Alcoholdoekjes, of anti-bacteriële doekjes, zijn één van die dingen die je vroeger misschien heel af en toe gebruikte, maar nu niet meer uit je keukenkastje weg zijn te denken. De coronapandemie heeft daar ongetwijfeld aan bijgedragen. Weet je nog – dat we in het begin alle oppervlaktes en objecten die door iemand anders aangeraakt waren zo snel mogelijk afveegden met een alcoholdoekje?
We weten inmiddels dat het virus zich voornamelijk via de luchtwegen verspreid en dat we niet per se alles met een alcoholdoekje af hoeven te vegen. Ze zijn desondanks handig in gebruik. Steeds meer mensen gebruiken ze, omdat we ons er nu méér dan ooit bewust van zijn dat schadelijke bacteriën op oppervlaktes en handen kunnen zitten.
Waar zijn alcoholdoekjes handig voor?
Anti-bacteriële doekjes zijn ideaal voor het steriliseren van oppervlaktes en handen, vooral wanneer er geen spray of handgel voor handen is. Een doekje is zo gepakt, gebruikt en weggegooid.
Alcoholdoekjes zijn bijvoorbeeld handig…
- …tijdens een COVID-19-thuistest;
- …wanneer je huisdieren op de eettafel en in de keuken zijn geweest;
- …wanneer je onderweg bent en je handen wilt schoonmaken voordat je ergens gaat eten;
- …als je kleine kinderen hebt en wilt voorkomen dat ze schadelijke bacteriën binnenkrijgen of verspreiden;
- …wanneer je een voertuig deelt met collega’s;
- …in een fitnessruimte;
- …in openbare toiletten;
- …bij het ontsmetten van de huid voor een injectie.
Hoe gebruik je alcoholdoekjes op gladde oppervlakken?
Alcoholdoekjes zijn zeer makkelijk in gebruik. Eén verpakking, met een opening aan de bovenkant, bevat vaak meerdere exemplaren. Trek er een doekje uit en veeg het over een glad oppervlak, totdat het schoon te maken gedeelte nat is. Gooi het doekje daarna weg en wacht tot het oppervlak vanzelf uitdroogt. Het duurt meestal niet lang voordat het droog is, omdat de alcohol snel verdampt. Klaar!
Sommige doekjes zijn individueel verpakt, waardoor ze makkelijker zijn voor als je onderweg bent. Ze passen gemakkelijk in je zak of sporttas. Het gebruik is precies hetzelfde, maar de doekjes kunnen iets kleiner zijn dan de alcoholdoekjes in de grootverpakking. Deze worden ook wel alcohol pads genoemd, omdat ze vaak iets dikker zijn dan de doekjes.
Gebruik je een spray? Zorg er dan voor dat je een apart doekje of een keukenrol bij de hand hebt.
Hoe gebruik je alchoholdoekjes op je handen?
Wil je alcoholdoekjes gebruiken om je handen te steriliseren? Pak dan een doekje en wrijf deze over beide handen. Vergeet niet tussen je vingers te vegen.
Zijn je handen compleet nat? Gooi het doekje weg en wacht tot de alcohol van je handen is verdampt.
Let op: veelvuldig gebruik van alcoholdoekjes kunnen je huid uitdrogen.
Niet voor wondjes
Alcoholdoekjes houden je handen steriel en vrij van schadelijke bacteriën, maar we raden het niet aan om er wondjes mee te ontsmetten. De alcoholdoekjes prikken erg en hebben niet de juiste stoffen voor de ontsmetting van wondjes.
Het is beter om wonddoekjes te gebruiken die bijvoorbeeld jodium bevatten. Je vindt ze bij de apotheek, drogist en in EHBO-kits. Deze doekjes zijn vriendelijker voor de huid en ontsmetten wondjes zeer goed.
Waar kun je alcoholdoekjes kopen?
Alcoholdoekjes en alcohol pads zijn op veel plaatsen te koop. Je vindt ze in de supermarkt, bij de drogist of apotheek. Je kunt ze echter ook gemakkelijk online bestellen.
We onderscheiden nogal wat verschillende merken, maar je herkent goede doekjes aan het alcoholgehalte van minimaal 70 procent. Bekende merken zijn Dettol en Glorix voor oppervlakken. Betadine is een bekend merk voor wonddoekjes.