diclofenac wordt ook toegepast door mensen die last hebben van artrose (waarbij het kraakbeen dunner wordt), verkoudheidsklachten en griep. Je ziet: de pijnstiller kan voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt.

Bedenk wel dat het vaak beter is om een paracetamol te nemen, vooral als er sprake is van pijn zonder ontsteking. Paracetamol werkt namelijk in dat geval net zo goed en heeft minder bijwerkingen

Hoe werkt diclofenac?

Pijn in je lichaam geeft een pijnsignaal aan je hersenen. Diclofenac verhindert dat pijnsignaal. Het remt bovendien ontstekingen, waardoor pijn, roodheid en zwellingen vermindert.

Het duurt een uur na inname voordat het pijnstillende effect begint. De pijn blijft dan zes uur lang weg. Sommige tabletten hebben echter een vertraagde afgifte. Deze beginnen pas na twee uur te werken, maar de werking duurt tussen de 12 en 24 uur lang.

Hoe gebruik ik diclofenac?

Diclofenac kan op verschillende manieren worden toegediend, afhankelijk van het soort middel en de klachten.

Omhulde tabletten

Deze neem je, net als de meeste tabletten, in met een glas water.

Maagsap-resistente tabletten

Deze tabletten zijn bestand tegen maagzuur en hebben een laagje dat pas oplost in de darmen, waar ze horen te werken. Neem deze tabletten in met een glas water, maar kauw ze niet. Kauwen zorgt voor een beschadiging aan het laagje en lost de tablet op in je maag in plaats van in je darmen.

Zetpillen

Deze breng je in de anus in. Het maakt niet uit of je de afgeronde of de puntige kant eerst inbrengt. Maak de zetpil een beetje nat wanneer je moeite hebt met het inbrengen. Gebruik indien gewenst een vingercondoom.

Infuus

Diclofenac kan alleen door een verpleegkundige of een arts en via een infuus worden toegediend. De toediening duurt ongeveer vijftien minuten.

Je kunt nog gewoon autorijden als je diclofenac gebruikt én alles eten wat je normaal ook eet. Je kunt daarnaast alcohol drinken en diclofenac gebruiken, maar hou er wel rekening mee dat dit medicijn de maag irriteert – net als alcohol. Drink dus met mate om er zeker van te zijn dat je geen klachten krijgt.

Diclofenac en zwangerschap

Gebruik dit medicijn niet als je zwanger bent, vooral niet in de laatste drie maanden. Wil je dit medicijn in de eerste zes maanden van de zwangerschap gebruiken? Raadpleeg dan eerst je huisarts om te kijken of dit veilig is.

Je kunt diclofenac gewoon veilig gebruiken wanneer je borstvoeding geeft. Het medicijn komt namelijk slechts in kleine hoeveelheden in je moedermelk terecht. Dit is veilig voor de baby.

Waar kun je diclofenac kopen?

Je hebt voor diclofenac geen recept nodig. Je kunt de kleine verpakking van 24 tabletten diclofenac 12,5 mg kopen bij de drogist en apotheek. Je kunt de grotere verpakkingen en sterkere tabletten diclofenac 25 mg ook kopen bij de apotheek, maar niet bij de drogist. 

Wil je diclofenac kopen in een sterkte tot maximaal 25 mg? Ga dan naar de apotheek. Je hebt hier wél een recept van de huisarts voor nodig.

Het is ook mogelijk om diclofenac online te kopen.