Wormwood

Terug van weggeweest: wormwood, ook wel bekend als alsemkruid, afkomstig van de absintalsem. Absint is een eeuw lang verboden geweest. Het middel zou hallucinaties opwekken en tot waanzin drijven. Dit kwam allemaal doordat Van Gogh onder invloed van absint een deel van zijn oor afsneed. Althans – dat is het verhaal. Het zou eerder te maken kunnen hebben met het alcoholpercentage in het drankje dan met de aanwezigheid van alsemkruid. Lees snel meer over dit kruid en waarom het juist goed voor je is. 

Wat is wormwood?

Wormwood, in het Nederlands alsemkruid, werd door de Romeinen absintium genoemd, wat bitter betekent. Het is een bitter smakend kruid afkomstig van de knoppen van de absintalsem. Het kruid wordt gebruikt in de alternatieve geneeskunde, omdat hiervan wordt gezegd dat het geneeskrachtige werkingen heeft. 

Het is een plant uit de composietenfamilie (asteraceae) en komt van nature voor in de gematigde streken van Europa, Azië en Noord-Afrika. Hij groeit in Nederland, maar is vrij zeldzaam. 

Alsemkruid bevat vluchtige oliën, sesquiterpeenlactonen, flavonoïden, glycosiden, fenolzuren en lignanen. Hiervan is bekend dat ze slechts met mate gebruikt kunnen worden, omdat het anders schadelijk kan zijn voor je gezondheid. 

Het is bekend door de drank absint, die hoofdzakelijk wordt gemaakt door deze kruiden te gebruiken. De fijngehakte verse alsemblaadjes kunnen ook worden gebruikt om sauzen en vleesgerechten op smaak te brengen. 

Waar is wormwood goed voor?

Ondanks het feit dat er geen wetenschappelijke bewijzen zijn dat het kruid daadwerkelijk werkt, wordt het binnen de alternatieve geneeskunde al langer gebruikt. 

Alsem is een psychische stimulant. Het effect van alsem is licht verdovend en het geeft men een geruststellend gevoel. Het kan pijn verlichten.

Het kruid stimuleert bovendien de eetlust en ondersteunt de spijsvertering. Het stimuleert en reguleert de maagzuurproductie en gaat een vol gevoel in de maag tegen. Tevens ondersteunt het kruid de leverfunctie en de vorming van gal.

Een kuur op basis van wormwood wordt ook wel gebruikt om darmen te reinigen als onderdeel van een detox- of ontgiftingsprogramma.

Lees over meer voordelen over het gebruik van dit product op de website van Healthline.com.

Hoe gebruik ik wormwood?

Wormwood/alsemkruid wordt voornamelijk als thee gebruikt door een theelepel kruid in een kop kokend water te laten trekken. De thee heeft een bittere smaak – hier is weinig aan te doen. Een ander alternatief is alsemkruid in de vorm van capsules. Een capsule bevat 300 milligram alsemkruid. 

Wij verkopen op onze website niet de kruiden voor de thee. In ons geval verkopen wij wormwood in de vorm van capsules. Dit is een kruidenpreparaat met alsemkruidpoeder. Het is een voedingssupplement. Dit product heeft een aanbevolen dosering van een tot drie capsules per dag. Neem de capsule voor de maaltijd met water. 

Zoals de inleiding al benoemde, zou het kruid hallucinaties kunnen opwekken. Overschrijd niet de aanbevolen dosering en gebruik het middel niet in combinatie met alcohol. 

Het is aangeraden om het kruid niet langer dan vier weken aan één stuk te gebruiken. Langdurig gebruik kan leiden tot een verslaving.

Waar kan ik alsemkruid kopen?

Wij verkopen op Apotheek Online alsemkruid/wormwood in de vorm van capsules van het merk SNP. Dit product komt met een inhoud van zestig capsules, met elk 300 milligram alsemkruidpoeder.