Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

We kunnen er sinds begin 2020 niet meer omheen. Ons leven werd vanaf toen beheerst door anderhalve meter afstand houden, mondkapjes, handgel, alles steriliseren, een beperkt aantal vrienden over de vloer en coronatesten. We zitten middenin de COVID-19-pandemie en al deze regels zorgen ervoor dat we zoveel mogelijk normaal kunnen leven. De zelftest voor corona helpt daar enorm bij.

Alle maatregelen zijn op het moment van schrijven al flink versoepeld, maar het coronavirus is nog steeds aanwezig. Het is daarom belangrijk om ons als bevolking regelmatig te testen, om te voorkomen dat bedrijven en scholen met een uitbraak van het virus moeten kampen. Een zelftest voor corona helpt je in een korte tijd te zien of je het coronavirus hebt en dus moet isoleren.

Hoe doe je een corona-zelftest?

Ben je een van de weinige mensen die nog nóóit een COVID-zelftest heeft gedaan? Lees dan eerst de instructies in het boekje dat bij de test komt. Dit doe je omdat iedere test anders is. Het principe is hetzelfde als bijvoorbeeld een urinetest, maar dan met speeksel.

Het komt erop neer dat je met een wattenstaafje een uitstrijkje uit je neus (soms ook keel) neemt, dit door een testvloeistof roert en dan de vloeistof op de testcassette druppelt. 

Een streepje geeft na seconden aan dat het uitstrijkje goed en de test geldig is. Je test positief voor het coronavirus wanneer er na vijftien minuten een tweede streepje verschijnt. Je bent niet besmet met het virus als dit tweede streepje niet verschijnt.

Gooi na de test alles in de vuilnisbak – in een afgesloten zakje. De volledige instructies voor het doen van een corona-zelftest vind je hier.

Wanneer doe je een zelftest voor corona?

Een corona-zelftest kun je in principe doen als je klachten hebt, maar ook als je klachtenvrij bent. Veel mensen raken namelijk zonder enige symptomen besmet met het coronavirus. Zij hebben dus meer kans om het virus te verspreiden omdat ze niet isoleren. 

De COVID-zelftest is ontwikkeld om tijdig te weten dat je het coronavirus hebt, zodat je jezelf kunt isoleren en het virus niet verder verspreidt. Het wordt aanbevolen om je twee keer per week preventief te testen.

Wanneer moet je je bij de GGD laten testen?

Test je met behulp van een COVID-zelftest positief op het coronavirus? Laat je dan bij de GGD testen. 

Krijg je symptomen? Doe dan bij voorkeur geen zelftest voor corona, maar maak een afspraak voor een test bij de GGD. Je krijgt, in het geval van een positief testresultaat, advies over hoe lang te isoleren en wat je verder moet doen.

Waar kan ik een zelftest voor corona kopen?

Je kunt een corona-zelftest bij de apotheek of drogist kopen. Je hebt hiervoor geen recept nodig. De coronatest van de drogist is hetzelfde als die van de apotheek.

Wil je een zelftest voor corona kopen? Dit kan ook online, maar let er dan op dat de test een CE-keurmerk heeft. Dit is het geval als de verpakking een CE-markering gevolgd door vier cijfers bevat. Deze testen zijn door professionele keurinstanties veilig bevonden en worden gezien als een geschikte corona-zelftest.

De zelftest voor corona moet daarnaast altijd een Nederlandse gebruiksaanwijzing bevatten. De test is minder betrouwbaar als je de instructies niet goed volgt. Zit er geen gebruiksaanwijzing in het Nederlands bij? Kies dan voor een andere zelftest voor corona waarbij dit wél het geval is.

Zijn er ook gratis zelftesten verkrijgbaar?

Heb je geen geld – of moet je rondkomen van een minimuminkomen en kun je geen zelftest voor corona kopen? Kijk dan of je een gratis COVID-zelftest kunt krijgen. Dit kan bijvoorbeeld via de gemeente, het Leger des Heils of het Rode Kruis. 

De prijs voor een COVID-zelftest ligt rond de €3. Wil je een zelftest voor corona kopen, maar kun je het niet veroorloven? Spreek dan met de bovenstaande instanties.