Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Littekens verschijnen op je huid als je lichaam zichzelf geneest van een wond. De meeste wonden, waarbij de huid beschadigd raakt, laten een litteken achter – soms zichtbaar en soms bijna niet te zien. De kans is groot dat jij zelf meerdere littekens hebt. Veel mensen willen van hun littekens af, omdat ze onsierlijk zijn, jeuken, pijn doen of belemmerend zijn in het dagelijkse leven. Er zijn genoeg medische behandelingen voor littekens, maar we kennen ook een aantal producten die je zelf kunt proberen. Littekencrème, bijvoorbeeld

Een litteken vormt zich als er een diepe beschadiging van de huid plaatsvindt. Je lichaam maakt extra collageen (bindweefsel) aan en dicht zo zelf de wond. De huid krijgt hierdoor een nieuwe oppervlakte: littekenweefsel.

Dit littekenweefsel heeft een andere structuur en is niet zo rekbaar als de oude huid. Je merkt dan ook vaak dat een litteken strak aanvoelt. Littekens ontstaan na snijwonden met of zonder hechtingen en schaafwonden, maar ook door onder meer acne, overstrekking (huidstriemen) en operaties.

Hoe kan ik littekens zelf behandelen?

Er zijn erg veel littekencrèmes verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Helpt littekencrème? Volgens de producenten zouden ze littekens doen vervagen, verkleinen of zelfs verwijderen. Wij denken niet dat grote diepe littekens met een littekencrème verwijderd kunnen worden, maar het kan de littekens absoluut doen vervagen of verkleinen. Lichte littekens kunnen met crème zo goed als onzichtbaar worden. 

Wat is een goede littekencrème?

Er zijn veel goede crèmes voor de behandeling van littekens verkrijgbaar. Maar wat is nu een goede crème voor littekens? 

Ongeacht het merk is het altijd belangrijk om te kijken naar de werkzame bestanddelen in de crème. Een goede littekencrème bevat één of enkele bestanddelen die een bewezen effect op littekens hebben. Een goede littekencrème houdt de huid zacht, soepel en gehydrateerd. Specifieke crème voor acnelittekens of brandwonden hebben bovendien een ontstekingsremmende stof.

Let vooral op de onderstaande bestanddelen.

Vitamine E

Als je wond net dicht is, kun je het voorzichtig insmeren met vitamine E-crème. Je krijgt dan een minder zichtbaar litteken.

Cacaoboter

Cacaoboter kan littekens helpen voorkomen en werkt ook zeer goed in de voorkoming van huidstriemen.

Siliconen

De superheld in littekencrèmes. Siliconen geven je huid een extra laagje dat vocht vasthoudt. Dit zorgt ervoor dat je litteken soepeler, vlakker en lichter van kleur wordt.

Petroleum jelly

Deze stof, die je vindt in bijvoorbeeld Vaseline. Petroleum jelly houdt de huid zacht, soepel en vochtig. De ideale combinatie voor soepelere, minder zichtbare littekens.

Wanneer moet ik littekencrème smeren?

De beste tijd om een littekencrème te gebruiken, is wanneer de wond dicht is. Littekens ontstaan pas als de wond volledig is genezen. Als je littekencrème begint te gebruiken als het litteken vers is, geeft dat het beste effect. Littekens die je al jarenlang hebt, zijn moeilijker te behandelen. Smeer nooit crème in een open wond.

Welke littekencrème moet ik kiezen?

Zoals eerder genoemd, zijn er zeer veel verschillende crèmes op de markt. Ben je op zoek naar een goede littekencrème? Kijk dan naar de werkzame bestanddelen. Je kunt ook online littekencrème ervaringen van andere mensen lezen.