Enig resultaat

Active Filters: Clear Filters

Trichomoniasis is een soa in je geslachtsdelen, veroorzaakt door een parasiet genaamd trichomonas vaginalis. Deze parasiet komt je lichaam binnen door onveilige seks met iemand die de parasiet zelf heeft. De parasiet kan je veel last rondom je geslachtsorganen geven, maar gelukkig kan een trichomonasbehandeling een oplossing bieden.

Hoe krijg je trichomoniasis?

De trichomonasparasiet is nóg een reden om veilig te vrijen. Hij komt niet alleen voor bij mensen die een actief seksleven hebben, maar bij iedereen die seksueel actief is.

Je kunt besmet raken met de parasiet door onveilige seks te hebben met iemand die trichomonas heeft. Je kunt het óók krijgen als je seksspeeltjes deelt met iemand anders, zonder ze goed schoon te maken of er een condoom omheen te doen. 

De parasiet is niet overdraagbaar bij orale en anale seks. Het is ook niet mogelijk om de soa te krijgen door te zoenen of via het delen van bijvoorbeeld borden of bestek.

Hij mag dan trichomonas vaginalis heten; de parasiet komt voor bij mannen én vrouwen.

Wat zijn de symptomen van trichomoniasis?

Een besmetting met de trichomonasparasiet leidt meestal binnen een maand tot een infectie, waarbij de symptomen verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen krijgen er vaker last van, terwijl de man meestal vrij van symptomen is.

Symptomen bij vrouwen

Deze infectie is bij vrouwen te herkennen aan het volgende:

  • Een abnormale vaginale afscheiding die dikker, dunner of geelgroen van kleur is;
  • Meer afscheiding dan normaal;
  • Afscheiding met een onaangename lucht;
  • Pijn, zwelling en jeuk rondom je vagina;
  • Jeuk aan de binnenkant van je dijbenen;
  • Pijn bij het plassen of tijdens geslachtsgemeenschap.

Symptomen bij mannen

Trichomoniasis leidt tot de volgende klachten bij mannen:

  • Pijn bij het plassen of ejaculeren;
  • Vaker dan normaal moeten plassen;
  • Een gevoelige, gezwollen en rode huid rondom je eikel en voorhuid;
  • Een waterige, witte afscheiding uit je penis.

Wanneer moet je met trichomonas naar de dokter?

Krijg je last van symptomen en denk je dat je de infectie hebt opgelopen? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een trichomonasbehandeling. Deze infectie wordt meestal vastgesteld na een onderzoek van je genitaliën, waarbij een uitstrijkje wordt gemaakt voor een laboratoriumonderzoek.

Blijkt uit de test dat je inderdaad trichimoniasis hebt? Laat het dan zo snel mogelijk aan je sekspartner(s) weten. Het is belangrijk dat ook zij getest en zo nodig behandeld worden.

Hoe kun je trichomonas behandelen?

Trichomoniasis gaat nooit vanzelf weg. Een trichomonasbehandeling werkt alleen met antibiotica. De meeste mannen en vrouwen krijgen een behandeling krijgen met metronidazol: een medicijn dat je twee keer per dag inneemt. De kuur duurt vijf tot zeven dagen. Het is belangrijk dat je de hele kuur afmaakt voor een succesvolle trichomonasbehandeling.

Vermijd seks zolang je nog last hebt van de infectie, zodat je anderen en jezelf niet opnieuw besmet. Je huidige en vorige recente sekspartners moeten ook worden behandeld.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Je bent na de antibioticakuur, in de meeste gevallen, genezen van de infectie. Ervaar je nog steeds klachten? Vraag dan of de dokter je kan testen op een andere soa.

Het kan ook zijn dat je toch onbeschermde seks hebt gehad of je kuur niet hebt afgemaakt. Je hebt jezelf dan opnieuw geïnfecteerd en moet dan opnieuw antibiotica nemen voor je trichomonasbehandeling.