Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.
Active Filters: Clear Filters

Voor veel mensen is het groeien van groeiend gezond haar een uitdaging. Daar zijn shampoos, oliën, haarmaskers en conditioners voor. Maar langzamerhand komen ook haar vitamines steeds meer om het hoekje kijken. Wat zijn dit precies?

Op sociale media zoals Instagram en TikTok zie je het veel voorbij komen: influencers en beroemdheden die vitamines voor haar promoten en erbij zweren dat het helpt hun haarkwaliteit te verbeteren. Het is hét schoonheidsgeheim achter de mooiste kapsels. Helaas is er weinig wetenschappelijk bewijs dat de vitamines ook daadwerkelijk zorgen voor gezond haar of minder haaruitval.

Wat zijn haarvitamines?

Haarvitamines zijn supplementen die de gezondheid van je haar, huid, nagels en soms andere uiterlijke kenmerken moeten verbeteren. De haargummies, vitamines in de vorm van kleurrijke gummiebeertjes, zijn vooral populair. Ze zijn, zoals wordt gezegd, goed voor haargroei, dik haar, stevigheid en het behouden van sterk haar.

Er zijn veel verschillende haarvitamines te vinden die allemaal dezelfde soort ingrediënten bevatten, zoals biotine, vitamine C, omega-3 vetten en meer. 

De vitaminen zijn populair omdat de merken vaak steun krijgen van influencers en beroemdheden, maar experts staan er dus minder achter. Het is niet helemaal bewezen dat deze vitamines echt iets nuttigs doen voor je haar en de werkzaamheid valt te betwijfelen.

Wat doen haarvitamines?

Het is niks nieuws om supplementen in te nemen om je gezondheid te bevorderen, maar volgens expert en diëtisten is er geen bewijs dat supplementen echt iets doen voor je haar, huid en nagels. Supplementen doen eigenlijk alleen iets nuttigs wanneer je deze stoffen tekort komt en je lichaam deze nodig heeft. Dat geldt ook voor de populaire haarvitamines.

Vitamines voor haar en huid innemen heeft dus niet altijd zin. Het verbeteren van je gezondheid in het algemeen doet veel meer voor de gezondheid van je haar en huid dan vitamines. Door je dieet en lifestyle te verbeteren, gaat de kwaliteit van je haar ook vooruit.

Vooral het innemen van genoeg proteïne is essentieel voor haargroei, aangezien dit het belangrijkste fundament is van haar. Heb je dus een tekort aan voedingsstoffen zoals vitamine B, vitamine C, vitamine D en ijzer? Dan komen klachten als haarverlies, weinig haargroei en dun beschadigd haar daar misschien vandaan. 

Volg jij dus een bepaald dieet waarbij je een voedingsgroep weglaat – of ben je vegetariër of veganist waardoor je minder proteïne eet? Dan moet je misschien naar een manier kijken om deze voedingsstoffen alsnog binnen te krijgen. In zo’n geval zijn vitamines een goed idee. Je krijgt dan wellicht gezond haar door vitamines. 

Wat doen vitamines voor dikker haar?

Ben je op zoek naar een manier om je haarkwaliteit te verbeteren en dikker haar te krijgen? Dan zijn haarvitamines in dit geval niet per se de oplossing. Verbeter je voedingspatroon of kijk naar haarmaskers of een lekker ruikende haarolie om je haar op te peppen.