Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Als je lichaam groeit, rekt je huid om de groei te helpen. Soms is de huid uitgerekt en ontstaan er een soort littekens die huidstriemen worden genoemd. Ze doen geen pijn en ze zijn niet slecht voor onze algehele gezondheid. Toch kunnen ze vervelend zijn voor mensen die ze krijgen.

De meeste mensen krijgen vroeg of laat te maken met huidstriemen. Of je ze krijgt en hoe ernstig ze zijn, hangt af van verschillende factoren. Gelukkig zijn er producten en behandelingen verkrijgbaar die de huidstriemen minder zichtbaar maken. 

Wat zijn huidstriemen?

Huidstriemen worden ook wel striae genoemd – of simpelweg striemen. Het zijn een soort littekens die meteen herkenbaar zijn aan de lange diagonale strepen op de huid. Ze worden veroorzaakt door het plaatselijk teveel rekken van de huid. 

Hoe dat zo komt? Dat zit zo: je huid bevat collageen en elastine. Dit zijn twee soorten vezels die je huid elastisch en stevig maken. 

Soms groeit je lichaam sneller dan je huid kan meegroeien. De vezels in je huid scheuren daardoor – en dat laat huidstriemen achter. Deze zijn eerst rood-, paars- of blauwkleurig: ze worden dan actieve huidstriemen genoemd. Na een tijd genezen de huidstriemen en worden ze wit van kleur.

Waar kun je huidstriemen krijgen?

Huidstriemen komen bijna overal op het lichaam voor, maar de plekken waar je de meeste kans hebt op huidstriemen, zijn de biceps en bovenarm (bij mannen), dijen, buik, borsten (bij vrouwen), onderrug en billen.

Wie krijgen huidstriemen?

Huidstriemen ontstaan als je huid snel uitrekt. Daarom krijgen mensen ze op een tijd in hun leven waarin het lichaam groeit. Mensen die een hogere kans op huidstriemen hebben, zijn bodybuilders, zwangere vrouwen, tieners in de groei en mensen die opeens zwaarder worden. Vrouwen die een borstvergroting hebben gehad, hebben eveneens een hogere kans op huidstriemen, evenals mensen die een steroïdecrème gebruiken.

Hoewel mannen ook huidstriemen krijgen, hebben vrouwen de grootste kans op striemen. Andere factoren die bepalen of je huidstriemen krijgt, zijn erfelijkheid, leeftijd en afkomst. Je huidelasticiteit en hormoonstelsel spelen ook een rol in de mate waarin je huidstriemen krijgt.

Is er iets te doen aan huidstriemen?

Huidstriemen zijn heel gewoon en de kans is groot dat je ze zelf ooit krijgt – als je ze nog niet hebt. Lichamelijk gezien zijn ze ongevaarlijk en is er geen reden om ze te behandelen. Een huisarts adviseert vaak om ze te laten zitten, tenzij je er last van hebt. 

Als je tóch voor een behandeling kiest, gaat het waarschijnlijk om een van de volgende varianten.

Microdermabrasies

Microdermabrasie verwijdert de bovenste huidlaag, waardoor de dode huidcellen weggaan en de huid wordt gestimuleerd nieuwe aan te maken.

Microneedling

Microneedling verloopt via een apparaat of roller met zeer dunne naaldjes. Deze wordt op de huid geplaatst en stimuleert je huid om méér collageen aan te maken.

Laserbehandelingen

Laserbehandelingen zijn behandeling met een laser die huidstriemen doen vervagen of ze verkleinen. Het is vooral doeltreffend wanneer de huidstriemen niet al te oud zijn.

Raadpleeg altijd eerst je huisarts of dermatoloog om te kijken wat de beste behandeling is voor jouw huidstriemen.